Miten pitää koko perheen hermot kurissa kesälomalla? Näin vältät eroon johtavan lomastressin: "Riidat alkavat helposti, kun..."

1:10imgNäin vastaat lapselle, jos hän valittaa tekemisen puutetta tai haluaa pelata jatkuvasti. MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaan vinkit.
Julkaistu 23.06.2021 19:01
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Asiantuntija kehottaa hellittämään suunnittelusta etenkin loman alkuvaiheessa, jotta riitoja ei syntyisi väsymyksen takia. 

Tilastotkin sen kertovat: loma saattaa kiristää perheenjäsenten hermot äärimmilleen, vaikka loman on odotettu kenties olevan rentoa yhteistä aikaa, jolloin parisuhdekin tiivistyy. Eroilmoituksia jätetään eniten juuri lomakausien jälkeen, esimerkiksi elokuussa.

Lue myös: Miten avioeroa haetaan? Lakimies antaa ohjeet vaihe vaiheelta

Tässä artikkelissa Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaa antaa vinkit lomastressin välttämiseen.

Lue myös: Elina halasi miestään ja havahtui pienen poikansa ilmeeseen – muistuttaa nyt muita pariskuntia tärkeästä asiasta: "Meillä se jäi huomaamatta pois"

1. Irrottautukaa superelämysten etsimisestä

Vuoden 2020 aviotilastot 

  • avioliittoja solmittiin 22 082
  • suosituin hääkuukausi oli elokuu
  • avioeroja otettiin 13 478

Lähde: Tilastokeskus

Milla Kalliomaa kehottaa pitämään odotusten suhteen matalaa profiilia.

– Haluaisin rohkaista perheitä irrottautumaan superelämysten etsimisestä. Tavallinen tekee hyvää ihmisille – niin parisuhteelle kuin lapsillekin, Kalliomaa sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän muistuttaa, että ihmiset eivät muutu erilaisiksi, vaikka olisikin loma. 

– Meihin kaikkiin vaikuttavat ulkopäin tulevat mielikuvat. Some on tulvillaan muiden hehkuttavia hetkiä. Siitä voi syntyä tunne, että loman täytyy olla superelämystä.

Lue myös: Tuuli-Elina, 36, erosi, vaikka parisuhteessa ei ollut tavallaan mitään vikaa: "Selvästi aiheesta on puhuttu liian vähän"

2. Vältä ohjelmointia etenkin alussa

Riitelyn välttämiseen Kalliomaalla on omat vinkkinsä.

– Riidat alkavat helposti, kun ollaan väsyneitä ja palautuminen alkaa. Loma kannattaa aloittaa rennosti oleilemalla. Ei kannata heti hyökätä ohjelmoituun lomasuunnitteluun. 

– On myös tärkeä kuulla loman alussa kaikkien perheenjäsenien toiveita.

Lue myös: Nämä asiat voivat paljastaa, että kumppanisi on etääntymässä sinusta – "Yleensä ensimmäinen merkki siitä, että jotain on tekeillä"

2. Muista, että lapset eivät vaadi kummoisia

Lasten lomatoiveiden kuuntelu saattaa helpottaa myös aikuisten paineita.

– Lasten toiveet ovat liikuttavan tavallisia – sellaisia, jonka jokainen vanhempi pystyy täyttämään. Lapset toivovat yhdessäoloa, kuten leipomista tai yhteisen retken tekemistä.

Lue myös: Jessica törmäsi tärkeään vanhemmuusneuvoon – pidä tämä mielessä, kun olet riitatilanteessa lapsen kanssa: "Mahtava muistutus"

5. Järjestä vapaata, vaikka lomaa ei olisikaan

Kaikilla vanhemmilla, eikä kaikilla lapsillakaan, ole kesälomaa. Osa lapsista saattaa olla koko kesän päiväkodissa, kun aikuiset käyvät töissä.

– Kaikki tarvitsevat lomaa, myös lapset. Jos päiväkotilapselle ei pysty järjestämään lomaa vaikkapa isovanhempien avulla, ei siitä pidä kärsiä huonoa omatuntoa.

– Päiväkodin henkilökunnan kanssa kannattaa puhua, jotta he pystyvät vastaamaan lasten tarpeisiin, jos loma ei ole mahdollista.

Kalliomäki kehottaa lomattomia panostamaan vapaahetkiin.

– Vapaailloista ja muusta vapaa-ajasta kannattaa tehdä minilomia.

Lue myös: Osa päiväkoti-ikäisistä on koko kesän hoidossa – pienikin lapsi voi uupua, näistä merkeistä tunnistat paussin tarpeen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Perhe