Kiinassa panostetaan tulevina vuosina satoja miljardeja euroja talviurheiluun. Tämä avaa valtavia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille, kertoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Haaste on se, miten mahdollisuuksia pystytään hyödyntämään.
Mykkänen vieraili yhtenä puhujana Jokereiden järjestämässä Forwards in China -seminaarissa Helsingissä. Jääkiekkoliiga KHL:ssä pelaavan Jokereiden panos Kiina-yhteistyössä keräsi kehuja ministeriltä.
- On tärkeää, että meillä on tämmöinen oma taho, joka antaa oman arvovaltansa ponnahduslaudaksi muulle porukalle, Mykkänen sanoi MTV Sportille.
Suomen ja Kiinan välille on viritelty isoa yhteistyötä talviurheilun saralla. Kiinan iso intressi liittyy vuoden 2022 talviolympialaisiin, jotka järjestetään Pekingissä.
- Kiinassa on selvästi havaittu se, että Suomessa on talviurheiluosaamista. Kiinassa painaa paljon myös presidentti Xi Jinpingin lupaus siitä, että vuosi 2019 on Suomen ja Kiinan välillä talviurheilun yhteistyövuosi. Suomi on myös virallisessa asemassa yhteistyökumppanina talviurheilussa tiettyjen lajien osalta, Mykkänen käy läpi.
Kiinan kansantasavallan presidentti Xi vieraili Helsingissä viime huhtikuussa. Tuolloin hän tapasi Suomen ylintä valtiojohtoa.
Jokereiden järjestämässä seminaarissa esiteltiin Kiinan talviurheiluhankkeen valtavia lukemia.
Kiina tavoittelee jopa 300 miljoonaa ihmistä talviurheilun pariin. Tätä haetaan merkittävillä satsauksilla.
- Kiinassa pistetään satoja miljardeja rahaa talviurheiluun, jotta he voivat ottaa loikkia aivan sinne ykköskastiin. Varmasti osittain he tulevat myös onnistumaan siinä.
- Tuohon liittyen meillä olisi kyllä paljon annettavaa, ministeri Mykkänen kääntää puheen takaisin Suomen panoksen puolelle.
Valtava mahdollisuus – miten hyödyntäminen?
Suomi on tullut tutuksi vahvana talviurheilumaana, jossa on osaamista eri lajien puolelle. Merkittävässä asemassa on muun muassa jääkiekko, jossa Kiina hakee tuntuvaa kasvua.
Kiinaan rakennetaan seuraavan viiden vuoden aikana yhteensä 450 jäähallia. Ministeri Mykkäsen mukaan tästä avautuu Suomelle valtava mahdollisuus.
- Hieman tyypillinen ongelma on kuitenkin se, että pystyvätkö suomalaiset yritykset tarjoamaan esimerkiksi kokonaista jäähallia hankkeena. Jos tarjotaan vain pelkästään laitoja tai jääkoneistoja, niin harvoin ne onnistuvat tämmöisissä tapauksissa. Tarvitsemme yhteisiä tarjouksia, joiden alla on taho, joka ottaa vastuun kokonaisuudesta. Näin kauppaministerinä olen huomannut sen, että juuri tuossa on se iso haaste, Mykkänen myöntää.
Mykkänen viittaa pienempiin yrityksiin, jotka eivät pysty ottamaan hartioilleen isoja taloudellisia panostuksia.
- Sen takia kannustan firmoja perustamaan yhteisiä myyntiyhtiöitä ja tekemään yhteisiä esityksiä kokonaisuuksista, koska siellä ostetaan isoja urakoita. Ei pieniä.
Suomen tullin mukaan Kiina on noussut Iso-Britannian ja Venäjän ohi Suomen viidenneksi suurimmaksi vientimaaksi. Esimerkiksi vuoden 2017 tammi-helmikuussa Suomen Kiina-vienti oli 30 prosentin kasvussa edellisen vuoden lukemiin nähden.
Mykkäsen mukaan talviurheilun mahdollisuuksien hyödyntämisellä voi olla isoja vaikutuksia koko Suomen Kiina-viennille.
- Jos esimerkiksi Kiinan järjestämissä talviolympialaisissa heijastuu se, että suomalaisella tekniikalla on tehty paljon jäähalleja ja hiihtokeskuksia, niin se auttaa kaikessa muussakin viennissä. Silloin meidän teknologiafirmojen on helppo isännöidä kiinalaisia asiakkaita olympialaisten yhteydessä. He näkevät silloin, että suomalaiset ovat olleet osa tätä menestystä. Siitä taas saadaan nostetta muihin kauppoihin, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri perkaa.