Yli 60 apinan asuttama saari syntyi Liberian tasavaltaan useiden mutkien kautta. Maksasairaiden apinoista huolehtimiseen on käytetty vuosien saatossa useita miljoonia dollareita, kertoo Washington Post.
Monikaan ei pääse niin lähelle simpansseja kuin Joseph Thomas – eikä ihme, sillä onhan 60-vuotias mies huolehtinut hepatiittiin eli maksatulehdukseen sairastuneista simpansseista jo neljän vuosikymmenen ajan.
Kädelliset asuvat Afrikan Liberian tasavallassa, Atlantin rannikolla. Nykyisin vajaan 70 simpanssin yhteisö asustaa tarkemmin ottaen saarella, joka tunnetaan nimellä Monkey Island (suom. apinoiden saari).
Nykyään uhanalaisina pidettävien simpanssien päätyminen saarelle on ollut monen asian tai pikemminkin konfliktin summa.
Tutkijat pakenivat, mutta Thomas jäi
Thomas tutustui 1980-luvun vaihteessa New Yorkin verikeskuksen tutkijaan, jonka kautta hän työllistyi eläintenhoitajana laboratoriossa, jossa kehiteltiin rokotteita eläinkokeiden avulla. Testauksen yhteydessä simpanssit sairastuivat hepatiittiin eli maksatulehdukseen.
Laboratorion toiminta romuttui 1990-luvun alkupuolella, kun kapinallisjohtaja Charles Taylor tapatti tuhansia ja valloitti alueita Liberiassa.
Amerikkalaiset tutkijat pakenivat, mutta Thomas jäi puolustamaan vankeudessa eläneitä simpansseja.
"Hirviösimpanssien Apinoiden planeetta"
Eläinkokeet lopetettiin vuonna 2004 Liberian levottomuuksien ja epävakaiden olosuhteiden vuoksi. Vankeudessa pitkään olleet simpanssit eivät tulleet omin avuin toimeen luonnonvaraisina, sillä ne olivat olleet niin pitkään riippuvaisia ihmisen huolenpidosta.
– Ainoa tapa pitää heidät oli laittaa heidät saarelle, Thomas muistelee vuosituhannen alussa tehtyä päätöstä.
Apinoiden kantamat sairaudet ovat vuosien varrella herättäneet myös pelkoa ihmisissä osittain medioiden luoman legendan vuoksi. Eräs australialaismedia kirjoitti saaren olevan kuin ”Apinoiden planeetta, jossa joukko hirviösimpansseja asustaa omalla saarellaan”.
– Kansalaisten pitäisi pysyä kaukana eläimistä, jotka saattavat pelästyä ja hyökätä, Thomas ärähtää vääristyneelle uutisoinnille.
Simpanssien hoitaminen syö miljoonia
Apinayhteisö syö päivittäin yli 20 kiloa erilaisia hedelmiä ja muita lajille tyypillisiä herkkuja, kuten hyönteisiä. Lisäksi niiden proteiinin saannista huolehditaan viikoittain: ja kädellinen ryhmä aterioi kovaksi keitettyjä kananmunia.
Apinayhteisön pyörittäminen maksaa tietenkin rahaa, jota on vaihtelevalla menestyksellä saatu eri hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.
Vuonna 2015 tilanne oli erittäin kriittinen, sillä ebola rökitti maata ankaralla kädellä. Tuolloin rahahanat menivät kiinni, ja apinoiden hengissä pitäminen onnistui ruoka- ja rahalahjoitusten avulla.
Lopulta apu löytyi Yhdyvalloista saakka, kun Washingtonissa sijaitseva Humane Society International -niminen hyväntekeväisyysjärjestö alkoi rahoittaa Monkey Islandin toimintaa. Voittoa tavoittelematon organisaatio antaa simpanssien hoitoa ja ruokkimista varten vuosittain 500 000 dollaria. Kaiken kaikkiaan saarelle on annettu 17 miljoonaa dollaria.
Tulevaisuuden haaveena eläinsairaala
Kun Thomas sai ensikosketuksensa simpansseihin 20-vuotiaana, hän ei olisi voinut kuvitellakaan, että hän tulisi omistamaan elämänsä simpanssien suojelemiselle.
Thomasille eläinten pelastaminen ja niistä huolehtiminen on sydämen asia. Hän unelmoikin rakentavansa eläimille sairaalan, jossa olisi kunnollinen turvallisuusjärjestelmä pitämässä sinne kuulumattomat ja pahantahtoiset ihmiset loitolla.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lähde: Washington Post