Maailman kokreimmalle vuorelle Mount Everestille kiipeävillä tuskin on päällimmäisenä mielessään oman kehon eritteiden hävittäminen.
Tänä vuonna Everestin leirinnästä on kannettu yli 12 700 kiloa ihmisen jätettä. Määrä vastaa kahden aikuisen elefantin painoa. Asiasta kertoo CNN.
Everestillä jäte hylätään monttuun, jossa se kuivuu ja näivettyy. Riskinä kuitenkin on, että jätettä vuotaa jokeen, jossa se saastuttaa vedenjakelusysteemiä, kertoo eläkkeelle jäänyt vuorikiipeilijä Garry Porter CNN:lle.
– Se on rumaa ja epähygieenistä. Tämä on terveysongelma ja painajainen ympäristölle. Olen kokenut kiipeämisen jännityksen, mutta myös nähnyt mitä tapahtuu, kun me länsimaalaiset poistumme niin kuin jätteemme ei löyhkäisi, Porter kuvailee.
Porter ei kuitenkaan syyllistä kiipelijöitä, joiden päällimmäisin kiinnostus on päästä huipulle ja alas yhtenä kappaleena. Hän ei myöskään pidä syyllisinä Nepalin viranomaisia, sillä lähellä ei ole toimivaa jätehuoltoa.
Ulosteongelmaan etsitään ratkaisua
Sagamarthan saastumiskontrollointikomitea SPCC:n Yangji Doma on yhtä mieltä siitä, että ihmisjätteen hallinnointi vuorella on ongelmallista.
– Pidämme huolen, ettei jätettä jätetä jäätikölle. Suurin ongelma on kuitenkin se, että vuorella on hyvin kylmä, eikä jäte hajoa luonnostaan, Doma sanoo.
Ratkaisua Mount Everestin ulosteongelmaan on etsitty. Yhtenä ideana on esitetty biokaasukattilaa, joka muuttaisi ihmisen ulosteen metaanikaasuksi.
Esitetyn ratkaisun esteeksi tulee ilmasto, sillä kylmässä lämpötilassa ne eivät toimi.