Mökkiloma ilman hyttysiä? Poimi parhaat vinkit linnunpöntöstä yrttitarhaan

Järvimaisema, lämmin sauna, hyvä ruoka – ja hyttyset! Älä anna kesälomasi häiriintyä raivostuttavan ininän ansiosta, vaan panosta verenhimoisten riivaajien karkottamiseen.

Suomen suvi on ihanaa aikaa, mutta pistiäiset onnistuvat latistamaan mökkeilystä nautiskelevan lomalaisen tunnelmaa. Näillä vinkeillä pidät ikävät inisijät kaukana.

Huolehdi pihapiiristä

Vertaimevät hyttysnaaraat munivat kosteisiin painanteisiin, joten mikäli ei halua inisijöitä mailleen, kannattaa seisovasta vedestä hankkiutua eroon.

Pihapiirissä nököttävät tynnyrit, suihkulähteet ja lätäköt ovat otollisia hyttyshoukuttimia. Itikat ovat myös yksi hyvä syy huolehtia nurmikon leikkuusta, sillä sääski kiittää pusikoituneesta pihasta.

Tarkkaile säätä

Hyttysiä karttava suosii aurinkoisia ja tuulisia paikkoja. Avoimien paikkojen tuulisuus saattaa häiritä hyttysen suuntavaistoa, jolloin se ei löydä uhriaan niin helposti. Vältä tiheitä, varjoisia metsikköjä, joissa hyttyset piileskelevät takuuvarmasti!

Älä huido

Hyttyset suunnistavat uloshengityksessä vapautuvan hiilidioksidin mukaan. Hikoileva, puuskuttava heiluja ja huitoja on siis oiva maalitaulu verenimijälle. Toiset ihmiset ovat hyttysille toisia houkuttelevampia. Syynä on voimakas pintaverenkierto, jonka ansiosta hyttyset löytävät kohteensa helpommin.

Mitä rauhallisemmin ja hikoilematta liikkuu, sitä todennäköisemmin saa olla pistoilta rauhassa. Hikoilevat lenkkeilijät ja saunojat ovat otollisimpia uhreja!

Peitä paljas iho

Suojaava vaatetus on yksi tehokkaimpia keinoja hyttysten puremien välttämiseksi. Jos on vain ohutta kangasta yllä, on saalistusalue kämmeniä ja kasvoja suurempi.

Ihanteellisin pukeutuminen on sekä peittävää että kevyttä. Tällöin hyttyset eivät pääse suoraan iholle, eikä olo ole silti liian tukala.

Hajusta itsesi ja ympäristösi

Vahvat kemikaalit sotkevat hyttysten suuntavaistoa. Erilaiset hyttyskarkotteet tepsivät hyvin inisijöitä vastaan. Aerosoleja ja deodorantteja voi lisätä iholle ja vaatteisiin. Käsittele erityisesti ihoalueet, joita vaatetus ei suojaa: älä unohda hattua sekä hihan- ja lahkeensuita.

Karkotteita kannattaa käyttää myös saunomisen jälkeen, jos haluaa jäädä ulos vilvoittelemaan. Hyttynen voi istahtaa voide-, hyytelö- tai nestekarkotetta käyttävän iholle, mutta tuskin pistää.

Hyttyssavut toimivat parhaiten suojaisissa paikoissa, kuten katetuilla kuisteilla. Tällöin savu ei leviä tai haihdu niin helposti. Myös hyönteisiä keräävien laitteiden vaikutus voi olla suljetussa ympäristössä tehokkaampi.

Hanki yrttitarha

Vahvasti aromaattisia yrttejä käytetään tuholaishyönteisten torjunnassa ja niillä saattaa olla myönteisiä vaikutuksia myös hyttysten kohdalla.

Kokeile mitä hyttynen tuumaa mintusta, oreganosta tai rosmariinista. Yrttien läheisyydessä nukkuva saattaa yön aikana säästyä pistoilta.

Kokeile myös rosmariini-, laventeli-, ja kaneliöljyä. Jotkut vannovat valkosipulin nimeen – niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Nikkaroi linnunpönttö

Hyönteisten määrää pihapiirissä voi vähentää ripottelemalla tontille linnunpönttöjä. Yksi kirjosieppopoikue ahmii pöntössä viettämänsä reilun kahden viikon aikana noin 15 000 hyönteistä.

Rauhoita yöunet

Perinteisistä tai sähköisistä kärpäslätkistä on hyttysten kanssa hyötyä lähinnä sisätiloissa ennen nukkumaan menoa.

Tuhoa sisätiloihin päässeet inisijät ennen silmien ummistamista, jotta et heräisi aamulla iho paukamilla.

Siedätä itsesi puremille

Kovat karpaasit eivät käytä minkäänlaisia karkotteita, vaan luottavat siedätyshoitoon. Kesän ensimmäisistä hyttysen pistoista seuraa todennäköisesti nokkosihottumaa ja punoitusta.

Kun antaa hyttysten syödä ihoaan alkukesästä, eivät puremat loppukesästä todennäköisesti enää kiusaa niin paljoa elimistön tottuessa pistoihin. Reaktiot ovat kuitenkin aina yksilöllisiä.

MTV Lifestyle – tykkää meistä Facebookissa

Lue myös:

    Uusimmat