Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa kilpailukykysopimusta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Hän sanoo lehden haastattelussa, että kansantalouden pitäminen vientikaupan kautta kunnossa edellyttäisi jatkossa kilpailukykysopimusta.
Lintilän mukaan yleinen tilannekuva puuttuu nyt työmarkkinaneuvotteluista totaalisesti ja hän miettii, johtaako tilannetta kukaan. Hän sanoo myös olevansa huolissaan Suomen kilpailukyvyn kehityksestä, joka on vaarassa heiketä.
Lintilä korostaa haastattelussa, että poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta valtion ei edelleenkään pidä sekaantua palkkaratkaisujen tekoon.
Aiempi kilpailukykysopimus solmittiin vuonna 2016. Elinkeinoelämän keskusliitto on ilmoittanut, että sopimus oli sen viimeinen keskitetty työmarkkinaratkaisu.
Ehdotukselle kritiikkiä
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm tyrmäsi esityksen tuoreeltaan. Hän toteaa lähettämässään tiedotteessa, että edellinen kilpailukykysopimus kuritti erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisia aloja.
– Tässäkö keskustan kiitos kaikille arjen sankareille, jotka ovat venyneet ja pyörittäneet yhteiskuntaamme vaikeina aikoina, hän kysyy.
Malm ehdottaa, että sopimuksen sijaan aiemmin työntekijöille siirretyt sosiaaliturvamaksut palautettaisiin takaisin työnantajien maksettavaksi. Tämä parantaisi ihmisten ostovoimaa, mikä tukisi myös kotimarkkinoita.
Lintilän ehdotuksen tyrmää myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tviitissään.
– Teollisuusliitoa ei uhkailla pakkolakipaketeilla, palkkojen leikkauksilla tai työaikojen pidentämisellä poliitikkojen toimesta. Tämä tiedoksi kaikille niille, jotka nyt pyytämättä ja yllättäen alkoi "kikyttämään", hän kirjoittaa.
Lue myös: Mitä kunta-alan palkkasovusta jäi käteen? Pöllöraati: "Tässä ei hyvin käy"
0:56