Itsemurhapeli, pullopommi, kuristus – Miten nuorten vaarallisia somehaasteita voitaisiin estää? Poliisi vastaa kolmeen kysymykseen

2:43img
Nuoret kertovat: Tällaisia haasteita somessa liikkuu.
Julkaistu 28.09.2021 19:49

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Sosiaalisessa mediassa liikkuvat vaaralliset some-haasteet ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua.

Poliisi on esimerkiksi tiedottanut niin sanotuista pullopommeista, joita nuoret ovat rakentaneet ja kuvanneet sitten räjäytyksiä. Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Itä-Suomen, Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitokset.

Lisäksi huolen kohteena ovat muun muassa olleet juniin liittyvät tempaukset, joissa lapset ovat roikkuneet liikkuvan junan ulkopuolella.

Vajaa kuukausi sitten poliisi tiedotti Tampereen ratapihalla tapahtuneesta vakavasta onnettomuudesta, joka mahdollisesti liittyi some-haasteeseen.

Lue myös: Itsemurhapeli, pullopommi, kuristushaaste – sosiaalisessa mediassa nuorten keskuudessa leviää yhä puistattavampia trendejä

Kellä on päävastuu haasteiden estämisessä? 

– Tietyllä lailla sosiaalinen media on tänä päivänä ihan samanlainen pelikenttä kuin mitä ennen olivat puistot, metsät ja torit, missä lapset leikkejään virittelivät.

– Vanhempien roolia etenkin alle 13-vuotiaiden osalta pitää korostaa, kertoo Helsingin poliisilaitoksen komisario Jarmo Heinonen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Miten ulkopuolinen voi puuttua, jos havaitsee vaarallisia haasteita julkisilla paikoilla?

– Meillä oli ennen jonkinlainen ajatus siitä, että koko kylä kasvattaa lapsia ja oli hyväksyttävämpää se, että vieraskin aikuinen puuttui lasten tekemisiin. Tänä päivänä pikkuisen vierastetaan sitä ja ajatellaan, että muut eivät komenna minun lapsiani.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Peräänkuuluttaisin vanhakantaisen yhteisöllisyyden puolesta. Sitä, että aikuiset koettaisivat ohjata omien voimavarojensa rajoissa nuorempia oikeille teille ja puuttuisivat asioihin vähintäänkin sanallisesti, kun vaaranpaikkoja havaitsee.

Pitääkö asiasta ilmoittaa poliisille?

– En rohkaise tekemään ilmoitusta hätäkeskukseen, ellei kyse ole vaarallisesta tapahtumasta. Sitä kautta saa poliisipartion paikalle, jos on tarve. Muuten ilmiöluontoisesta havainnosta voi ilmoittaa paikalliselle poliisilaitokselle sähköpostin kautta.

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media