Sohvan koko yleensä yllättää suomalaiset, kertoo sisustusasiantuntija.
Mittanauha mukaan ja huonekalukauppaan – onko se todella niin helppoa? Toimittaja Inka Korhonen lähti selvittämään, miten ostetaan oikeankokoinen matto tai sohva.
Kaikki alkaa määrästä: kuinka monelle hengelle sohvaa tai pöytää ostetaan, kertoo Ikean sisustussuunnitteluvastaava Anne Ikonen.
– Pyöreän pöydän kanssa tilan hahmottaminen voi olla vähän haastavaa. Kuinka paljon jätetään tilaa ympärille? Hyvä nyrkkisääntö on 70 senttiä koko pöydän ympärille, että päästään kulkemaan, Ikonen sanoo.
Kun tilaa on tarpeeksi, pöytään on helppo istua. Neljälle hengelle 120 senttimetrin halkaisija on Ikosen mukaan minimikoko.
Yksi henkilö tarvitsee vähintään 60 senttiä pöydän ääressä. Syvyyssuunnassa tilaa pitäisi olla ainakin 30 senttiä.
Lue myös: Lempiväriä kotisi seinään – näin helposti maalaat asunnostasi entistäkin viihtyisämmän
Sohvan koko yleensä yllättää
Ikosen mukaan yksi perusvirhe on ostaa tilaan liian suuri kaluste. Suurin yllätys on yleensä sohvan todellinen koko: suomalaisilla on taipumusta ostaa liian suuri istuin.
Tärkeää olisi miettiä, millaisen sohvan itselleen haluaa.
– Tykkääkö, että löhöää sohvalla? Silloin sen pitää olla syvempi, Ikonen vinkkaa.
Sohvan eteen pitäisi jäädä vähintään 80 senttiä tilaa. Näin sohvapöytään ei tarvitse törmäillä aina istuessaan.
Lue myös: Kun Linda kaatoi vahingossa mustaa maalia vessan lattialle, otti remonttiprojekti täysin uuden suunnan – "Kyllä siinä ehkä muutama kirosana pääsi"
Varo liian pientä mattoa
Jos sohvaa valitessa päätös osuu liian suureen, maton kanssa tilanne on päinvastainen. Sisustaja valikoi usein tilaan liian pienen maton.
Esimerkiksi olohuoneessa maton päälle voi Ikosen mukaan asemoida ainakin sohvan etujalat, tilan salliessa kaikki jalat. Näin matto kokoaa tilan yhteen.
– Hyvä nyrkkisääntö on jättää muutama kymmenen senttiä [tilaa] ympäri mattoa, jotta lattiakin tule näkyviin.
Mistä kaupassa sitten tunnistaa, että kaluste on oikean kokoinen? Millaista niksiä tähän voisi käyttää? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös: Avokeittiö vai ei? Suomen kaunein koti -ohjelman tuomari kertoo, mitä pitää ottaa huomioon: "Kannattaa huolehtia siitä, että..."
Lue myös: Raivo repesi Ikean kurpitsakulhosta: "Pohjanoteeraus"
Katso myös: Löytyykö kellaristasi aarre? Nämä valaisimet kasvattavat arvoaan
4:28