Olympiahistorian ensimmäinen mäkihypyn sekajoukkuekilpailu jäi historiaan useista hyppypukujen hylkäyksistä, jotka kaikki sattuivat naisurheilijoiden kohdalle.
LUE MYÖS: Tunteet kuumenivat olympialaisten mäkihyppyskandaalin jälkeen – poukkoileva linja puhuttaa: "Tämä oli nukketeatteria"
LUE MYÖS: Skandaali olympialaisten mäkikisassa! Mitalisuosikki toisensa jälkeen hylättiin, jättiyllättäjä pronssille – "Emme ole varmaan koskaan kokeneet tällaista"
Kansainvälisen hiihtoliiton (FISin) julkaisemissa virallisissa tuloksissa varustekontrollista vastaavaksi henkilöksi on kirjattu suomalainen Mika Jukkara, jonka FIS nimitti tehävään viime keväänä.
MTV Urheilu tavoitti Jukkaran maanantai-iltana puhelimitse kisapaikalta Zhangjiakousta, ja lahtelainen teki heti selväksi, ettei hänellä ole Pekingissä mitään tekemistä naisten hyppypukujen mittaamisen kanssa.
– Naiset ovat erikseen. Minulla ei ole mitään oikeutta naisia mittailla.
– Siihen viralliseen asiakirjaan ei ilmeisesti tietokoneohjelman takia mahdu kahta nimeä, mutta siinä pitäisi sekajoukkuemäessä olla myös se, kuka vastaa naisten puolesta.
Kyseinen henkilö on puolalainen Aga Baczkowska, ja kaikki hylkäyksiin johtaneet mittaukset olivat siis hänen tekemiään.
– En ole päässyt juttelemaan vielä toisen osapuolen kanssa. Tässä kohtapuoliin varmaan päästään, Jukkara sanoo.
– Sen mitä kuulin, niin sääntöjen vastaisia pukuja oli. Haaramitasta se ei varmaankaan ollut kiinni; luulen, että ne ovat nykysääntöjen puitteissa. Mutta muutenhan ne (joukkueet) yrittävät tehdä vähän isoja pukuja, mitä olen miesten puolesta joutunut valvomaan aika tiukastikin välillä. Muuten ne puvut kasvavat vain isommaksi ja isommaksi.
Jukkara uskoo, että tehdyille hylkäyspäätöksille on olemassa vankat perusteet.
– Aina on protestimahdollisuus, mutta protestia ei ole tehty. Kyllä ne (joukkueet) joutuvat siihen (hylkäykspäätökseen) varmasti tässä tapauksessa tyytymään. Uskon, että hylkäykset ovat perusteltuja, vaikka en tässä vaiheessa tiedäkään tarkalleen, mistä ne johtuvat.
Hylkäyksen kohteeksi joutuneista joukkueista Saksan, Itävallan ja Norjan edustajat kritisoivat Baczkowskaa ja FISiä siitä, että pukukontrolli on heidän mielestään olympialaisissa tiukempi kuin kertaakaan tämän kauden maailmancupissa. Baczkowska on toiminut pukukontrollerina yhdeksässä tämän kauden 11:stä naisten maailmancup-osakilpailusta.
Itävallan Daniela Iraschko Stolzin puku todettiin sääntöjen vastaiseksi, vaikka Stolz käytti itävaltalaismedian mukaan samaa pukua kuin lauantain henkilökohtaisessa kilpailussa, jossa Baczkowska ei löytänyt siitä huomautettavaa.
Stolzin puvun kerrotaan olleen vyötäröltä sentin liian leveä.
– Varmaan tästä parranpärinää riittää, vaikka meidän miesten puolella se ei kosketakaan. Yllätyin itsekin kyllä asiasta, Jukkara sanoo.