Mitä tapahtuisi, jos Yellowstonen pelätty supertulivuori purkautuisi? Elämän edellytykset kuivuisivat olemattomiin 1000 kilometrin säteellä – vaikutukset ulottuisivat Suomeen asti

1:16img
Julkaistu 27.10.2018 09:42
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Yellowstonen kansallispuiston uumenissa sanotaan odottavan uhka, joka voisi pahimmassa tapauksessa pölläyttää maapallolle paksun tuhkakerroksen, muuttaa ilmastoa vuosikymmeniksi, tappaa miljoonia ihmisiä tai johtaa jopa maailmanloppuun. Vai miten meidän todellisuudessa oikein kävisi, jos kattilamainen Yellowstone purkautuisi?

Akatemiatutkija ja geologi Jussi S. Heinoselle supertulivuorista puhuminen on tuttua, sillä Yellowstonen kaldera on ollut kuuma aihe tutkijapiireissä jo pitkään.

– Olen tutkinut paljon menneisyydessä tapahtuneita suuria purkauksia. Niistä halutaan tietoa, koska halutaan tietää miksi näitä on tapahtunut ja tapahtuu jatkossa.

– Tutkiminen on kuitenkin vaikeaa, kun ei päästä syvälle maan sisuksiin. Keskeisimmät tutkimustavat ovat seismiset menetelmät eli seurataan maanjäristysaaltoja ja niiden liikkeitä ja heijastumisia.

Se kuitenkin tiedetään, että Yellowstonen supertulivuoren purkautuminen on lähtöisin lähes maapallon ytimestä.

– Käytännössä se tarkoittaa, että maapallon ytimen rajapinnalta nousee kuuma pluumi, joka tuo kuumaa materiaalia maapallon vaipan yläosiin ja mannerlaatan alaosiin. Lopulta se aiheuttaa voimakasta sulamista Pohjois-Amerikan kuoriosassa.

Purkautuminen näkyisi myös Suomessa

Jos Yellowstonen supertulivuori purkautuisi, olisi se tiedettävästi suurin mahdollinen purkaus, mitä maapallon pinnalla voisi ylipäätään tapahtua.

Heinosen mukaan mikään maapallolla ei vetäisi lähellekään vertoja Yellowstonen purkautumiselle.

– Se pitää sisällään 4000 kuutiokilometrin magmakammion. Se on todellisuudessa aivan valtava systeemi.

– Jos se purkautuisi, niin kuin 630 000 vuotta sitten, elämän edellytykset kuivuisivat olemattomiin 1000 kilometrin säteellä kraatterista.

Yellowstonen supertulivuoren magma on niin sitkeätä ja vesipitoista, että se purkautuu äärimmäisellä voimalla.

Vaikutukset ulottuisivat Eurooppaan asti

Heinosen mukaan purkautuminen voisi aiheuttaa ilmastoon pysyviä muutoksia vuosikymmenien ajaksi. Merkkejä voitaisiin havaita Euroopassa asti.

– Ilmakehän suihkuvirtaukset voisivat tuoda kivituhkaa Suomeen asti. Aluksi sillä olisi ilmastoa viilentävä vaikutus, pitemmällä aikavälillä taas lämmittäviä vaikutuksia.

Heinonen kuitenkin uskoo, että ihmiskunta selviäisi supertulivuoren purkauksesta, ja elämä maapallolla jatkuisi.

– Aikaisempiin purkauksiin ei liity massasukupuuttoja. Historiassa eläimetkin ovat selviytyneet, vaikka niillä ei ole ollut samanlaista teknologiaa käytössä kuin meillä ihmisillä. Jossain pystyisi varmasti ainakin viljelemään tai kalastamaan.

Supertulivuori pitäisi muuttaa energiaksi

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA on noussut viime aikoina otsikoihin ideastaan jäähdyttää Yellowstonen tulivuorta sisältä päin. Heinosen mukaan idea on monessa mielessä tutkimisen arvoinen.

NASA haluaa jäähdyttää Yellowstonen tulivuoren. Uhka vai mahdollisuus? Lue lisää täältä.

– Mielestäni tärkein asia olisi miettiä, miten tästä kaikesta saataisiin hiottua energiaa. Geoterminen energiantuontanto esimerkiksi Islannissa on tällä hetkellä aivan omalla tasollaan. Islanti tuottaa käytännössä kaiken energiansa tuliperäisistä lämmönlähteistä.

– Tällaisen hyödyntäminen myös Yellowstonessa olisi järkevää. Puhdasta, pienen hiilijalanjäljen energiaa maan sisältä. Siinä samalla saataisiin tietoa supertulivuoresta.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kriisi ihan eri mittaluokkaa

Miten sitten sen purkautumisen todennäköisyyden laita? Heinosen mukaan tällä hetkellä ajatukset kannattaa keskittää supertulivuoren sijaan aivan toiseen ongelmaan.

– Yellowstone on koko ajan ollut vähän aktiivinen, siellä kuumia geysirejä ja lähteitä. Mikään ei ole radikaalisti muuttanut tilannetta vuosiin. Näyttää siltä, ettei se uhkaa meitä edes sadan vuoden mittakaavassa.

– En käyttäisi aikaa sen murehtimiseen, sillä tällä hetkellä meillä on ilmastonmuutoksen akuutti kriisi päällä. Se on ihan eri mittaluokkaa.

Päivitys 27.10. klo 15.39: Buumi vaihdettu pluumiksi, ainoat tutkimustavat vaihdettu keskeisimmiksi tutkimustavoiksi.

Tuoreimmat aiheesta

Tulivuorenpurkaukset