Intialainen 17-vuotias nuori hakeutui hoitoon, kun hänen vatsassaan ollut möykky alkoi suureta suurenemistaan. Tytön ja lääkäreiden yllätykseksi vatsasta paljastui loiskaksonen.
Fetus in fetu -tila tarkoittaa tilannetta, jossa sikiö jää kaksosensa sisään ja alkaa kasvaa siellä loisena. Tila on hyvin harvinainen ja sen arvioidaan vaikuttavan suunnilleen yhteen 500 000:sta elävänä syntyneestä lapsesta, lääkärit kirjoittavat BMJ Case Reports -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa.
Yleensä fetus in fetu -tila havaitaan jo nuorella iällä – ja tavallisesti miehillä. Intialaisen nuoren naisen tapaus onkin ainutlaatuinen.
Lue myös: Nainen hakeutui hoitoon kummallisten jalkaoireiden vuoksi – kirjaimellisesti selkäpiitä karmiva syy paljastui
Kuvaus osoitti, ettei kyseessä ole kasvain
17-vuotias nuori hakeutui hoitoon, kun hänen mahassaan ollut möykky oli kasvanut viisi vuotta. Teini valitti ajoittain iskevästä vatsakivusta ja nopeasti tulevasta kylläisyyden tunteesta.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Intialainen teini hakeutui hoitoon vatsassaan kasvavan möykyn vuoksi. Kuva: BMJ Case Reports.BMJ Case Reports
Tutkimuksissa lääkärit löysivät teinin vatsasta kiinteää massaa, jonka pinta oli epätasainen, ääriviivat epäselvät ja joka ei liikkunut hengityksen mukana. Lääkärit sulkivat pois kasvaimen mahdollisuuden.
Jatkotutkimuksissa selvisi, että maksan alla sijaitseva möykky syrjäytti alueella sijaitsevia sisäelimiä ja aiheutti puristustilan. Tietokonekerroskuvaus osoitti, että möykky koostui esimerkiksi rasvasta, pehmytkudoksista ja kalkkipitoisista osasista, joiden koko ja muoto muistuttivat nikamia, kylkiluita ja pitkiä luita.
Lääkärit päättelivät, että 17-vuotias kärsi fetus in fetu -tilasta.
Lue myös: Mies kärsi flunssamaisista oireista kaksi vuotta – nenästä vedettiin ulos järkyttävä löydös
Kaksi syntyteoriaa
Fetus in fetus -tilan kehittymiselle on kaksi teoriaa.
Ensimmäisen mukaan loiseksi kehittyvä kaksonen on aluksi normaali sikiö, joka jakaa istukan kaksosensa kanssa. Alkuraskaudessa isäntäkaksonen ympäröi toisen sikiön, josta tulee loinen. Loiskaksonen selviytyy hyödyntämällä isäntäkaksosen verensaantia. Loiskaksoselta puuttuu useita sisäelimiä ja se kuolee yleensä ennen syntymää. Loinen voi kuitenkin vaarantaa myös isäntäkaksosen elämän, sillä molemmat sikiöt yrittävät saada tarvitsemansa ravinnon yhdestä napanuorasta.
Toisen teorian mukaan fetus in fetus -tila on alkiokautisia solukerroksia edustava kasvain, jossa on useita eri kudostyyppejä, kuten hiuksia ja hampaita.
VAROITUS: ALLA OLEVA KUVA SAATTAA JÄRKYTTÄÄ.
Intialainen teini ei enää kärsi vatsakivuista
Kirurgit poistivat kaksosloisen intialaisnuoren vatsasta. Kuva: BMJ Case Reports.BMJ Case Reports
Kaksosloinen poistettiin intialaisnuoren vatsasta kirurgisessa operaatiossa. Yli 30-senttiseksi kasvanut massa koostui luiden lisäksi hiuksista ja muista kehonosista. Kaksosloista tutkiessaan lääkärit löysivät ”karvaista ja juustomaista ainesta, lukuisia hampaita ja kehittyviä raajoja muistuttavia rakenteita”.
Nuori potilas on palautunut operaatiosta hyvin ja kiittää lääkäreitä saamastaan hoidosta.
– Olin hyvin huolissani möykystä vatsassani. Leikkauksen jälkeen olen voinut todella hyvin ja vatsani on nyt litteä ja vanhempani hyvin iloisia.
Lue myös: Omituiset oireet viittasivat aivokasvaimeen – leikkauksessa paljastunut kuvottava yllätys sai lääkärit hurraamaan: ”Olimme ikionnellisia”
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
4:00Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin?
Lähteet: BMJ Case Reports, IFL Science