Mökkeilijä, varo! Pienestä virheestä voi muodostua iso lasku kotiin palatessa

televisio, koti, kaukosäädin
Shutterstock
Julkaistu 09.06.2015 09:12

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tämän kesän mökkikausi on nyt alkanut. Harva tulee kesästä nauttiessaan ajatelleeksi, että tyhjilleen jäävä vakituinen asunto saattaa olla todellinen sähkösyöppö. Pienillä muutoksilla saat säästettyä energiakuluissa.

Suomessa on lähes puoli miljoonaa vapaa-ajanasuntoa, joille päästään siirtymään jälleen sään lämmettyä ja lomien alettua. Mökkikauden alussa tarkka kuluttaja saattaa miettiä, miten kesämökin sähkölaskussa voisi säästää.

Mökin sijaan huomio tulisi kuitenkin kiinnittää vakituiseen asuntoon, joka jää monesti kesän ajaksi vähälle käytölle tai täysin tyhjilleen.

– Vakituinen asunto kannattaa ehdottomasti asettaa kesäsäätöihin, kun mökille siirrytään pidemmäksi aikaa. Kaikki lämmitykset on syytä ottaa pois päältä, ilmanvaihtokone asettaa minimiteholle ja ottaa tuloilman lämmitys pois. Kannattaa myös muistaa napsauttaa pois kylpyhuoneen lattialämmitys, sillä se vie käyttämättömänä turhaan energiaa, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos vinkkaa.

Uusi laitteet ja irrota ne pistorasioista

Kun koti on tyhjillään pitkiä aikoja, kannattaa kaikki pienet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet, irrottaa pistorasioista.

– Laitteet tulee irrottaa pistorasioista kokonaan, eli pelkkä valmiustilaan asettaminen ei riitä. Tämä toimenpide suojaa myös pölypaloilta ja ukkosilta. Myös kylmälaitteita voi ottaa pois päältä, sillä ne kuluttavat turhaan energiaa kuumassa asunnossa, Lindroos kertoo.

Lindroos vinkkaa myös tarkistamaan, kuinka vanhoja laitteita vakituisessa asunnossa ylipäätään on. Erittäin vanhat valaisimet, televisiot ja kylmälaitteet kannattaa uusia, sillä uudemmat vievät vähemmän energiaa.

– Vanhat laitteet voi viedä mökille, jolloin niiden jäljellä oleva elinkaari tulee hyödynnettyä. Jos mökillä ei olla kesäaikaa kauempaa, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Vakituisessa asunnossa vietetään kuitenkin suurin osa vuodesta. Siellä on syytä olla energiatehokkaimmat laitteet.

Energiansäästövinkkejä mökille:
1. Kuluta lämmintä vettä harkiten, ja käy suihkun sijaan välillä vaikka uimassa.
2. Asenna vedensäästöventtiilit hanoihin, ja voit saada vedenkulutuksen jopa puoleen.
3. Hanki sähköttömälle mökille aurinkopaneeli, jonka tuottamaa energiaa voit käyttää sähköä vaativissa laitteissa.
4. Asenna kesämökille ilmalämpöpumppu, joka auttaa säästämään mökin energiakuluissa ympäri vuoden. Lisäksi sillä saa viilennystä kesähelteillä.

Mökin energiasyöppö on lämminvesivaraaja

Vaikka kesäkauden energiansäästö painottuukin vakituiseen asuntoon, on silti asioita, joissa voi myös kesämökillä säästää. Mökkeillessä energiaa kuluttaa eniten lämminvesivaraaja. Lämpimän veden kulutukseen kannattaakin siis kiinnittää huomiota, ja käydä suihkun sijaan välillä vaikka uimassa.

Kesämökin suurin energiasyöppö on lämmitys, jos sitä joudutaan pitämään päällä talviaikaan.

– Talvilämmin mökki voi pahimmillaan kuluttaa lämmitykseen saman verran energiaa kuin omakotitalo, mikä on noin 15 000 kilowattituntia eli noin 1 500 euroa. Ilmalämpöpumpulla voidaan säästää hyvinkin 400 euroa, ja muilla toimenpiteillä vielä lisää, Vattenfallin energia-asiantuntija Lindroos kertoo.

Lähde: Vattenfall

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö