Sähkö on nyt ennätyskallista, ja lämpö on suurin energiasyöppö – näillä vinkeillä säästät kotisi lämmityksessä

2:01img
Sähkö on nyt kuluttajille huippukallista.
Julkaistu 12.10.2019 06:37
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 1995, jolloin sähkömarkkinat vapautettiin. Suurin osa kotitaloussähköstä menee kodin lämmitykseen. Kokosimme vinkit, joilla oman kodin rahareiät saa kuriin.

Kodin lämmityksessä voi säästää useita kymmeniä ellei jopa satoja euroja, jos ottaa tarkemmin selvää oman sähkölaskun sisällöstä.

Sähkölämmitteisen kodin energiankulutukseen voi puuttua kahdella eri tavalla: vähentämällä sähköntuotantoa ja -kulutusta kodin senhetkisin keinoin tai investoimalla järjestelmiin, jotka vähentävät sähkönkulutusta.

Jälkimmäisen kannattavuus kannattaa punnita tarkasti, ja on aiheellista lähinnä asunnonomistajille. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla niin vuokra- kuin omistusasujatkin voivat pienentää sähkölaskuaan lämmityksen osalta. 

1. Laske sisälämpötilaa ja säädä se sopivaksi eri huoneissa

Sisälämpötilan laskeminen on monen korviin vanha virsi, mutta haasteeseen tarttuminen kannattaa. 

– Yksi neuvoni on se, että kodissa pitäisi olla lämpömittari, josta lämpötilaa tarkkailee. Oma tuntemus ei ole erityisen luotettava mittari, muistuttaa valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski. 

Kuluttajaliiton suosituksen mukaan oleskelutiloissa riittävä lämpötila on 20–22 astetta, makuuhuoneissa 18–20 astetta, varastotiloissa 12 astetta ja kellarissa viisi astetta.

Myös pääasiassa läpikulkukäytössä tai harvakseltaan käytössä olevien tilojen, kuten tuulikaappien ja eteistilojen, vierashuoneiden tai porraskäytävien lämpötilaa kannattaa laskea reilusti, ja näihin huoneisiin johtavat ovet pitää suljettuina.

Lue myös: Tällä yksinkertaisella keinolla voit pitää sähkölaskusi kurissa ja säästää selvää rahaa – "Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet hyötyjä"

2. Älä lämmitä silloin, kun ketään ole kotona

Varsinkin loma- tai työmatkojen ajaksi kotia on turha lämmittää täydellä teholla. 

3. Älä heitä lämpöä harakoille – minimoi lämpöhukka 

Lämmöntuoton lisäksi huomio kannattaa kiinnittää lämmön tehokkaaseen hyödyntämiseen. Varsinkin talviaikaan kannattaa tarkistaa, että ikkunankarmit ja ovet eivät vuoda lämmintä ilmaa ulos.

– Kun kerrostaloasujista puhutaan, olennaista on huonelämpötilan säätämisen lisäksi se, miten he pitävät ikkunoita tai parvekkeen ovia auki, Päivi Suur-Uski muistuttaa.

Jos koti kaipaa tuuletusta, kannattaa pyrkiä nopeaan ja tehokkaaseen ristivetoon. Energiaa menee paljon enemmän hukkaan, jos ikkuna on kauan raollaan. Yksi niksi on myös vetää verhot pakkasöinä ikkunoiden eteen, sillä nekin pitävät lämpöä hieman loitolla.  

Suositus on, että ikkunoiden tiivisteet kannattaisi uusia noin viiden vuoden välein, koska tiivistekumin kimmoisuus vähenee vuosien kuluessa.

Lue myös: Sähkön hinta on korkeimmillaan sitten vuoden 1995 – näin hinnan nousua selitetään

Päivi Suur-Uski muistuttaa, että monesta talosta löytyvien ilmanvaihtojärjestelmien ylikäyttöä tulisi välttää. 

– Usein koneellista ilmanvaihtoa on mahdollisuus säätää asumistilanteen mukaan. Siellä on yhtä lailla poissaoloasetukset. Jos olet pois päiväsaikaan tai lähdet viikonloppulomalle, niin poissaoloasetusta kannattaisi käyttää, jotta ei turhaan vaihdeta lämmitysenergiaa vievää ilmaa, Suur-Uski vinkkaa. 

4. Jotkut ovet kannattaa pitää auki – hyödynnä kaikki lämpö

Siinä missä kylmiin tiloihin johtavat ovet kannattaa pitää visusti kiinni, lämpöä tulvivat ovet kannattaa jättää sepposen selälleen. Tällaisia lämpölähteitä ovat esimerkiksi sauna tai uuni. Käytön jälkeen kannattaa avata saunan ovi tai uunin luukku ja antaa ylimääräisen lämmön siirtyä kotiin. 

Myös pattereiden ympäristö kannattaa pitää avoimena, jotta lämpö pääsee leviämään vapaasti asuntoon. 

5. Lämmitä tulisijaa

Jos takka tai leivinuuni on olemassa, sen hyödyntäminen sähkölämmityksen tukena luonnollisesti vähentää sähkönkulutusta. 

Lämmityskustannuksiin voi saada noin 15 prosentin säästöt, jos puuta käyttää säännöllisesti sähkölämmityksen rinnalla.

6. Vähennä lattialämmityksen käyttöä

Varsinkin pienissä kerrostaloasunnoissa sähköiset mukavuudet, kuten kylpyhuoneiden lattialämmitykset ovat avainasemassa sähkönkulutuksessa. Lattialämmitys kannattaa muistaa napsauttaa pois päältä silloin, kun sille ei ole tarvetta. 

– Tänä päivänä on saatavilla aikaohjattavia termostaatteja, jotka säätävät lattialämmitystä vain toivottuihin ajankohtiin, useimmiten siis aamuun tai iltaan, Päivi Suur-Uski kertoo. 

– Aikaohjauksella lattialämmityksen sähkönkulutuksen voi liki puolittaa.

7. Harkitse etäjärjestelmää huonelämpötilojen säätelyyn

Tänä päivänä koteihin on saatavilla runsaasti erilaisia automatisoituja etäohjausjärjestelmiä. Jos sellaisen asentaa kotiin tai mökille, lämmitys mukautuu kodin käytön mukaan, ja lämmitystä voi tarvittaessa säätää vaikka älypuhelimella toisaalta käsin. Tällöin lämpötilaa voi esimerkiksi laskea päivän ajaksi, jos ketään ei ole kotona, ja nostaa jälleen illaksi miellyttävämmäksi.

Lämpötiloja voi myös säätää huonekohtaisesti. Kannattaa muistaa vaihtaa säätöjen asetukset eri vuodenaikoihin sopiviksi. 

Etäjärjestelmään investointia kannattaa punnita tarkkaan. Järjestelmä voi kertasijoituksena olla kallis, mutta maksaa useammassa vuodessa itsensä takaisin. 

8. Kilpailuta sähkösopimus

Ilmastoystävällisin keino karsia lämmityskuluja on itse sähkönkulutuksen leikkaaminen. Lopuksi voi olla tarpeen kilpailuttaa myös kotitalouden sähkösopimus, kun lämmitys on muuten viilattu sopivaksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö