Mitä Venäjän sotatila tarkoittaisi? "Se edellyttäisi, että alkaisivat puhua Venäjän olevan sodassa"

4:09img
Jyri Lavikainen kommentoi vierailullaan Venäjän mahdollista sotatilan julistamista.
Julkaistu 04.03.2022 22:02
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Jos Venäjä julistaa sotatilan maahansa, se tarkoittaisi, että sotalaki ja sen keinot otettaisiin käyttöön. Se puolestaan tietäisi koko Venäjän sulkeutumista ja kansalaisten rajoittamista. Tässä jutussa kerromme, mistä on kyse.

Loppuviikosta huhuttiin, että Venäjän parlamentti pitäisi perjantaina ylimääräisen istunnon. Venäjän politiikkaa seuraavat asiantuntijat sekä monet mediat sanoivat pitävänsä mahdollisena, että kokouksessa julistetaan sotatila Venäjälle.

Venäjän parlamentti koostuu liittokokouksen ylähuoneesta eli liittoneuvostosta ja liittokokouksen alahuoneesta eli duumasta.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskovin mukaan julkisuudessa liikkuvat tiedot sotatilan julistamisaikeista ovat perättömiä huhuja, kertoo brittisanomalehti The Guardian.

Jos sotatila kuitenkin julistettaisiin, mitä se tarkoittaisi – varsinkin, kun Venäjä ei virallisesti ole sodassa minkään valtion kanssa.

Miehet riviin, rajat säppiin ja vääräuskoiset kahleisiin

Sotatila kieltäisi palvelusiässä olevien miesten poistumisen maasta eli yleinen liikekannallepano astuisi voimaan. Palvelusikä koskettaa Venäjällä 18–27-vuotiaita miehiä.

Viestipalvelu Twitterissä leviävän videon mukaan palvelusikäisten miesten lisäksi tämä koskisi myös kaikkia alle 50-vuotiaita miehiä. Tätä väitettä ei ole todennettu oikeaksi. 

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Hyvin todennäköistä olisi, että myös Venäjän rajat suljettaisiin ja kansalaisten liikkumista rajoitettaisiin valtion sisällä. Myös ulkonaliikkumiskielto voitaisiin asettaa voimaan.

Aiemmin tänään Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi lain, jonka puitteissa armeijasta valheellista tietoa levittävä voidaan tuomita vankeuteen tai sakkoihin.

Venäjän valtakunnansyyttäjävirasto ilmoitti eilen torstaina, että kehotukset sodanvastaisiin tekoihin tulkitaan jatkossa äärijärjestötoiminnaksi.

Suomalaisasiantuntija: 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikaisen mukaan sotatilan julistaminen tarkoittaisi sitä, että Venäjällä tapahtuisi muutos.

– Venäjän kanssa – kuten on nähty – kaikki on mahdollista. Mutta heidän pitäisi kokea jotenkin hyötyvänsä sotatilan julistamisesta. Toistaiseksi ovat puhuneet tilanteesta erityisenä sotilasoperaationa ja oikeuttaneet sen Itä-Ukrainan valetasavaltioiden puolustamisena. Se, että alkaisivat puhua Venäjän olevan sodassa, sotatilassa, edellyttäisi sitä, että he raamittaisivat tilanteen uudelleen, Lavikainen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelusa. 

Medioita jo rajoitettu ja lakkautettu

Sensuuri Venäjällä on jo nyt voimakasta, mutta erikseen määrättävä sotasensuuri antaisi käytännössä viimeisetkin vallan avaimet valtionjohdolle: toisinajattelijat vaiennettaisiin, media alistettaisiin valtion tarkoituksiin, keskustelufoorumit- ja alustat sekä sosiaalinen media suljettaisiin.

Lue lisää: Näin F-Securen Hyppönen vertaa Ukrainan ja Suomen puolustuskykyä Venäjän kyberhyökkäyksiä vastaan

Suomi-Venäjä-seuran tietojen mukaan Venäjällä on suljettu ja rajoitettu eri medioita tänään. Venäläinen sosiaalinen verkkosivusto VK eli VKontakte oli seuran mukaan tänään ajettuna alas, mutta on alkanut toimia ainakin Suomesta käsin.

Tv-kanava Dozhd eli TVRAINilta vietiin lähetysoikeudet ja sen sivusto on estetty. Venäjän viestinnän, joukkotiedotusvälineiden ja tietotekniikan valvontapalvelu eli Roskomnadzor on vaatinut TVRAINin älysovelluksen poistamista Google Play -kaupasta. TVRAIN lopetti ainakin väliaikaisesti toimintansa, Suomi-Venäjä-seurasta kerrotaan.

Lue lisää: Tällaista jälkeä Anonymous on saanut aikaan kybersodallaan Venäjän hallintoa vastaan

Radiokanava Eho Moskvy on myös lakkauttanut toimintansa, seurasta sanotaan. Aiheesta uutisoi myös Helsingin Sanomat.   

Venäläisten pääsyä Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin on rajoitettu, mutta esteitä kierretään VPN:n avulla. Rajoitusten takia keskustelua on siirretty myös viestintäsovellus Telegrammiin. 

Sotatila koskettaisi jokaikistä venäläistä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kertoi brittiläiselle Independent-sanomalehdelle, että sotatilan julistaminen Venäjällä johtaisi kaikkien mielenosoitusten kieltämisen lisäksi venäläisten eristämiseen muusta maailmasta sekä laajoihin ruoka- ja talousrajoituksiin.

Venäjän sotalaki myös tiettävästi oikeuttaa epäluotettavien kansalaisten sekä Venäjää kohtaan hyökkäävien valtioiden kansalaisten eristämisen ja kiinniottamisen.

Sotalaki oikeuttaisi myös kansalaisten omaisuuden takavarikoimisen.  

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa tiiviisti täällä.

Lue lisää: Ukraina taistelee, mutta Venäjän ylivoima vie vääjäämättä maaliin, arvioi MPKK:n sotilasasiantuntija

Lue lisää: Venäläismedia on huomannut Suomen Nato-keskustelun vauhdittuneen – "Jäsenyys toisi Suomelle lisäongelmia"

Lue lisää: Suomenvenäläisten ristiriitainen tilanne: Voivat suorittaa armeijan Venäjällä – toisaalta voisivat sotia Suomen lipun alla sukulaisiaan vastaan

Lue lisää: Markus Leikolan kolumni: Idänsuhteet uusiksi, eli mitkä ovat idänsuhteet?

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä