Moni alakoululainen kertoo tuntemattomien lähestyneen somessa – näin vanhempien kannattaa käsitellä asiaa

Osaavatko vanhemmat puuttua lasten kokemaan somehäirintään? 6:24
Miten vanhempien kannattaa käydä alakoululaisten kanssa läpi somen vaaroja pelottelematta kuitenkaan liikaa?

Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntija sanoo, että vanhempien kannattaa puhua lasten kanssa somen käytöstä arjessa toistuvasti.

MTV Uutisten kyselyssä kymmenet kuudesluokkalaiset kertovat tuntemattomien aikuisten yrittäneen jutella heille tai pyytäneen lähettämään yksityisiä tietoja tai alastonkuvia sosiaalisessa mediassa. 

Kyselyyn vastanneista kuudesluokkalaisista yli 65 prosenttia on saanut tuntemattomalta ihmiseltä kaveripyyntöjä tai viestejä. 

Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Jenni Nevala sanoo ilmiön olevan liiankin tuttu ja kehottaa vanhempia käymään asioita läpi lasten kanssa etukäteen.

– Tulos ei yllätä. On yleinen ilmiö, että tuntemattomat lähestyvät lapsia somealustoilla. Vanhempien on hyvä muistuttaa, että keskusteluista voi aina poistua ja että ikinä ei voi täysin varmaksi tietää, kuka siellä toisella puolella on. Kannattaa kertoa myös, että omia tietoja, kuten asuinpaikkaa tai koulua, ei pidä kertoa eikä itsestään lähettää kuvia, Nevala sanoo.

167 oppilasta vastasi anonyymiin kyselyyn sosiaalisen median käytöstä MTV Uutisille ympäri Suomen. 

Video alla: Lapset kertovat tuntemattomien yhteydenotoista somessa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat