Mitä tarkoittaa swag, AFAIK tai ernu? Listasimme nuorison hittitermit, joita et ymmärrä

Hauska testi paljastaa eron vanhojen ja nuorten tavassa esittää olevansa puhelimessa 0:33
Hauska testi paljastaa, oletko vanha! Miten esität kädelläsi, että puhut puhelimessa? Koe näyttää eron vanhojen ja nuorten välillä.

Mitä tarkoittaa "swag", entä mikä on hashtag? Tässä sanakirja, jolla selviät somessa.

"Meni laneissa koko yö, pistin sulle snäpin, yolo, ebin!"

Jos yllä oleva lause ei auennut, tämä juttu on sinulle. Listasimme lyhenteet ja termit, jotka voivat hämmentää.

Tässä sanakirja, jolla selviät nettimaailmassa!

ASH: tulee sanoista "aina saa hävetä". 

BAE: Bae merkitsee rakasta, siis poika- tai tyttöystävää. Termiä voisi käyttää esimerkiksi Instagram-kuvien kuvateksteissä. Tanskan sana bæ puolestaan merkitsee ulostetta.

Bro: englanninkielen sanasta "veli". Merkitsee kaveria tai miestä yleisesti. Tuttu myös lauseesta "bros before hos", suom. (mies)kaverit ennen naisia.

Burn: Palamista merkitsevä sana kertoo, että henkilö hävisi esimerkiksi kiistelyn, koska toisen kuittaus oli parempi: "Auts, burn!" Voit myös "servata"; termi tulee englannin kielen sanoista "to serve", tarjoilla. Jos saat toisen väittelyssä hiljaiseksi kommentillasi, olet servannut hänet. Urbaani sanakirja antaa seuraavan esimerkin servaamisesta:

"Haluatko rusinan?"
"Joo,"
"No mene kattoo äitiäs."

Dabbaus, däbbäys: Tanssiliike, jossa toinen käsi koukistetaan kasvojen eteen, toinen ojentuu sivulle suorana.

Ebin, epic, eeppistä: Epic win, suom. eeppinen voitto. Merkitsee ylivoimaista voittoa. Jokin voi olla myös pelkästään "eeppistä", mikä yleensä on positiivinen asia. Toisaalta kyseessä voi olla myös "epic fail", eeppinen tappio.

Emoji: Emojin vanhahtavampi nimi on hymiö. Emojeilla ilmaistaan tunteita ja muita asioita: emoji voi itkeä, itkunauraa ja vaikkapa oksentaa. Nettislangissa munakoiso-emoji saattaa merkitä myös penistä, ja persikka-emoji takapuolta.

Tässä esimerkkejä emojeista: 

Ernu: Ernu merkitsee erilaista nuorta; siis henkilöä, joka erottuu massasta. Samantapainen sana on "emo", joka tavallisesti tarkoittaa tummasävyiseen vaatetukseen pukeutuvaa, melankolista teiniä, joka kuuntelee niin sanottuja "emobändejä", kuten Bring Me the Horizonia tai My Chemical Romancea.

EVVK: EVVK tulee sanoista "Ei Vois Vähempää Kiinnostaa".

Flexailla, fleksaus, flexata: Cheek on tehnyt sanasta kappaleen, jossa lauletaan:

"Yhä tääl kyhätää, mitä tykätään
Mä flexaan, flexaan, flexaan
Pysähdy, hei me jo ollaan täällä
Aika pitkä matka hiekkalaatikolta tähän iltaan raivattiin
Putsaan fuckboyt pois mun olkapäältä
ja mä flexaan, flexaan, flexaan"

Ylelle mies kommentoi, että fleksaaminen on "pullistelua, mutta myös takki auki -mielentilaa ja hyvää meininkiä". Fleksaaminen on tosin myös dieetti, jolla tarkoitetaan osa-aikaista kasvissyöntiä.

Flossaus, flossata: Tubettajan tunnetuksi tekemä tanssi, jossa heilutetaan lantiota ja käsivarsia. 

H8r, hater: Hater merkitsee vihaajaa. "Haters gonna hate", suomeksi vihaajat vihaa, merkitsee, että toimintaa on suotavaa jatkaa, vaikka jotkut eivät siitä pitäisikään.

Hashtag, häsä: Tutummin #, eli risuaita-merkki. Käytetään esimerkiksi kuvienjakopalvelu Instagramissa ja mikroblogi Twitterissä merkitsemään tiettyjä sanoja. Hashtag muuttaa sanan linkiksi. Esimerkiksi hashtagilla #kukka voi selata kaikkien muiden kuvia tai tviittejä, joissa on sama hashtag #kukka.

HLBTIQ: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä käytettävä lyhenne, merkitsee "homot, lesbot, biseksuaalit/bi-ihmiset, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit". 

Idlata: Englannin kielen sanasta "idle". Merkitsee joutilaana oloa ja sitä, ettei henkilö ole paikalla esimerkiksi nettikeskustelussa: "Jarkko idlaa" tai "idlasin eilen himassa".

Jonne: Jonne, myös ES-Jonne, viittaa energiajuomia nauttivaan esiteini-ikäiseen. Energiajuoman merkki on ES, ja jonnen jutut yleisesti noloina pidettyjä. "Jonnet ei tajuu" merkitsee, että henkilö on liian nuori tai tyhmä ymmärtämään asiaa.

Kilarit, skitsoominen: Kilarit merkitsee raivostumista. Termiä käytetään muodossa vetää kilarit. Saman asian ajaa "skitsoaminen".

KVG: "KVG" tulee sanoista ”kato v*ttu Googlesta”. Tarkoituksena on kehottaa googlaamaan kysytty asia sen sijaan, että sitä tivaisi toiselta. Käytetään myös epäystävällisesti: "KVG, idiootti". Huomionarvoista on, että Suomesta löytyy myös JVG, joka on bändi. Täysin eri asia siis.

Lagata: Hidastella, jumittaa. Pelimaailmassa "lag" tarkoittaa tilannetta, jossa pelaajan antaman komennon ja komennon toteutumisen välillä on huomattava viive. Voidaan esimerkiksi käyttää lauseessa "kone lagaa, hermot menee".

LOL, lollero: Lol merkitsee "laughing out loud", siis "nauran ääneen". Käytetään joko ilmaisemaan, että joku asia oli hauskaa, tai että se ei ollut lainkaan hauskaa (esimerkiksi "lol, nolo").

Meemi: Netissä pyörivä kuva tai video, jossa voi olla mukana tekstiä. Tässä esimerkki meemistä:

MEEMI-minunkinnuoruudessani
Meemi.

Nevari: Nevari on lyhenne sanoista "never heard", suom. "ei koskaan kuullut/kuultu". Kyseessä henkilö, joka yleensä olettaa olevansa esimerkiksi suosittu, mutta josta kukaan ei ole koskaan kuullut. Muistetaan esimerkiksi BB-Nikon legendaarisesta sutkauksesta "mä oon nevahöörd susta".

N00b, nyyppä, newbie: Termi "n00b" tulee sanasta "newbie", siis aloittelija. Samaa merkitsee myös "nyyppä". Jos henkilö ei esimerkiksi osaa pelata tietokonepeliä muita pelaajia tyydyttävällä tasolla, hän on n00b.

Mätsi, match: Match, suomalaisittain "mätsi", saadaan esimerkiksi deittisovellus Tinderissä. Kun kaksi saman sovelluksen käyttäjää pitää toisistaan, he voivat ikään kuin antaa toisilleen äänen swaippaamalla ruutua oikealle. Jos kumpikin pitää toisesta, syntyy match. Jos "swaippaaminen" hämmensi sinua, siirry alemmas sanakirjassa!

Rage, ragettaa, rageeminen: Tulee englanninkielen raivo-sanasta. Merkitsee raivostumista.

Random: Käännös englanninkielen satunnaista tarkoittavasta sanasta. Voidaan esimerkiksi käyttää lauseessa "joku randomi tuli jutteleen".

Snäppi, snäppäily: Snapchat on pikaviestipalvelu, jossa lähetettyjä viestejä kutsutaan snäpeiksi. Se käyttö on tutummin snäppäilyä. Viestit eivät tallennu vastaanottajan puhelimeen, vaan ne näkyvät muille vähimmillään muutamia sekunteja. Snäppi voi olla video tai kuva, johon on lisätty tekstiä. 

Stalkata: Varjostaa, tutkia salaa. Termiä voi käyttää lauseessa "no stalkkaa sitä Facessa (=Facebookissa)".

