Mitä skandaalinkäryisen mäkikisan kulisseissa oikein tapahtui? Saksalaismediassa kovia vihjauksia suomalaisen FIS-pomon suuntaan

4:14imgNyrhinen ja Karvonen: Suomen valopilkku Joni Mäki yllätti kaikki olympiasprintissä – Ilkka Herolalta sopii odottaa hyvää yhdistetyssäullstein bild - Sven Simon/ All Over Press
Julkaistu 09.02.2022 12:02
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Pekingin olympialaisten sekajoukkuemäen hylkäysskandaali ottaa kierroksia vielä päiviä itse kilpailun jälkeenkin. Oman osansa syytöksistä saa myös FISin suomalaiskontrolleri Mika Jukkara, jonka vastuulla on tarkastaa mieshyppääjien puvut. Viiden naisurheilijan suoritus hylättiin sekajoukkuemäessä sääntöjen vastaiseksi todetun puvun takia.

LUE MYÖS: Olympialaisten mäkiskandaali poiki rajuja syytöksiä – FIS-pomolta tylyä tekstiä urheilijoille ja joukkueille: "Minä en hylännyt ketään"

LUE MYÖS: Tunteet kuumenivat olympialaisten mäkihyppyskandaalin jälkeen – poukkoileva linja puhuttaa: "Tämä oli nukketeatteria"

Norjan joukkueesta hylättiin kahden urheilijan suoritus, Itävallan, Saksan ja Japanin joukkueista yhden.

Norjalaisten kertoman mukaan yksi heidän hylkäyksistään johtui siitä, että hyppypuku oli liian iso polvesta, toinen siitä, että puku oli liian iso reidestä. Itävallan Daniela Iraschko-Stolzin hylkäys johtui sentin liian leveästä vyötärönauhasta.

Hylkäyksen kohteeksi joutuneet joukkueet ovat kritisoineet FISiä siitä, että sekajoukkuemäessä vedettiin pukujen suhteen tiukempaa linjaa kuin aiemmin tällä kaudella. Joidenkin maanantaina hylättyjen hyppääjien puku läpäisi puolalaiskontrolleri Aga Baczkowskan seulan vielä lauantain henkilökohtaisessa osakilpailussa.

Norjalta hylätty Silje Opseth nosti tuoreeltaan kisan jälkeen esiin, että mittaukset toteutettiin eri tavalla kuin aiemmin. Norjan maajoukkueen johtajan Clas Brede Bråthen mukaan urheilijat nostavat mittaustilanteessa normaalisti käsivartensa noin 30 senttiä irti kyljistään, mutta maanantaina urheilijat pitivät käsiään päänsä päällä.

– Näiden mittaustapojen välillä onvaltava ero, Bråthe sanoi VG-lehdelle.

Bråthen oli ihmeissään myös siitä, että mittaustilanteessa oli maanantaina läsnä kaikkiaan kolme ihmistä.

– Se on aika epätyypillistä.

Baczkowskan mukaan maanantaina ei tehty mitään eri tavalla kuin ennen.

– Emme voi tarkistaa kaikkea joka kerta, ja siksi tarkistus saatetaan kokea erilaisena.

Bråthen ei niele Baczkowskan selitystä.

– Se ei täsmää siihen, mitä urheilijat sanovat. Jos kyseessä olisi vain yhden urheilijan lausunto, saattaisin epäillä sitä, mutta kun tiedämme, että mittaus tehtiin täysin eri tavalla ainakin viidelle urheilijalle.

– Meidän kolmelle naishyppääjällemme on tehty 15 mittausta tällä kaudella, emmekä ole saaneet ainuttakaan huomautusta. Nyt olympialaisissa tulee kaksi hylkäystä. On selvää, että FIS on toiminut eri tavalla, ja se johti yhteen synkimmistä päivistä mäkihypyn historiassa.

Samaa viestiä toistaa myös Bråthenin saksalaiskollega Horst Hüttel.

– Pukujen kanssa ei kikkailtu. Naiset eivät ole tyhmiä. Tiedämme, että puvut tarkistetaan. Tiedämme, että olympialaiset ovat naisten suurin näyteikkuna. Kukaan ei ota riskejä, voin vakuuttaa sen, Hüttel sanoi ARD-kanavan lähetyksessä.

Baczkowska taas sanoo, että joukkueita oli varoitettu hyppypukuihin liittyen jo aiemmin.

– Mittaukset ja hylkäykset olivat reaktiomme tähän, Baczkowska sanoi ARD:n mukaan puolalaissivustolle.

Saksalaismedia nostaa esiin myös miesten kontrollerina toimivan Mika Jukkaran nimen.

– Hän ilmeisesti tulkitsi hyvin tarkasti sääntöjä, joiden mukaan pukujen täytyy istua tiukasti.

– Vaikka naishyppääjien puvut läpäisivät Backowskan seulan lauantain henkilökohtaisessa kilpailussa, Jukkara ilmeisesti valitti, että puvut olivat liian löysiä. Tästä ainakin viisi hylättyä urheilijaa valittavat.

Jukkara kiisti maanantaina MTV Urheilulle olevansa millään tavalla mukana naisten pukujen mittaamisessa.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022