Miten käy Iivo Niskasen kauden päätavoitteen? Jari Isometsältä jyrkkä arvio

Johannes Kläbo oli viikonloppuna täysin suvereeni, kun hän otti kolmesta kisasta kolme voittoa. Jari Isometsän mielestä etenkin Kläbon totaalinen ylivoima 20 kilometrillä osoittaa, että kauden lopuissa kisoissa hänet on äärimmäisen vaikea voittaa.

Iivo Niskanen teki kaikkensa Salpausselän 20 kilometrillä lauantaina, mutta ei voinut Kläbolle mitään, ja myönsi sen kisan jälkeen itsekin. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä hämmästeli norjalaisen ylivoimaa 20 kilometrillä raskaassa kelissä.

– Näytti siltä, että hän paineli nenähengityksellä, Isometsä äimisteli.

Kläbon meno näytti Salpausselän laduilla erittäin helpolta. Norjalaisen voittomarginaali oli Niskaseen 24 sekuntia, vaikka kevytrakenteinen Kläbo ei vaikuttanut ottavan itsestään kaikkea edes irti.

– Ero olisi ollut helposti minuutin luokkaa, jos Kläbo olisi niin halunnut, Isometsä arvioi.

Norjalainen oli hyvätuulinen ja hyvävoimainen kisan jälkeen.

– Kilpailu tuntui hyvältä ja oli mukavaa saada hyvä kilpailu tähän. Salpausselällä on kiva hiihtää ja hieno tunnelma, Kläbo sanaili tyynesti kilpailun jälkeen, kuin olisi käynyt kevyellä sunnuntailenkillä.

Sairastelu häirinnyt pitkään

Iivo Niskanen oli tyytyväinen toiseen sijaansa 20 kilometrillä, vaikka pieni harmitus voiton menettämisestä näkyikin suomalaisen kasvoilla. 

Vuodenvaihteessa koettu sairastelu on varjostanut harjoittelua ja tuntuu kolminkertaisen olympiavoittajan kropassa edelleen. Niskaselta kysyttiin, ovatko sairastelun vaikutukset jatkuneet näin pitkään.

– Kyllä, kuului Niskasen tyhjentävä vastaus.

– Pitkä ja hankala talvi on takana eikä ole ihan optimivalmistautumista pystynyt tekemään, mitä olisi toivonut. Viimeinen viikko on ollut hyvä ja kaksi viikkoa nousujohteista.

Niskanen on luottavainen, kun viikon päästä hiihdetään yksi hänen kauden päämatkoistaan, eli Holmenkollenin 50 kilometriä.

– Nyt on hyvä tilanne, kun on kuitenkin tällainen malli kropassa. Uskon, että ei ainakaan huonone ensi viikonlopulle, Niskanen pohtii.

"Kollenin" 50 kilometriä

Niskanen ilmoitti jo ennen kauden alkua arvokisattoman talven päätavoitteikseen Salpausselän kisat ja Holmenkollenin 50 kilometriä. Kläbo onnistui kukistamaan suomalaisen ensimmäisessä osassa ja toinen kisa on edessä viikon päästä.

Kilpailuasetelma ei tietenkään ole vain Kläbo vastaan Niskanen, mutta tällä hetkellä he näyttävät kovimmilta hevosilta kilpaan. Kläbo sysää suosikin viittaa suomalaisen harteille.

– Hän tulee olemaan todella kova. Pitää heittää lasso Niskaseen kiinni ja yrittää roikkua mukana 50 kilometriä, norjalainen suunnittelee.

Jari Isometsä on toista mieltä. Varsinkin Salpausselän 20 kilometrin ilotulituksen jälkeen asiantuntija nostaa norjalaisen selkeäksi suosikiksi.

Mitä Kläbon kukistamiseen tarvitaan?

Kyllä siihen tarvitaan melkein epäonnistunut suksi Kläbolta. Jos pannaan tasavertaiset sukset jalkaan, on vaikea kuvitella että Kläbo sitä häviää, Isometsä täräyttää.

Isometsä muistuttaa, että 50 kilometriä on kuitenkin aina erityinen otatus. Välineiden lisäksi esimerkiksi energian imeytymisen kanssa ei saa tulla ongelmia.

– Ei sitä tarvitse kauheasti energioiden kanssa olla ongelmia, tai yö tulee, Isometsä pohtii.

”Kollenin” rankat maastot tuovat myös oman lisämausteensa kisaan.

– Holmenkollenilla on sitä nousua ja viisikymppiä on aina oma kilpailunsa. Siellä on aina haastavat kelit ja se on taas uusi kilpailu.

– Iivo antoi viikonloppuna sellaisen viestin, että kyllä se (Kläbon voittaminen) mahdollista on. Se ei vaadi ihmettä, mutta kuitenkin jotain ekstraa.

Lue myös:

    Uusimmat