Poliisi ei innostu Vihreiden kannabisesityksestä: "Millaisen viestin se antaisi, jos se olisi ikään kuin sallittua?"

1:58img
Katso uutisvideo: Suomessa takavarikoitiin viime vuonna eniten kannabiskasveja lähivuosiin verrattuna.
Julkaistu 13.09.2021 15:16
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Vihreiden esitys kannabiksen laillistamisesta ei saa kannatusta poliisihallitukselta.

Vihreät päätti sunnuntaina puoluekokouksessaan, että puolue kannattaa kannabiksen laillistamista eli käytön hallussapidon, valmistuksen ja myynnin sallimista.

Poliisihallitus ei innostu esityksestä.

– Poliisin kanta tähän ei ole muuttunut. Emme kannata kannabiksen dekriminalisointia tai laillistamista, kertoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi poliisihallituksesta.

Dekriminalisointi tarkoittaa rangaistavuudesta luopumista. Tällä hetkellä kannabiksen käyttö, kasvattaminen ja myyminen on säädetty rangaistavaksi rikoslaissa.

Saukoniemen mukaan pelkona on, että kannabiksen käytön, kasvattamisen tai myymisen dekriminalisoiminen voisi lisätä kannabiksen käyttöä.

– Kynnys käyttöön voisi madaltua, jos rangaistavuus pelotteena poistuisi. Käyttö on voimakkaasti kasvanut jo nyt. Perustellusti voi kysyä, että millaisen viestin se antaisi, jos se olisi ikään kuin sallittua?

Lue lisää: Vihreiden puoluekokous äänesti: Puolue kannattaa kannabiksen laillistamista – nämä nimekkäät poliitikot esityksen takana

"Emme näe siinä samanlaisia hyötyjä"

Aiemmin muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on esittänyt, että huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua. Kannabiksen kaupankäynnin laillistamista THL ei sen sijaan kannata.

– Mielestämme huumeiden käyttöön tulisi puuttua pikemminkin sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin kuin rikoslailla ja rangaistuksilla, THL perustelee blogikirjoituksessaan.

THL:n mukaan kansainvälisten kokemusten mukaan käyttörangaistuksista luopuminen ei lisäisi huumeiden käyttöä.

Saukoniemi on asiasta eri mieltä.

– Emme näe siinä samanlaisia hyötyjä kuin mitä THL:ssä on nähty. Poliisi toimii näiden asioiden parissa ympäri vuorokauden ja näkee arkea omalta kannaltaan. Hyvin isossa osassa erilaisia häiriötehtäviä, kuten rattijuopumuksessa, huumausaineet ovat mukana ja kannabis yleisimpänä huumausaineena näyttelee isoa roolia.

Lue lisää: Vihreiden kannabiskanta kirvoitti kipakan somekeskustelun: "Ulkona realismista", "Nykylainsäädäntö sortaa huumeongelmaisia"

Saukoniemi on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että huumehaittoja tulisi vähentää parantamalla hoitoonpääsyn mahdollisuuksia.

– Kannatamme sitä, että käytetään olemassa olevia keinoja, kuten huomautuksen antamista ja hoitoonohjausta. Hoitoonohjausta vastuuviranomaisten puolelta tulisi kehittää. Haittoja tulisi estää matalan kynnyksen palvelujen kautta. Ihmisten tulisi päästä hoitoon halutessaan.

Saukoniemen mukaan tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi lisäresursseja päihdehuoltoon.

Markkinoita varmasti olisi jatkossakin

Saukoniemi ei ole vakuuttunut siitä, että kannabiksen kasvattamisen tai myymisen laillistaminen tarkoittaisi laittomien markkinoiden poistumista.

– Laillistaminen ei välttämättä tarkoittaisi järjestäytyneen rikollisuuden mukanaolon poistumista. Markkinoita varmasti olisi jatkossakin, sillä tuottaminen laittomasti olisi todennäköisesti halvempaa. Käsittääkseni Yhdysvalloissa ainakin niin sanotut laittomat markkinat toimivat laillistettujen markkinoiden rinnalla.

Vihreiden esitystä Saukoniemi kommentoi lyhyesti.

– Poliisi on asiasta eri mieltä. Demokratiassa poliittiset liikkeet tekevät aloitteita sen mukaan, mitä heidän kannattajansa esittävät. Ei meillä siihen ole sanottavaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kannabis