Miten hyvin koronavirus leviää ilmassa? Uusi tutkimus voi auttaa viruksen hillitsemisessä: "Tieto auttaa myös yhteiskunnan pitämisessä auki"

1:06imgKatso Aalto yliopiston teettämä mallinnus: Näin aerosolit leijailevat.
Julkaistu 18.09.2020 10:36
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Koronaviruksen leviämisestä ilmassa erilaisissa olosuhteissa ei tiedetä tarpeeksi.

Uusin tutkimustieto osoittaa, että koronavirus voi levitä ilmassa leijailevien aerosolien avulla ja tarttua ilmalevitteisesti. Tämän ilmavälitteisen reitin merkitys COVID-19:n leviämiseen väestössä on vielä epäselvä.

VTT, THL ja Tampereen yliopisto aloittavat tutkimuksen, jossa selvitetään koronaviruksen leviämistä ilmateitse ja tuetaan leviämistä estävien ratkaisujen kehittämistä. Tutkimuksen tulokset valmistuvat alkuvuodesta 2021.

Yskäisyn pisarat kuivuvat nopeasti, mutta jäljelle jääneet pienet hiukkaset voivat jäädä leijailemaan ilmaan jopa tuntien ajaksi. Uudessa tutkimuksessa tuotetaan tietoa leviämisen estämiseen tähtäävien toimintatapojen ja tekniikoiden, kuten ilmanvaihdon, suodatuksen ja dataratkaisujen, kehittämiseksi.

– Tuomme suomalaisille yrityksille tietoa uusien menetelmien ja ratkaisujen kehittämiseksi. Uusi tieto auttaa myös yhteiskunnan pitämisessä auki lisäämällä tietoa siitä, millaisia kohdennettuja ilmanvaihdon ja –suodatuksen menetelmiä ja toimenpiteitä kannattaa käyttää taudin leviämisen estämiseksi. Samoilla ratkaisuilla voidaan vähentää myös pienhiukkasten muita terveysvaikutuksia ja ehkäistä tulevia epidemioita, erikoistutkija Aku Karvinen VTT:ltä kertoo.

Lue myös: Aalto-yliopiston apulaisprofessori ihmeissään: Miksi koronaviruksen leviäminen ilmassa savun tavoin on päättäjille niin arka aihe? "Yksi tehokkaimmista maskeista on olla hiljaa"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus