Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari ja MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskovat, että pelisääntökeskusteluja tullaan vielä käymään hallitusneuvotteluissa.
Säätytalossa käydään hallitusneuvotteluja kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n välillä hallituksen muodostaja Petteri Orpon (kok.) johdolla.
Neuvotteluista on noussut esiin niin sanotut pelisääntökeskustelut, joita Orpo on saanut käydä puolueiden kanssa somekirjoitteluiden myötä.
– Pelisääntökeskustelu on sana, joka tullaan kuulemaan lähiviikkoina varmaan monta kertaa, arvioi Helsingin Sanomien politiikantoimittaja Marko Junkkari Asian ytimessä -ohjelmassa.
Orpo kertoi perjantaina käyneen pelisääntökeskustelua hyvässä hengessä, maanantaina keskustelua käytiin jo tiukemmin ja Junkkarin mukaan ilmeisesti tiistainakin oli jonkinlaista "pelisääntöpohdintaa".
Pelisääntöihin liittyen esille on noussut erityisesti perussuomalaisten varapuheenjohtajien, Mauri Peltokankaan ja Sebastian Tynkkysen sometekstit.
Peltokangas julkaisi keskellä yötä Facebook-tekstin, jossa hän vihjaili kovasanaisesti jonkin pienemmän puolueen sekoittavan hallitusneuvotteluita. Viestintä ja digitalisaatio -jaoston puheenjohtaja Tynkkynen puolestaan kyseli Twitterissä, mistä Ylen sisällöistä tai kanavista olisi varaa leikata.
– Perussuomalaiset ovat tottuneet puhuttelemaan omia kannattajiaan somen kautta, ja se kieli on vähän sitä sun tätä, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
– Mauri Peltokangas ei ole mikä tahansa kansanedustaja, vaan perussuomalaisten toinen puheenjohtaja ja Tynkkynen kolmas. Tässä puhuu tavallaan puolueen johto, muistuttaa Junkkari.
Lehtimäen mukaan puolueilla voi olla aitoa arvopohjan eroa.
– Se on vähän syvempikin asia, ei pelkästään tällaista nokittelua.
Säätytalolta tihkuu vähän tietoa
Neuvotteluja vetävä Orpo on toistellut neuvottelujen etenevän hyvässä hengessä ja asioiden sujuvan.
– Samaan aikaan itseasiassa aika vähän tihkuu tietoa Säätytalolta, mutta kaikki mitä tihkuu, on se, että jumissa on vähän niin kuin joka toinen asia, sanoo Junkkari.
Junkkari luonnehtii neuvotteluissa olevan samaan aikaan "kaksi eri todellisuutta".
Tällä viikolla Orpo kertoi, että talouden suurista linjoista ollaan samaa mieltä. Talousraameista vaietaan, kunnes hallitusohjelma on valmis.
Lehtimäki arvioi, että yhteen tullaan ottamaan muun muassa kehitysyhteistyörahoista ja maahanmuuttoasioista.
– Ansiosidonnaiseen tullaan puuttumaan, paikallista sopimista tullaan lisäämään, jos se on Orposta kiinni, ja kokoomus aikoo jossain määrin veronkevennyslupauksistaan pitää kiinni, Lehtimäki luettelee tulevaa.
Junkkarin mukaan ansiosidonnaisen leikkaus ei välttämättä sovi perussuomalaisille. Lisäksi hänen mukaansa on mielenkiintoista nähdä, kuinka vahvasti puolue asettuu niin sanotusti duunareiden puolelle. Junkkari luonnehtii perussuomalaisten olevan Suomen suurin työväenpuolue.
Vuoden 2015 neuvottelut varjostavat nykyistä tilannetta
Kokoomus ja perussuomalaiset neuvottelivat viimeksi vuonna 2015, mutta eivät päätyneet yhdessä hallitukseen. Junkkari kertoo keskustelleensa muutamien perussuomalaisten kanssa aiheesta ja toteaa, että edellisten neuvotteluiden tapa ja tulos vaikuttavat edelleen.
– Kokoomus vähän pelasi rumaa ja vuoti asioita. Eräskin neuvotteluissa ollut kertoo ihmetelleensä, miten on mahdollista, että hän lukee Hesarista reaaliajassa mitä pöydässä puhutaan.
Junkkari arvioi kyseisten neuvotteluiden herättäneen syvää epäluottamusta.
Lehtimäen mukaan nyt neuvotteluissa on mukana eri tasoisia neuvottelijoita, mikä saattaa näkyä itsetunto-ongelmina.
– Luulen, että tällä viikolla aika monelle neuvottelijalle alkaa hahmottua se, millainen todella kova urakka siellä on käsissä.
Kaksikko uskoo selkeään takarajaan neuvotteluissa.
– Suomalainen henkinen takaraja on juhannus, sauna ja silli, joka siellä odottaa, sanoo Lehtimäki.
– Silloin kaikki loppuu, naurahtaa Junkkari.
Katso tästä miten puolueiden puheenjohtajat ovat kommentoineet "nokittelua":
0:54