Tunteet kuumenivat olympialaisten mäkihyppyskandaalin jälkeen – poukkoileva linja puhuttaa: "Tämä oli nukketeatteria"

5:37img
Nyrhinen ja Karvonen: tällainen on suomalaisten alkava olympiaviikko
Julkaistu 07.02.2022 17:50
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Ensimmäisen kerran olympiatasolla järjestetty mäkihypyn sekajoukkuekilpailu sai yllätyksellisen mitalikolmikon, kun kaikkiaan neljän eri maan urheilijoilta hylättiin suoritus vääränlaisen hyppypuvun takia.

LUE MYÖS: Skandaali olympialaisten mäkikisassa! Mitalisuosikki toisensa jälkeen hylättiin, jättiyllättäjä pronssille – "Emme ole varmaan koskaan kokeneet tällaista"

Norja oli jo ennakkoon yksi suurimmista mitalisuosikeista, ja joukkue olikin mitalinsyrjässä kiinni aina siihen saakka, kunnes Anna Odine Strömin suoritus hylättiin toisella kierroksella.

Ström ei halunnut täsmentää, mistä hänen suorituksensa hylkäys tarkalleen ottaen johtui.

– Tämä on uskomattoman kiusallista. Olen pahoillani joukkueen puolesta. En ole kokenut mitään vastaavaa. Tämä on sääli, mutta tähän täytyy vain sopeutua, Ström sanoi norjalaislehti VG:lle.

Norjalaisten katastrofin viimeisteli Silje Opsethin hylkääminen pian Strömin jälkeen.

– En tiedä, mitä sanoa. He mittasivat täysin eri tavalla. Proseduuri oli uusi, Opseth ihmetteli VG:lle.

– Meidän käskettiin seisoa eri tavalla kuin olemme aiemmin tehneet.

Strömin ja Opsethin lisäksi hylkäyksen kokivat Itävallan Daniela Iraschko Stolz, Japanin Sara Takanashi ja Saksan Katharina Althaus.

Itävaltalaisen Kronen Zeitungin mukaan Stolz hylättiin, koska hänen pukunsa oli vyötäröltä sentin liian leveä. Lehden mukaan Stolz oli kuitenkin kilpaillut samalla puvulla lauantain henkilökohtaisessa kilpailussa, eikä puvusta löydetty silloin mitään huomautettavaa.

– Kaikki tuntui kaoottiselta alusta loppuun. Yksi japanilaisnainen itki, hän oli täysin musertunut. Kun nousin torniin, kuulin, että kolme urheilijaa oli hylätty, Norjan Robert Johansson kertasi tapahtumien kulkua.

Taustaryhmät raivoissaan

Saksa putosi Althausin suorituksen hylkäyksen myötä toiselta kierrokselta.

– Tämä oli nukketeatteria. Puvut ovat olleet ongelma läpi kauden. Olen uskomattoman vihainen, enkä ymmärrä tätä. Meillä oli mahtavia hyppyjä. Tähän ei voi olla kuin pettynyt, Saksan valmentaja Stefan Horngacher puhisi.

Myös Norjan taustaryhmässä oltiin käärmeissään.

– Olen pahoillani mäkihypyn puolesta. Tämä olisi pitänyt selvittää jo ennen olympialaisia. Tämä oli mäkihypyn kannalta synkkä päivä, Norjan maajoukkueen johtaja Clas Brede Bråten harmitteli ja jatkoi vielä:

– En löydä sanoja. Tämä on tuskallista urheilijoille. Minuun sattuu meidän lajimme puolesta. Tässä oli tarkoitus esitellä (olympiatasolla) uusi kilpailumuoto, naiset saivat olympialaisiin uuden lajin, ja se kaikki päättyy näin. Miksi vain naisia hylättiin?

Saman kysymyksen esittää Norjan valmentaja Alexander Stöckl.

– Tämä on erikoinen päivä lajillemme. On käsittämätöntä, että naisissa tuli niin paljon hylkäyksiä. Edellisen naisten kisan jälkeen on täytynyt tapahtua muutoksia. On traagista, että näin tapahtuu olympialaisissa. 

Itävallan maajoukkueen urheilujohtajan, yhdistetyn kaksinkertaisen olympiavoittajan Mario Stecherin mukaan maanantain kisa oli oppitunti kaikille osapuolille.

– Maailmancupissa puvut ovat joskus niin isoja, että sitä luulisi olevansa tirolilaisessa telttavuokraamossa. Ja sitten olympialaisissa ryhdytään tiukkoihin toimiin. En voi kuin kysyä itseltäni, onko tämä oikea tapa toimia, Stecher sanoi Kronen Zeitungin mukaan.

VG:n tavoittama, välinekontrollissa mukana ollut Aga Baczkowska kommentoi vihjauksia poikkeavasta mittausproseduurista sanomalla, että puvun mittaamisen pitäisi tapahtua samalla tavalla joka kerta 

– Emme voi tarkistaa kaikkea joka kerta, ja siksi tarkistus saatetaan kokea eri tavalla. Tänään ei tapahtunut mitään uutta. Meidän täytyy valvoa sääntöjä, jotka eri maat tietävät kyllä hyvin. Jos puku ei ole sopiva, se johtaa hylkäykseen.

Yllätysmitalistit

Suurten mäkihyppymaiden kokemat hylkäykset johtivat siihen, että sekajoukkuemäen tulosluettelo oli jokseenkin hämmentävää luettavaa. Olympiakultaa vei Slovenia ennen Venäjää ja todellista jättiyllättäjää Kanadaa.

– En odottanut tätä. Unelmoin vain mitalista. Olen onnellinen, olympiakultaa voittanut Ursa Bogotaj sai sanotuksi.

– Olen vain huojentunut, että tämä tapahtui vihdoinkin. Kilpailu oli kova, ja täytyi pysyä keskittyneenä. En tiedä paljoakaan hylkäyksistä. Ei ole ollut aikaa kysyä, mitä tapahtui, Bogotaj'n maanmies Peter Prevc sanoi.

– Olemme aika yllättyneitä. Ajattelimme, että jos tekisimme kaikki hyvät hypyt, jotain voisi tapahtua, mutta tämä oli unelmista suurin, tuore olympiapronssimitalisti Matthew Soukup iloitsi.

– Vastuu on heidän (hylättyjen urheilijoiden) ja heidän joukkueidensa. Urheilijat eivät tee pukuja, se on koko joukkueen homma. Kaikki ei ole kiinni yhdestä ihmisestä. Pronssimitali antaa meille mahdollisuuden pelastaa lajimme. Tämän avulla voimme rohkaista lapsia yrittämään mäkihyppyä ja saada heidät rakastumaan siihen, Soukupin joukkuekaveri Alexandria Loutitt sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022