Hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina puoliväliriiheen, jossa pyritään sopimaan toimista, joilla Suomeen saataisiin 20 000 – 30 000 uutta työllistä. MTV:n Uutisaamussa vieraillut ekonomisti Vesa Vihriälä avasi keinoja, joilla tavoitteeseen päästäisiin.
Keskeisimpänä keinona Vihriälä pitää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, jota hallituspuolueista etenkin keskusta on tuonut esille. Mutta mitä tarkoittaa, kun poliitikkojen mukaan työttömyysturvan kannustavuutta pitää lisätä?
– Työttömyysturva reagoi tilanteeseen, eli heikkenee ajan kanssa ja kannustaa hakemaan työtä, Vihriälä selventää.
Hallituksen suunnitelmissa on myös muokata työttömyysturvaa niin, että sen suuruus määräytyisi myös yleisen taloustilanteen mukaan. Kun Suomella sujuisi, turva olisi pienempi ja päinvastoin.
Toisena pääasiallisena keinona esille on nostettu paikallisen sopimisen lisääminen työpaikoilla. Tästä ei Vihriälän mukaan ole Suomessa yhtä vahvaa näyttöä kuin työttömyysturvan porrastamisesta, mutta maailmalta toimivia esimerkkejä löytyy.
– Paikallinen sopiminen ottaa työnantajan tilanteen huomioon. Jos yritystä kohtaa paikallinen shokki, palkanmaksu joustaa, mutta työllisyys säilyy. Vihriälä selventää.
Suomessa nopeisiin palkanalennuksiin ei juuri ole totuttu, ja Vihriälä myöntääkin, että palkasta tinkiminen on hyvin vaikeaa.
– Saksassa avaamislausekkeita ollut käytössä ja niistä on ollut hyötyä. Pitkän päälle työllisyyteen ja tuottavuuteen niistä olisi hyötyä, Vihriälä jatkaa.
Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaanto-ongelman vähentämistä pidetään myös yhtenä keskeisenä työllisyyden parantajana. Etenkin korona-aika on osoittanut etätyön mahdollisuudet. Vihriälän mukaan huomioon on myös otettava liikkuminen työpaikoille sekä asuntotilanne työntarjoajan lähiseudulla.
Työllisyyttä parantaa myös, jos eläkeikää lähestyvät saadaan pidettyä työmarkkinoilla. Vihriälä nostaa kuitenkin yhdeksi keskeiseksi haasteeksi työperäisen maahanmuuton, jonka byrokratiaa olisi helpotettava ja lisäksi perheiden kotoutumista olisi parannettava tarjoamalla töitä myös puolisoille sekä vieraskielisiä kouluja lapsille.
– Ylipäänsä suomalaisen yhteiskunnan pitäisi ottaa heitä vastaan paremmin, Vihriälä korostaa.
Vihriälä kertoo videolla, miten työperäinen maahanmuutto parantaisi myös suomalaisten työllistymistä.