Pekingissä on tänään juhlittu Suomen ja Kiinan yhteistä talviurheiluvuoden avajaisia. Taustalla on Kiinan halu kohottaa talviurheilumaan profiiliaan ennen Pekingin talviolympialaisia 2022. Suomelle yhteishanke merkitsee uudenlaista kulkuväylää Kiinan nopeasti kehittyville markkinoille.
Suomen ja Kiinan yhteinen talviurheiluvuosi käynnistyi näyttävällä showlla Pekingissä. Suomalaisille alan järjestöille ja yrityksille tällainen hanke voi tuoda erinomaisen sauman päästä Kiinan valtaville markkinoille.
Lue myös: Koskettava hetki valtiovierailulla: Kiinalaisopiskelijat yllättivät ja lauloivat Jenni Haukiolle hänen omia runojaan – Haukio liikuttui kyyneliin
– Tietysti me saimme vuoden mittaisen neuvotteluprosessin päätökseen tässä ja sinänsä tämä reissu on ollut varsin tuloksekas ja vuoden päästä sitten Harbinissa hiihdetään Harbin-Finlandia-hiihtomaraton, iloitsee Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.
Kulmalan mukaan tämän sopimuksen arvo on noin miljoona euroa. Hän toivoo että mahdollisimman suuri osa siitä jää suomalaisen hiihtourheilun käyttöön.
– Ja tietysti tämä on uusi rahoituskanava, me etsimme sellaisia kaiken aikaa, Kulmala lisää.
Vuokatti toivoo lisää kiinalaisurheilijoita
Myös Olympic Training Center Vuokatin toimitusjohtaja Veikko Halonen pitää hanketta todella lupaavana.
– Täällä tämä hurmos ja tunnelma on korkealla ja tällä on tietysti suuri merkitys myös matkailussa ja tällä kertaa erityisesti urheilussa - olympialaiset lähestyvät ja uskon että tämä on Suomelle todella tärkeä tilaisuus.
Lue myös: Presidentti Niinistö summaa Kiinan vierailua: Onnistui odotusten mukaisesti, kansalaisten valvonnasta ei puhuttu – "Sekin on ihmisystävällistä politiikkaa, että ihmisiä kurjuudesta nostetaan"
Vuokatissa on noin 150 kiinalaista urheilijaa treenaamassa tuleviin kisoihin. Hiihtolajit ovat tärkeimpiä, mutta Vuokatissa treenaa myös kaksi jääkiekkojoukkuetta. Halonen uskoo että toiminta laajenee yhteistyön myötä.
Ihmisoikeuskeskustelua urheiluprojektien lomassa
Vaikka Niinistön Kiinan-valtiovierailun keskeinen teema onkin ollut juuri urheilu, Niinistö on silti ottanut presidenttien tapaamisissa esiin vaikeitakin aiheita kuten uiguurien aseman, ihmisoikeudet sekä Kiinan ja Kanadan välisen pidätysselkkauksen.
Kiina on pidättänyt useita kanadalaisia sen jälkeen kun kiinalaissyntyinen teknologiajohtaja pidätettiin Kanadassa.
– Minua tietysti kiinnosti ja huolestuttikin eniten globaali tilanne eli suoraan sanottuna valtapoliittinen tilanne maailmassa. Annan kovasti arvoa sille että keskustelimme niistä hyvin avoimesti eilen illallisen aikana.
– Ja sitten on tietysti nämä muut asiat – ei urheilun ja ihmisoikeuksien välillä ole mitään sellaista ristiriitaa, etteivätkö ne voi tulla myöskin käsitellyksi, Niinistö pohti Pekingissä.