Suomessa kuolee huumeisiin suhteessa eniten alle 25-vuotiaita koko EU:ssa – tutkija kertoo, miten ja miksi lainsäädäntöä pitäisi muuttaa

4:17imgUskooko Pitkänen, että huumelainsäädäntö tulee muuttumaan? Katso videolta koko haastattelu
Julkaistu 09.09.2022 06:28
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Huumeiden käyttö, hallussapito, myyminen ja ostaminen ovat Suomessa rikos. Samaan aikaan huumeriippuvuus on sairaus.

Suomessa kuolee huumeisiin suhteellisesti eniten alle 25-vuotiaita koko EU:ssa. Nuorisotutkimusseuran tutkimuspäällikkö ja dosentti Tuuli Pitkäsen mukaan huumelainsäädäntö vaatii muutoksia.

– Minun mielestäni siitä pitäisi vahvasti keskustella, pitäisi jollain tavalla löytää muutoksia ja ratkaisua. Tarvittaisiin asiallista keskustelua.

Pitkäsen mukaan huumeiden kriminalisoinnin kautta käyttäjiin kohdistuu stigmaa ja syyllistämistä. Myös riittävän aikaisessa vaiheessa apuun pääseminen on hankalaa.

– Jos sanoo tietyssä tilanteessa, että käyttää huumeita, voi lähtee se palvelu ihan väärälle tielle, ettei saakaan asiallista palvelua.

Tällä hetkellä Pitkäsen mukaan tie päihdehoitoon on hyvin takkuinen.

– Kaikkein huonointa on se, että lähetetään kotiin ja annetaan pussillinen lääkkeitä mukaan sellaiselle ihmiselle, jolla on jo mahdollisesti riippuvuusongelma.

Monet ihmiset kokevat olonsa ymmärretyksi vasta silloin, kun he ovat päässeet hoitoon. Pitkänen katsoo, että prosessia tulisi nopeuttaa, jolloin ihminen saisi tukea jo aiemmin.

"He ovat arvostettuja ihmisiä"

Tutkijan mukaan lainsäädännön muutoksia jarruttavat pelot.

– Niin poliitikoilla kuin näissä keskusteluissa voi olla sellaisia ihmisiä, jotka hyvin aktiivisesti tuovat esiin pelkoja, että tämä levähtää käsiin tai että nuoret tai joku läheinen rupeaa käyttämään. Se ei ole hyvä pohja keskustelulle eikä lainsäädännölle.

Pitkäsen mukaan päätöksenteon ja lainsäädännön pitäisi pohjautua tiedolle. Hän katsoo, että valvotut käyttöhuoneet tulisi sallia.

– Jos käyttäjä haluaa piikittää, hän tekee sen jossain. Käyttöhuone on yksi mahdollisuus saada ihmisiä myös avun piiriin, tunnistamaan ongelmaa ja saada kontakti ihmiseen.

Myös yliannostuksen riski vähenisi, kun paikalla olisi henkilöitä, jotka osaavat auttaa yliannostus- tai komplikaatiotilanteessa.

– Osoitetaan myös samalla näille ihmisille, että heillä on oikeus saada palveluja. He ovat arvostettuja ihmisinä, eivät vain syrjäytyneitä huumeidenkäyttäjiä, vaan he ovat ihmisiä, joita kohdataan ja ollaan valmiita auttamaan.

Katso koko Pitkäsen haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Aihetta käsiteltiin Asian ytimessä -ohjelmassa torstaina. Koko jakson pääset katsomaan MTV Katsomosta.

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet