Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi joutuu lähitulevaisuudessa epidemiatilaan maailmalla valtavalla vauhdilla leviävän koronaviruksen kanssa. Rajuihin toimenpiteisiin, kuten koulujen sulkemiseen, ei kuitenkaan katsota olevan toistaiseksi tarvetta.
Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen keskiviikkona pandemiaksi. Sosiaali- ja terveysministeriön kansiapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on varautunut WHO:n eiliseen julistukseen.
– Meillä on olemassa pandemiasuunnitelma, jota noudatamme. Olemme sitä päivittäneet ja kehottaneet sairaanhoitopiirejä ja myös kuntia päivittämään omia pandemiasuunnitelmiaan, Varhila sanoo Kymmenen uutisissa.
Lue myös: Kaksi uutta valtakunnallista ohjeistusta annettiin tänään koronan suitsimiseksi: Epidemia-alueelta palaavat hoitajat ja lääkärit viikoksi kotiin – kouluihin ei mennä flunssaoireisena
"Silloin olemme yhtä kuin epidemian tilanteessa"
Länsinaapurissa Ruotsissa tilanne on Suomea pahempi tällä hetkellä. Keskiviikkoiltaan mennessä maassa oli raportoitu 500 koronavirustartuntaa. Tästä syystä Tukholman suuralueella ei enää testata tavallisia kansalaisia koronavirukseen viittaavista oireista huolimatta, vaan testaus keskistetään vain terveydenhuoltohenkilökuntaan.
Varhila uskoo, ettei Suomi ole kaukana vastaavanlaisesta tilanteesta lähitulevaisuudessa.
– Silloin olemme yhtä kuin epidemian tilanteessa, eli käytännössä jos aikaa arvioi, se on mieluimmin päiviä ja viikkoja kuin kuukausia.
Varhila uskookin hyvin vahvasti, ettei epidemialta voida välttyä enää Suomessakaan.
– Siinä kohtaa, kun emme pysty enää niitä tartuntaketjuja jäljittämään, siirrymme tämän rajaamisen vaiheesta hallinnan vaiheeseen, eli alamme hoitaa sairaita, Varhila avaa mahdollista skenaariota.
Lue myös: Suomessa todettu 25 uutta koronavirustartuntaa – sairastuneita nyt ainakin 65
Kouluja ei tulla toistaiseksi sulkemaan, sillä "tauti ei ole rankka" lapsille
Tanska ilmoitti keskiviikkona sulkevansa kaikki koulut koronaviruksen vuoksi. Ruotsissakin suuret kokoontumiset urheilukilpailut mukaan lukien kiellettiin toistaiseksi.
Varhilan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa jatkuvaa arviota siitä, millaisiin toimiin Suomessa olisi ryhdyttävä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Varhilan mukaan esimerkiksi koulujen sulkeminen on raju toimenpide ottaen huomioon sen, että lapsille ja nuorille koronavirus ”ei ole tautina rankka”.
Varhila vakuuttaa, että Suomessa koronavirukseen on suhtauduttu asiantuntijavetoisesti siten kuin infektiolääkärit ja pandemiasuunnitelma edellyttävät.
– Itseasiassa se lähikontakti on kaikkein kriittisin kohta taudin tarttuvuuden näkökulmasta: Silloin ollaan ehkä enemmänkin niissä meidän arjen lähikontakteissa kuin välttämättä niissä isoissa tilaisuuksissa, Varhila perustelee syytä sille, miksei rajuihin toimenpiteisiin ryhdytä Suomessa – ainakaan toistaiseksi.