Balin tulivuoren purkaus viilentäisi maapallon lämpötilaa – 200 vuotta sitten purkaus aiheutti "kesättömän vuoden"

Bali 1
Agung-tulivuori Balilla on sylkenyt ilmaan tuhkaa.
Julkaistu 01.12.2017 06:59
Toimittajan kuva

Marjaana Wikman

marjaana.wikman@mtv.fi

Jos Balin tulivuori Agung purkautuu, voi se hetkellisesti viilentää maapalloa ja täten hidastaa ilmastonmuutosta. Kyse on tiedemiesten mukaan kuitenkin niin pienestä muutoksesta, että siitä ei kannata suuremmin innostua.

Jos Agung-tulivuori purkautuisi oikein voimallisesti, voisi se laskea maapallon lämpötilaa lähivuosien aikana. Kun Agung edellisen kerran purkautui, lämpötilat laskivat noin 0.1-0.4 Celsiusasteen verran.

Tulivuorenpurkaus viilentää maapalloa, koska se syöksee ilmaan tuhkan lisäksi rikkidioksidia, joka muuntuu rikkihapoksi.

– Nämä rikkipäästöt estävät auringon säteilyn pääsyn Maahan, minkä takia lämpötila laskee, kertoo tulivuoriasiantuntija Teresa Ubide Queenslandin yliopistosta The Guardianille.

Lämpötilan muutos on niin pieni, että ihminen ei sitä havaitse, mutta luonto kyllä.

– Muutos vaikuttaa kaikkeen Maan päällä, koska ilmasto vaikuttaa kaikkeen, Ubide selventää.

Vuonna 1815 Indonesian tulivuori Tambora purkautui niin voimakkaasti, että se vaikutti seuraavaan kesään. Tai oikeastaan tuli vuosi ilman kesää. Kiinasta Eurooppaan ja aina Pohjois-Amerikkaan asti oli niin kylmää, että sato jäi monin paikoin tulematta ja ihmiset kärsivät nälänhädästä.

1:09img

Heikentää otsonikerrosta

Jotta purkaus vaikuttaisi ilmastoon, sen täytyisi olla massiivinen ja syöstä rikkidioksidia yli 30 kilometrin säteelle vuoresta. Jos näin kävisi, ilmasto viilenisi hetkellisesti, mutta palaisi sitten takaisin, ehkä jopa lämpimämpänä kuin ennen.

Rikkidioksidin tiedetään nimittäin vaurioittavan otsonikerrosta. Tämä on myös yksi syy sille, miksi tiedemiehet ovat jättäneet pöydälle suunnitelman siitä, että rikkidioksidia ruiskutettaisiin keinotekoisesti ilmaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

bali (1)

Vaikka tulivuorenpurkaus viilentäisikin maapalloa hetkeksi, ovat sen huonot vaikutukset paljon suuremmat: se tuhoaisi tuhansien ihmisten elämän. 

Edellisen kerran Balin tulivuori Agung purkautui yli viisikymmentä vuotta sitten, vuonna 1963. Tuolloin yli tuhat ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui.

Laavaa valui seitsemän kilometrin päähän vuoresta. Henkiinjääneet muistelevat katastrofia "tuhkasateena".

Lähteet: The Weathernetwork,  dw.com, The Guardian ja ABC News

Tällainen tilanne Balilla oli viime maanantaina: 

2:03img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat