Säästät sitten sukan varteen tai sijoitat osakkeisiin – säästäminen kannattaa aina. Yksi säästämisen kohteista on eläkkeelle siirtyminen, mutta tapoja säästää on monia.
Eläkesäästäminen koskettaa jokaista ikäluokkaa. Mitä nuorempana säästämisen aloittaa, sitä pienemmillä summilla päästään myös säästötavoitteeseen. Säästämisen voi aloittaa 18 vuotta täyttänyt nuori ja sitä nuoremmille vanhemmat voivat avata oman tilin.
– Eläkesäästäminen on tärkeä aihe tässä ajassa, kun eläkeaika pitenee ja eläketurva toisaalta pienenee, sanoo Danske Bankin sijoitusjohtaja Senni Hänninen.
Säästäminen on pitkäaikainen sitoumus, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja aiheeseen perehtymistä. Pankki kannattaa valita tarkkaan ja hyödyntää ammattilaisten tietoutta itselle sopivan säästösuunnitelman luomisessa.
Säästämisen voi aloittaa muutamalla kymmenellä eurolla
Eläkesäästämiseen on ollut tarjolla kaksi verotuettua ratkaisua vuodesta 2010 lähtien: eläkevakuutus ja pitkäaikaissäästäminen eli PS-sopimus. PS-sopimuksella säästötilille siirretyt varat voidaan sijoittaa edelleen erilaisiin sijoituskohteisiin, joista haetaan tuottoa.
– Verotuettujen säästämisratkaisujen suosio on laskenut viimeaikaisten lainmuutosten jälkeen, vaikkakin näitä ratkaisuja on edelleen tarjolla. Aiemmin tehtyihin säästösopimuksiin säästetään yhä aktiivisesti ja niissä ehdot ovat säästäjälle selkeämmät kuin uusissa sopimuksissa, kertoo Danske Bankin seniorikonsultti Mikko Juopperi.
Panosta hyvään suunnitelmaan
- Tee sijoitussuunnitelma joko pankkineuvojan kanssa tai omatoimisesti
- Selvitä omat tulot ja menot. Laske säästämisvara eli summa, joka sinulla on varaa laittaa säästöön joka kuukausi
- Aseta itsellesi tavoitesumma ja sovita siihen sopiva säästämisaika. Sopiva säästötavoite on sellainen, joka riittää reilusti koko eläkeajalle.
- Oma palkkataso on hyvä verrokkikohde, jotta elintaso pysyy samanlaisena myös eläkkeellä. Yleensä ihmisillä on myös haaveita, joita haluavat toteuttaa eläkkeelle jäätyään: kesämökin remontti tai matkustelu ovat hyviä motivoivia tekijöitä.
- Valitse sijoituskohteet riskinsietokykysi mukaan. Valitse sijoituskohde, joka ei aiheuta arvon vaihteluillaan hermojen kiristystä.
Verotuetussa eläkesäästämisessä varat on sidottu eläkeikään saakka. Vain poikkeustapauksissa, joita ovat pitkäaikainen työttömyys, puolison kuolema, avioero ja vakava sairastuminen, voidaan sopimus purkaa.
– Eläkesäästämisessä säästetään sellaisilla summilla, joita ei todennäköisesti tarvita ennen eläkkeelle siirtymistä. Sidotun eläkeratkaisun etu on se, että siitä ei pääse ottamaan varoja pois. Muu pitkäaikainen säästäminen toimii myös elämänajan turvana, vaikka tähtäin olisikin paremman eläketurvan varmistaminen, Juopperi sanoo.
Uudet säästämissopimukset solmitaan usein ilman sidottua eläkeratkaisua, ja sijoitukset tehdään usein rahaston tai vaikka vakuutus- tai kapitalisaatiosopimuksen sisälle.
Pitkällä eläkesäästämisajalla suosituin tapa on sijoittaa osakkeisiin hajautetusti rahastojen kautta tai rakentamalla itse osakesalkku.
Eläkesäästämisen voi aloittaa jo muutamalla kymmenellä eurolla. Sidotun ja verotuetun eläkesäästämisen verovähennysmahdollisuus on aina 5 000 euroon asti vuodessa.