Olympialaisten mäkiskandaali poiki rajuja syytöksiä – FIS-pomolta tylyä tekstiä urheilijoille ja joukkueille: "Minä en hylännyt ketään"

4:47imgKaranteenit ja Venäjän testitulosten puuttuminen puhuttavat olympiakiekossa – mitä Naisleijonien Sveitsi-tappiosta jäi käteen?ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press
Julkaistu 08.02.2022 16:30
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) on joutunut rajun kitiikin kohteeksi maanantain sekajoukkuemäessä nähtyjen viiden hylkäyksen jälkeen.

LUE MYÖS: Olympialaisten mäkiskandaalin keskipisteessä työskennellyt suomalainen FIS-pomo kommentoi kohutapahtumia: "Yllätyin itsekin asiasta"

LUE MYÖS: Skandaali olympialaisten mäkikisassa! Mitalisuosikki toisensa jälkeen hylättiin, jättiyllättäjä pronssille – "Emme ole varmaan koskaan kokeneet tällaista"

Saksan, Itävallan, Japanin ja Norjan urheilijoiden suorituksia hylättiin sääntöjen vastaiseksi todettujen hyppypukujen takia. Kolmelta ensimmäiseltä maalta hylättiin yksi suoritus, Norjalta kaksi.

Kaikki viisi hylättyä urheilijaa olivat naisia.

Sekajoukkuemäki kilpailtiin olympialaisissa nyt ensimmäisen kerran, ja kisan ennakkosuosikeille sattuneet hylkäykset johtivat siihen, että mitalikolmikon muodostivat lopulta Slovenia, Venäjä ja Kanada.

– Odotimme toista olympiakilpailua. FIS tuhosi sen tällä toiminnalla. He tuhosivat naisten mäkihypyn. Meidän nimemme ovat nyt kaikkien huulilla, ja meille jäi käteen tyhjä arpa. Tällä tavalla tuhotaan kehitys ja koko laji, Saksan joukkueesta hylkäyksen kohteeksi joutunut Katharina Althaus raivosi.

Norjan joukkueesta hylätyn Silje Opsethin mukaan hänen pukunsa mitattiin sekajoukkuemäessä eri tavalla kuin aiemmin.

Norjan naisten maajoukkueen johtajan Christian Meyerin mukaan yksi heidän hylkäyksistään johtui siitä, että hyppypuku oli liian iso polvesta, toinen siitä, että puku oli liian iso reidestä. Itävallan Daniela Iraschko-Stolzin hylkäys johtui sentin liian leveästä vyötärönauhasta.

Se, että suurimmat mäkihyppymaat joutuvat tällaisessa mittakaavassa hylkäyksen kohteeksi yhdessä ja samassa kilpailussa on hämmentänyt lajipiireissä kovasti. Kritiikkiä on kohdistettu erityisesti siihen, että naiset ovat saaneet maailmancupissa hypätä hyvinkin isoilta näyttävillä puvuilla, mutta nyt olympialaisissa linja oli yllättäen tiukempi.

On toki syytä muistaa, että olympialaissa hypätään eri puvuilla kuin maailmancupissa, koska sääntöjen mukaan olympialaisten kilpailupuvussa ei saa olla mainoksia, mutta toisaalta esimerkiksi Opseth kertoo hypänneensä lauantain henkilökohtaisessa olympiakilpailussa täsmälleen samalla puvulla kuin maanantain sekajoukkuemäessä. Lauantaina Opseth vieläpä läpäisi mittaukset.

Itävallasta kerrottiin Iraschko-Stolzinkin hypänneen lauantaina samalla puvulla, mutta se, mitattiinko hänen pukunsa tuolloin, ei ole tiedossa. Kaikkien urheilijoiden pukuja ei automaattisesti mitata henkilökohtaisessa kilpailussa.

Naisten varustekontrollista vastaa puolalainen Aga Baczkowska, joka on FISin puolesta hoitanut tehtävää myös valtaosassa tämän kauden maailmancup-osakilpailuista. Baczkowska seisoo tukevasti omien päätöstensä takana, ja kuten miesten varustekontrollerina toimiva Mika Jukkara MTV Urheilulle maanantai-iltana huomautti, yksikään hylkäyksen kohteeksi joutuneista maista ei ole tehnyt protestia.

– Minä en hylännyt ketään. Urheilijat hylkäsivät itse itsensä hyppäämällä sääntöjen vastaisilla puvuilla, Baczkowska sanoi puolalaisen TVP Sportin haastattelussa Dagbladetin mukaan.

– Virheet olivat ilmiselviä. Olen tyytyväinen, kun urheilijat käyttävät sääntöjen mukaisia pukuja. Kun he eivät käytä niitä, silloin täytyy olla rohkeutta puuttua asiaan, vaikka ollaankin olympialaisissa.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022