Move-tulokset puhuvat karua kieltä: älylaitteiden tarjoamat aistiärsykkeet laiskistavat ja jäykistävät koululaisia: "Muutos on iso"

Viidesluokkalaisten kestävyydessä havaittiin heikkenemistä uusimmissa koululaisten Move-mittauksissa. Osasyynä pidetään älypuhelinten käyttöä.

Kahdeksasluokkalaisten fyysinen toimintakyky oli kehittynyt parempaan suuntaan eri liikunnan osa-alueilla, kuten lihaskunnossa ja heitto- ja kiinniottoharjoituksessa.

– Kestävyyskunto tulee monien osatekijöiden summana. Sen kehittyminen vaatii kuitenkin aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua, pyöräilyä tai pallopelejä, sanoo UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari.

Mittaustulokset kerättiin noin 100 000 oppilaalta syksyllä 2019 osana peruskoulujen liikunnanopetusta. Nyt neljättä kertaa toteutetuissa testeissä mitattiin kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta, tasapainoa ja motorisia perustaitoja.

Ensimmäistä kertaa viidennellä luokalla vuonna 2016 mittauksiin osallistuneet oppilaat nostivat nyt vuonna 2019 kahdeksasluokkalaisina tuloksia.

Kyykky jää haaveeksi

Vasankarin mukaan istuva elämäntapa näkyy etenkin lasten ja nuorten kehon liikkuvuudessa, esimerkiksi viidesluokkalaisten poikien vaikeudessa tehdä ylävartalon luonnollista liikkuvuutta osoittavaa käsien liikettä tai kyykkyyn menemisessä. Neljännes kahdeksasluokkalaisista pojista ei puolestaan onnistu alaselän ojennuksessa täysistunnassa. Tytöillä on merkittävästi parempi liikkuvuus kuin pojilla.

Istuvalla elämäntavalla Vasankari tarkoittaa sitä, että esimerkiksi mobiililaitteiden näyttöä tuijotetaan useita tunteja päivässä, jolloin ryhti on usein kasassa.

– Teknologisen muutoksen myötä lapsen ei tarvitse hakeutua toisen lapsen seuraan tai astua edes kotikynnyksen yli aistiärsykkeitä löytääkseen, Vasankari sanoo.

Ongelma on Vasankarin mukaan myös se, että suomalaisten muuttaessa kasvukeskuksiin harvempaan asuttujen paikkakuntien palvelut heikentyvät. Kouluihin kuljetaan pidemmän matkan päähän autoilla, eikä liikuntaharrastuksia ole välttämättä tarjolla.

– Muutos on iso, Vasankari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat