Mitä tarkoittaa streak, hastag tai vloggaaja? Nämä 15 somesanaa täytyy tietää nyt

Streakin katkeaminen voi aiheuttaa nuorelle mielipahaa ja hätää. Pahimman uhatessa nuori saattaa turvautua jopa perinteiseen soittoon, jotta katkeamista ei tapahdu.

Sosiaalisen median sovellusten vyöryminen suomalaisnuorten ja -aikuisten keskuuteen on tuonut mukanaan uusia sanoja. Listasimme sosiaalisen median sanat, jotka on nyt syytä tietää.

Nuorten ehdottomat suosikkisovellukset ovat tänä päivänä Instagram, Snapchat ja Facebook. Instagram on kuva- ja videopalvelu, johon käyttäjät lataavat kuvia ja videoita heidän elämästään ja kokemuksistaan.

Snapchat on pikaviestipalvelu, jota käytetään erityisesti kuvien ja lyhyiden videoiden nopeaan jakamiseen kavereille. Käyttäjä voi muokata kuvia ja videoita eli snäppejä erilaisilla efekteillä ja filttereillä. Sovelluksessa voi esimerkiksi hassutella erilaisilla tehosteilla, jotka muuttavat esimerkiksi yön päiväksi ja saavat omaan naamaan kaninkorvat. Snappien idea on, että kuva näkyy hetken, jonka jälkeen se katoaa täysin.

Snapchat on nyt nuorten hittisovellus – jopa kaksi kolmesta käyttää yli kymmenen kertaa päivässä

Facebook on hieman perinteisempi sosiaalisen median sovellus, jossa riittää käyttäjiä jokaisesta ikäryhmästä. WhatsApp sen sijaan on viestintäsovellus, jossa käyttäjät keskustelevat messengerin omaisesti. WhatsAppin erikoisuus on ryhmät.

TOP-16 somesanaa

1. Some

Some on lyhenne sosiaalisesta mediasta. Sosiaalisella medialla tarkoitetaan uusia internetin palveluita, joissa käyttäjät voivat olla yhteydessä toisiinsa ja voivat tuottaa itse sisältöä.

2. Streak

Snapchatin ominaisuus, joka näyttää kahden käyttäjän välillä näkyvällä numerolla, kuinka monta päivää käyttäjä on snäppäillyt putkeen toisen käyttäjän kanssa. Mikäli streak uhkaa loppua, varoitta sovellus siitä tiimalasin kuvalla. Yksikin väliin jäänyt päivä tuhoaa streakin ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa riidan.

3. Ss tai screenshot

Kuvakaappaus puhelimen ruudulta. SS:n eli screenshotin ottaminen Snapchatista on paheksuttavaa.

4. Instadirect

Yksityisviesti Instagramissa.

5. Hastag

Erityisesti Instagramissa käytetty kuvien tunniste, jota klikkaamalla käyttäjät voivat löytää vastaavalla tunnisteella merkittyjä kuvia tai tapahtumia.

6. Selfie

Itsestä otettu kuva puhelimen etukameralla.

Mitä tarkoittaa goals, bae tai fäijöni? Tiedätkö näitä 20 teinisanaa?

7. Mystory

Suomeksi Oma tarinani -ominaisuus, jonka avulla käyttäjä voi jakaa hetkiä omasta päivästään joko videoin tai kuvin näkymään sovelluksessa 24 tunnin ajaksi. Alunperin Snapchatissa ollut ominaisuus löytyy nykyisin myös Facebookista ja Instagramista.

8. Filtteri

Instagramissa filtterit ovat "suodattimia",  joiden avulla voi automaattisesti lisätä esimerkiksi kuvan värikylläisyyttä, kontrastia tai tyyliä. Snapchatissa tai Instagramin Mystoryssa taas voi kuvaan saada filtterien avulla "lisättyä todellisuutta": omat kasvot voi muuttaa esimerkiksi koiran kasvoiksi, pyöreämmiksi tai jonkun toisen kasvoiksi.

9. Boomerang

Boomerang on Instagamin ominaisuus, jolla voi tehdä lyhyen edestakaisin rullaavan videon. Sekuntien ajan video toistaa siis itseään ensin eteenpäin, ja tämän jälkeen taaksepäin.

10. Live

Live on Instagramista ja Facebookista löytyvä ominaisuus, joka mahdollistaa videon kuvaamiseen palveluun suorana reaaliajassa.

11. Vlog

Erityisesti videopalvelu YouTubeen tehtäviä videoita omasta päivästään. Vloggaajaksi kutsutaan videoita tekevää henkilöä. Yleensä videot liittyvät vloggaajaan itseensä.

12. Tubettaja

Tubettaja on henkilö, joka tekee Youtubeen videoita eri aiheista.

13. Striimaaja

Striimaaja on henkilö, joka lähettää reaaliaikaisena sosiaalisen median palveluun, kuten YouTubeen tai Twitchiin videota tekemisestään. Erityisesti striimaus on suosittua videopelaajien kesken.

14. Emoji 

Emojit ovat kuvamerkkejä, joita käytetään sosiaalisen median palveluiden viesteissä. Emojit eivät ole varsinaisesti hymiöitä, vaikka ne muistuttavatkin niitä. Emojit kuvaavat tunteita ja olotilaa.

15. Bitmoji

Bitmoji on jokaisen käyttäjän henkilökohtainen "minä" Snapchatissa. Bitmoji kuvastaa käyttäjää itseään ja käyttäjä voi muokata tämän itsensä näköiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat