Mitä tapahtuu vastarintaa tekeville naisille? Rohkeat afgaaninaiset osoittavat mieltään Kabulissa Talebania vastaan

Afganistanissa naiset pelkäävät, että oikeudet, jotka heille on luvattu, eivät lopulta toteudukaan. Rohkeimmat osoittavat mieltään Taleban-johtoa vastaan – myös Kabulissa. 

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin tänään, että Taleban on muodostamassa kiireesti uutta hallitusta Afganistaniin vallankaappauksen jälkeen. 

Äärijärjestön johtoon kuuluva Sher Mohammad Abbas Stanikzai on kertonut yleisradioyhtiö BBC:lle, ettei hallitukseen sen paremmin kuin muihinkaan huippuvirkoihin todennäköisesti valita naisia.

Kuten eilen Heratissa, myös tänään joukko afganistanilaisia naisia on kokoontunut osoittamaan mieltään Taleban-hallintoa vastaan, tällä kertaa Kabulissa. 

Naisten oikeuksien puolella

Mielenosoitusjoukko peräänkuuluttaa perusoikeuksia myös naisille ja vaatii, että myös naiset voivat osallistua Afganistanissa politiikkaan ja päätöksentekoon. 

Naisten poliittinen verkosto -niminen, pieni naisjoukko marssi Afganistanin valtiovarainministeriön edustalla huutaen ja laulaen iskulauseita.

Mieltään osoittava joukko oli tälläkin kertaa pieni, koska iso osa naisista pelkää Talebia ja äärijärjestön langettamia seuraamuksia. 

Katso yllä olevalta videolta, millaiselta afgaaninaisten mielenilmaus näytti! 

Mutta mitä näille rohkeille, mieltään osoittaville naisille tapahtuu? Viime kuussa Talebanin tiedottaja Zabiullah Mujahid varoitti naisia menemästä töihin oman turvallisuutensa vuoksi. 

Naiset ovat aiemminkin olleet Talebanissa eristyksen, häirinnän ja erilaisten hyökkäysten – kuten murhan – kohteina. 

Ovatko oikeuspuheet vain sananhelinää?

Taleban-johtajat ovat julkisesti luvanneet, että naisilla on mahdollisuus opiskella ja tehdä töitä. 

Maan naiset kuitenkin pelkäävät, että lupaukset ovat vain sananhelinää, ja naisten asema palaa sellaiseksi kuin se oli vielä kaksi vuosikymmentä sitten.

Tuolloin Taleban-hallinto harjoitti hyvin ankaraa politiikkaa. Naiset olivat hyvin alistetussa asemassa. He joutuivat käytännössä olemaan kotona. 

Siksi naiset haluavat pitää ääntä itsestään: He eivät halua, että se taistelu, joka naisten oikeuksien saamiseksi on käyty viimeisen 20 vuoden aikana, valuu hukkaan. 

– Mikään hallitus ei voi olla pitkäikäinen ilman naisten tukea. Vaadimme oikeutta opiskeluun ja oikeutta työskennellä kaikilla aloilla, eräässä suuressa kyltissä luki Heratissa järjestetyssä mielenilmauksessa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Naisten kohtalo saanut aikaan reaktioita

Huoli naisten kohtalosta on saanut länsimaat toimimaan. Maailmanpankki on ilmoittanut, että se on valmis rahapulassa rypevän maan taloudellisen avustamisen. 

Myös EU on valmis toimimaan talebanien kanssa Afganistanissa, jos ääriliike kunnioittaa ihmisoikeuksia, eikä jälleen salli terroristien majailevan maassa ja suunnittelevan iskuja länsimaita vastaan. 

EU myös pyrkii avaamaan humanitaarisen avun toimiston Kabulissa.

Lue myös:

    Uusimmat