Eeva Lehtimäen kommentti: Lähivuorokausi ratkaisee, tuleeko tästä hallitusta – perussuomalaisten lisäksi Säätytalolla kipuilee myös RKP

Perussuomalaiset vai RKP? Politiikan spekulantit arvuuttelevat kummalle puolueelle kahden pöydän neuvotteluvääntö ottaa kovemmalle, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Neljän viikon jälkeen neuvottelut voivat kriisiytyä ensimmäistä kertaa kunnolla, kun neljä puoluetta yrittää saada toisensa samalle hallitusromaanin sivulle maahanmuutossa ja ilmastopolitiikassa. 

Aikaa suurten linjojen sopimiseen on annettu perjantaihin. Tämä aikaraja on tullut hallituksen muodostaja Petteri Orpolta (kok.).

Oliko tiukka aikaraja kokoomuksen ja Orpon vastaveto, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaati maanantai-iltana neuvottelujen keskittämistä kahteen pöytään? Että kuka tässä vie ja kuka vikisee?

Neuvottelutaktisesti joku takaraja toki pakottaa neuvottelijat ratkaisuihin.

Säätytalon ulkopuolella kärkkäät oppositiovoimat ovat hymähdelleet Orpon lausunnolle, että nyt tahtia kiristetään. Esimerkiksi sote-pöydässä neuvotteluja olisi haluttu jatkaa kahden kiistakokonaisuuden rinnalla.

Että onko se tahdin kiristys, jos suma seisoo muualla?

Esimerkiksi hyvinvointialueiden ammottava rahakita yhdistettynä hoitokriisiin on yhtälö, jonka ratkominen vaatii korkeampaa matematiikkaa ainakin viikon tai kahden verran.

Kuka on kuskin paikalla tällä hetkellä Säätytalossa?

Perussuomalaisten Purra ampui alas aamulla median spekulaatiot, että puoluevaltuuston lauantainen kokous olisi pakkopaikka näyttävään operaatioon oman kenttäväen vakuuttamiseksi.

Purra ja myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ovat muistutelleet, että aikaraja on tiukka. 

Neuvotteluissa takarajat paukkuvat helposti. On täysin mahdollista, että lisäaikaa halutaan ottaa perjantaiaamun jälkeen, jos sopu jollakin tasolla on mahdollinen.

Ministeriaudin takapenkki

Perussuomalaisille maahanmuutto on keskeinen politiikan teon moottori, lähes identiteettipoliittinen kysymys, jolle muu on alisteista.

Se on tullut selväksi.

Siksi on hyvä muistuttaa, miten Purra paalutti asian jo valintansa yhteydessä elokuussa 2021.

– Puolue, joka ei ole valmis kiristämään suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, ei ole valmis olemaan perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa.

Kokoomuksessa on tiedostettu, että ulkomaalaispolitiikka on perussuomalaisille aihe numero yksi.

Nyt kiinnostavaa on nähdä, miten pitkälle kokoomuksen, mutta myös RKP:n selkä taipuu.

Kiristyksiä on tulossa, se on varmaa. Muutoin hallitusneuvottelut kariutuvat.

Purra on täysin erilainen persoona kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kesän 2015 hallitusneuvotteluissa. Soinin poliittisella uralla ulkoministerin salkku oli kirsikka kakun päällä, huipentuma. 

Purraa ei hänen lähipiirinsä mukaan aja eteenpäin ministerivalta, vaan asiat.

Kokoomuksen pitäisi siis tajuta, että puheenjohtajaa ei kiinnosta ministeriaudin pehmeät penkit, vaan asiat ja niiden läpivienti.

Siinä on selkeä ero.

Lisäksi kokematonta puoluetta vietiin vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa kuin kuoriämpäriä.

Siksi puolueessa on epäluottamusta Kokoomusta kohtaan. Myös tämä vaikuttaa ilmapiiriin Säätytalossa. 

Entä jos riittävää sopua ei synny? 

Koko alkuviikon on arvuuteltu, mitä tapahtuu, jos puolueet eivät saa kasaan riittävää sopua maahanmuuton ja ilmastopolitiikan isoista linjoista.

On siis mahdollista, että kahdelle pöydälle annetaan lisäaikaa perjantain jälkeen, jos sopu näyttää mahdolliselta.

Neuvottelut vaikuttavat olevan melko juntturassa edelleen.

Ainakin eilen perussuomalaisissa ihmeteltiin odotusarvoa, että nimenomaan he marssisivat neuvotteluista ulos, jos erityisesti maahanmuutossa ei saada tulosta aikaiseksi.

Torstaina aamupäivällä tilannetta arvioitiin niin, että hankalampaa on itse asiassa RKP:llä. Onko puolue edes keskenään yhtenäinen siinä, mistä pidetään ehdottomasti kiinni ja missä voidaan taipua?

Perussuomalaisissa on vaadittu aiemmin muutoksia humanitaariseen ja sosiaaliseen maahanmuuttoon. Tavoitteena ei ole ollut yhtään vähempää kuin nolla turvapaikanhakijaa, kiristyksiä perheen yhdistämiseen ja tiukennuksia kansalaisuuden saamiseen.

Kovaa politiikkaa.

Näissä teemoissa on selvää, että ihmisoikeuspuolue RKP ja Perussuomalaiset ottavat yhteen.

Viime tiedot neuvotteluista kertovat, että samaan aikaan Purra joukkoineen myös tiedostaa, että työperäisessä maahanmuutossa he joutuvat tulemaan vastaan.

Pöydässä ovat faktat ikääntymisestä, työvoimapulasta sekä yritysmaailman selkeä viesti, että ilman työperäistä maahanmuuttoa Suomi ei selviä.

Esimerkiksi tulorajojen vetäminen liian tiukaksi olisi oman oksan sahaamista. Varsinkin kun suomalaisilla on edelleen naivin ruusuinen käsitys siitä, että juuri Suomi on Euroopan houkuttelevien ja asenteiltaan vastaanottavaisin maa ulkomaiselle työvoimalle.

Jonkun se on myös perussuomalaisten äänestäjien ikääntyviä vanhempia hoidettava.

Välitarkastelu illalla

Puheenjohtajat kokoontuvat näillä tietoa kello 18 käymään läpi kahden kiistapöydän tilannetta. Sen jälkeen olisi vuorossa tiedotustilaisuus kello 19.

Torstaina neuvotteluja jatketaan vielä myöhään. Se on varma.

Perjantaina tai viimeistään viikonlopun aikana ratkeaa, että tuleeko tästä hallitusta vai ei.

Lue myös:

    Uusimmat