Swag, swägä: Swag merkitsee itsevarmuutta ja sitä, että henkilö on cool – siis siisti. Swägä on muunnos sanasta swag. Swägä voi myös olla "niin mehu". Artisti Tippa-T:n kappaleessa aiheesta lauletaan:

”Minkä mä sil voin et mu swägä o nii mehu?
Minkä mä sil voin et nä mimmit mua kehuu?
Minkä mä sil voin et mu swägä o nii mehu?”

Sitä, miksi swägä on juuri mehu, voimme vain arvailla.

Swaippaus, swaipata: Swaippaus, englannin sanasta "swipe" eli pyyhkäisy, on esimerkiksi puhelimen näytön käyttämistä pyyhkäisemällä sitä sormella. Swaippaamista terminä käytetään erityisesti deittisovellus Tinderissä, jossa oikealle swaippaaminen merkitsee "kyllä, tämä ihminen on minusta kiinnostava", vasemmalle taas "ei kiitos, seuraava".

Tubettaja: Henkilö, joka tekee YouTube-videoita. Esimerkiksi Roni Bäck on tubettaja. Videoita voidaan katsoa "tubessa" eli YouTubessa.

TikTok, tehdä tiktok: TikTok on sovellus, johon ladataan lyhyitä, yleensä musiikin kuorruttamia videoita. Videon kuvaamisesta voidaan puhua esimerkiksi sanomalla "tehdään tiktok". Huomionarvoista on, että TikTokiin liittyy sekä haitallista haastekulttuuria, kiusaamista että tietoturvahuolia.

Wallah: Myös "wallahi", "vallah". Merkitsee "vannon". Voidaan esimerkiksi käyttää lauseessa  "wallah, en valehtele".

Yolo: Yolo merkitsee "you only live once", elät vain kerran. Termiä voi käyttää esimerkiksi lauseessa "huonosti meni, mut menköön, yolo".

xoxo: Xoxo on yleinen viestin pääte, jossa x-merkit ovat suukkoja ja o-merkit halauksia.

Näitäkin voit tarvita

ASAP: As Soon As Possible, niin nopeasti kuin mahdollista. Termiä voi käyttää esimerkiksi lauseessa "tule tänne asap".

AFAIK: As Far As I Know. Termiä voi käyttää esimerkiksi lauseessa "Saara on sinkku, afaik".

BTW: By The Way, siis "muuten" tai "tuli tässä mieleen". Termiä voi käyttää kesken keskustelun esimerkiksi lauseessa "btw, asiasta toiseen, mitä teet illalla?"

Get A Life: Hanki elämä. Käytetään yleensä loukkauksena, esimerkiksi lauseessa "miksi puutut asioihini, get a life".

FYI: For Your Information, siis tiedoksenne. Termiä voi käyttää lauseessa "FYI, en tule huomenna".

JK: Just Kidding, siis "vitsi, vitsi". Termiä voi käyttää lauseessa "vähän noloo, no ei, jk".

IMHO: In My Honest Opinion, rehellinen mielipiteeni: "imho, noi housut on kauheat".

IRL: In Real Life, tosimaailmassa. Viittaa asioihin, jotka eivät ole netissä: "Kävin irl kaupassa".

ROTFL: Rolling On The Floor Laughing, suom. kierii lattialla nauraen. Käytetään termin "LOL" tapaan. Käytössä myös pidempi versio ROTFLMAO, siis Rolling On The Floor Laughing My Ass Off.

RTFM: Read The Fucking Manual. Termiä käytetään kehotuksenomaisesti esimerkiksi vastauksena tyhmiin kysymyksiin: "mitä sä multa kysyt, RTFM".

SMH: Shaking My Head, siis pudistelen päätäni. Kuvaa paheksuntaa. Voi käyttää esimerkiksi lauseessa "näitkö, mitä toi teki, smh".

TL;DR: Too Long, Didn't Read. Pitkä nettiteksti tiivistetään pariin lauseeseen ja eteen laitetaan tl;dr. Näin ne, jotka eivät jaksa lukea koko sepustusta, saavat tekstin pääasian tietoonsa helposti. Tl;dr: tämä on termisanakirja.

WTF: Tulee sanoista "What the F*ck", suom. "mitä v*ttua". Toisinaan käytetään myös WTH, siis "what the hell". 

Artikkeli on osittainen uusinta vuodelta 2015.

Lue myös:

    Uusimmat