Miten tekoäly muuttaa työelämää, viekö se lopulta luovatkin työt? "Ensimmäistä kertaa maailman historiassa ollaan tilanteessa..."

Tekoäly nähdään usein uhkana tulevaisuuden työpaikoille. Huomenta Suomessa maanantaina vierailleet asiantuntijat kuitenkin uskovat, että muutokset tulevat olemaan positiivisia. Katso keskustelu yllä olevalta videolta!

Lähes 60 prosenttia nuorista uskoo nykyisitä töitä katoavan ja neljäsosa on epävarma omista tulevaisuudennäkymistään työn suhteen. Pärjätäkseen työelämässä pitäisi opetella koko ajan uusia taitoja.

Sosiaaliset taidot ovat edelleen tärkeitä, mutta Tiedon uusien teknologioiden asiantuntija Matti Ristimäen mukaan myös digitaaliset taidot ja teknologian ymmärtäminen, vaikkapa keinoälyn hyödyntäminen robotiikkaan, olisi hyvä hallita.

Tarvitaanko ihmisiä kuitenkin vielä luoviin töihin vai voiko tekoäly varastaa nekin?

– Tänä päivänä puhutaan mekaanista ja yksinkertaisista asioista. Enemmänkin pyritään samaan koneet tekemään sellaisia turhia asioita, joihin ihmistä ei enää tänä päivänä tarvita, Ristimäki sanoo.

– Ensimmäistä kertaa maailman historiassa ollaan tilanteessa, että atk eli automaattinen tietojenkäsittely ei enää haittaa ihmisten työtä, vaan automatisoi niitä yksinkertaisia tehtäviä, hän jatkaa.

Osa pitkään jatkunutta kehitystä

Asiantuntijoiden mukaan tekoälyn tuleminen on vain osa kymmenien vuosien asteittaista automatisaation ketjua.

Jo nyt käytössä on esimerkiksi puhelimen muodossa erilaisia arkea helpottavia järjestelmiä, jotka hyödyntävät koneoppimista. Tekoäly ei tule yhtäkkiä.

– Tuntuukin hassulta, että nyt on alettu luomaan hirveästi tällaisia uhkakuvia ja lähestymään tätä sinänsä todella myönteistä teknologista kehitystä kauhuskenaarioiden kautta, vaikka tosiasiassa me pääsemme kohta tilanteeseen, jossa ihmiset pääsevät käyttämään enemmän inhimillisiä taitoja, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toimitusjohtaja Olli Ailanen.

Alasen mukaan nuoret ajatellaan teknologiataitureina, vaikka diginatiivien sukupolvessa hyvin suuri osa hallitsee vain aivan peruskäsittelyä.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro sanoo, että ongelma on myös koulutusjärjestelmässä. Monesti oletetaan, että kaikki osaavat käyttää perusohjelmia, kuten tekstinkäsittelyohjelmia, eikä niitä siksi enää opeteta kunnolla.

Millaisia odotuksia nuorilla ja asiantuntijoilla on tekoälyn varalle? Katso vastaus yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat