Tämän vuoden F1-kalenteri muuttuu koronaviruspandemian myötä rajulla kädellä. Australian GP ja Monacon GP on jo peruttu, ja viittä muuta osakilpailua pyritään siirtämään toiseen ajankohtaan. C Moren asiantuntija Toni Vilander pitää vallitsevaa tilannetta kaksipiippuisena asiana.
Alun perin tämän kauden F1-kalenteri sisälsi 22 kisaa. Australian GP kuitenkin peruttiin ja sen jälkeen kalenterissa olleet kevään Bahrainin, Kiinan ja Vietnamin GP:t siirrettiin odottamaan uutta aikataulua. Tänään puolestaan ilmoitettiin, että toukokuussakaan ei ajeta formula ykkösiä, kun Hollannin ja Espanjan GP:t siirtyvät ja Monacon GP perutaan kokonaan.
– Tämä on kaksipiippuinen asia: yhtäällä on ihmisten terveys, henki ja turvallisuus ja sitten on urheilumaailma. Maailma on kaiken kaikkiaan aika sekaisin. Isoja urheilutapahtumia on peruttu järjestelmällisesti, eikä vastaavaa tilannetta ole minun elinaikanani ainakaan tapahtunut. Hyvin erikoisia ja haastavia aikoja on käsillä ja on varmasti lähitulevaisuudessakin, Vilander ruotii.
Kalenterissa ilman muutoksia on nyt ensimmäisenä Azerbaidzhanin GP, joka on määrä ajaa 7. kesäkuuta. Koronavirus voi kuitenkin hyvin sotkea pakkaa vielä lisää.
– Nyt seurataan tilannetta seuraavien kilpailujen ja sen osalta, kuinka monta kisaa mahdollisesti saadaan MM-sarjaan: mitä kisoja on järjestettävissä myöhemmin ja miten ne aikataulutetaan? Kellään ei varmasti ole selkeää suunnitelmaa, kun tilanne elää koko ajan, eri valtioiden ohjeet tulevat hyvin eri tahtiin ja reagoidaan kansalaisten terveyteen.
Vilander nostaa pöydälle myös aiemmin esillä olleen mahdollisuuden, että osa siirretyistä kisoista sijoitettaisiin elokuun kolmelle vapaalle viikonlopulle. Kesätauko on ollut tarkoitus viettäää 2. elokuuta ajettavan Unkarin GP:n ja 30. elokuuta ajettavan Belgian GP:n välissä.
– Kesätauko on yksi ajankohta, johon pystyy joitain kisoja sovittamaan, jos päästään vauhtiin ja kisoja ajamaan.
Vilander kuitenkin korostaa, että tuossa tilanteessa varsinkin logistiikan järjestämistä täytyisi pohtia tarkkaan.
– Kuljettajat sinänsä pystyvät ajamaan hyvin tiuhaan tahtiin, mutta he ovat vain pieni osa isoa kokonaisuutta. Pitäisi katsoa, miten tilanne järjestettäisiin logistiikan ja henkilöstön osalta. Siinä on aika paljon uudelleenorganisointia ja järjestämistä – kuten tulee olemaan monessa muussa lajissa. Nämä ovat isoja kolauksia ja menetyksiä urheilun saralla kaiken kaikkiaan, Vilander sanoo synkkänä.
Juttua päivitetty klo 20.30 tuoreella tiedolla: Monacon GP peruttiin kokonaan.