Tuleeko koronan toinen aalto? Husin lääkärit varoittavat syksystä – näin asian näkee vastuussa oleva ministeriö

Viranomaiset seuraavat aktiivisesti eri maiden koronatilannetta ja pyrkivät eristämään Suomessa leviävät tartuntaketjut. 

Suomi palautti tämän viikon alusta sisärajavalvonnan osan Euroopan maista kohdalla. Näiden maiden kautta tulevat henkilöt pääsevät Suomeen vain välttämättömiksi katsotuista syistä. Suomen kansalaisia koskee omaehtoinen kahden viikon karanteeni.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan myös muiden maiden koronatilannetta pidetään edelleen silmällä. 

– Se, mistä ehkä eniten keskustellaan, on Belgia, jonka tapausmäärät ovat selkeästi lähteneet kohoamaan. Jonkun verran on keskusteltu myös Tanskasta, jossa tapausmäärät ovat olleet pitkään kohtuullisella tasolla, mutta ovat nyt nousseet, Varhila sanoo MTV:n Uutisaamussa.

Tällä hetkellä viranomaiset pyrkivät Varhilan sanoin suitsimaan koronan ”ryöpsähdyksiä” ja katkaisemaan tartuntaketjut ajoissa. 

– Testataan matalalla kynnyksellä ja sitä kautta yritetään selvittää tartuntaketjut mahdollisimman nopeasti, jotta laajempaa leviämistä ei tulisi, Varhila luettelee toimenpiteitä.

Suomessa ei ole toistaiseksi annettu virallista suositusta kasvosuojien käytössä. Varhilan mukaan linjausta tarkastellaan tarvittaessa uudelleen, jos koronatilanne muuttuu olennaisesti.

– Kyllä se (suosituksen antaminen) edellyttäisi sitä, että tapausmäärämme olisivat tätä hetkeä huomattavasti korkeammat ja että niin sanottu yhteiskunnan toiminta käynnistyy. Tulee sen kaltaisia ruuhkaisia tilanteita sisätiloissa, joissa etäisyyksiä ei pystytä välttämään ja että niistä lähtee tulemaan tartuntoja, Varhila kuvailee.

HUSin johtavien lääkärien mukaan on varmaa, että toinen korona-aalto iskee Suomeen syksyllä. Varhila pitää mahdollisena, että toinen aalto pysyisi Suomessa maltillisena.

– Suomen ensimmäinen aaltohan oli hyvin matala. Jos onnistumme sillä tavalla, että koko yhteiskuntaa ei tarvitse sulkea, mutta pystyisimme heti näihin tarttumaan, niin silloin voisimme optimistisessa tilanteessa välttää sen, että mahdollista toista aaltoa ei tulisikaan. 

Esimerkiksi yksittäisissä kaupungeissa ilmenevien tartuntaketjujen kohdalla selvittäisiin alueellisella eristyksellä. 

– Mahdollisimman paikallisesti rajattuna pystyttäisiin tekemään näitä toimenpiteitä, Varhila tiivistää.

Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta!

Lue myös:

    Uusimmat