THL luopuisi huumeiden käytön rangaistavuudesta – näin tutkija kommentoi vihreiden ehdotusta kannabiksen laillistamisesta

Pitäisikö kannabis laillistaa? 6:50
Katso video: Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin kannabiksen laillistamisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorin mukaan kaikkien huumausaineiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ei ole yllättynyt vihreiden avauksesta kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin laillistamiseksi.

 – Itse näen sen heijastuksena kansainvälisestä keskustelusta, jota on käyty viimeisen vuosikymmenen aikana hyvin paljon. On tehty myös hyvin radikaaleja muutoksia. Kyllähän se myös tuo esiin sen, että tyytymättömyyttä Suomen nykyiseen huumepolitiikkaan on, ja siihen kaivataan jonkinlaisia muutoksia.

Esimerkiksi Kanada laillisti kannabiksen vuonna 2018. Yhdysvalloissa osa osavaltioista on laillistanut kannabiksen käytön.

– Uskoakseni näitä valtioita tulee vielä tässä lisääkin. 

Hakkaraisen mukaan THL kannattaa kaikkien huumausaineiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

– Kaikkien aineiden, ei ainoastaan kannabiksen. Sitä puoltaa se, että nykyisin kun käyttö on kielletty, ihmiset piilottelevat sitä viimeiseen asti. Ihmisille kehittyy hyvin vaikeita huumeongelmia. Jos pääsisimme aikaisemmin puuttumaan niihin, sillä olisi iso merkitys lopputulokseen.

Sen sijaan kannabiksen laillistamiseen, eli myös kasvatuksen ja myynnin sallimiseen vihreiden kannan mukaisesti Hakkarainen suhtautuu varauksellisemmin. 

– THL ei ole ottanut suoraa kantaa tuohon, mutta esitimme kansalaisaloitteen käsittelyssä, ettemme kannata erillislainsäädäntöä kannabiksen suhteen. Katsomme, että yhteiskunnallista keskustelua voitaisiin tai pitäisi viedä siihen suuntaan, että käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin. Sillä on monia etuja siihen, että me paremmin päästäisiin ehkäisemään kaikkien ongelmallisimpien käyttömuotojen kehittymistä.

Tällä hetkellä kannabiksen käyttö, kasvattaminen ja myyminen on säädetty rangaistavaksi rikoslaissa.

Hakkaraisen mukaan rangaistavuuden poistaminen helpottaisi tilanteeseen puuttumista esimerkiksi kouluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa tai terveyskeskuksissa.

– Jos se ei olisi rikos, henkilöt itse voisivat helpommin pyytää apua, Hakkarainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat