Mobiililaitteille suunniteltua Googlen Android-käyttöjärjestelmää hyödynnetään nykyään mitä erilaisimmissa tekniikkalaitteissa kännyköistä televisioihin.
MTV Uutiset päätti selvittää miltä Android-kännykälle räätälöity yksittäinen sovellus tuntuu, kun sitä käytetäänkin toisistaan suuresti eroavissa käyttöympäristöissä.
Selvittääksemme asiaa otimme testipöydälle kolme toisistaan täysin poikkeavaa Android-laitetta. Laitteiden käyttötuntumaa testattiin MTV:n kehittämän uuden "MTV Uutiset" -Android-sovelluksen avulla.
Sekalainen Android-laitteiden seurakunta
Perinteisempää laitekategoriaa kokeilussamme edusti Samsungin uusi Galaxy Note 4 -älypuhelin.
Selvästi poikkeavampiin laitteisiin kuuluivat puolestaan Lenovon Yoga Tablet 2 Pro -jättitabletti sekä Bluebiit-yrityksen toimittama Android-minitietokone.
Samsung Galaxy Note 4 - mobiilisovellusten ihannetapaus
Samsungin uusi Galaxy Note 4 -älypuhelin edustaa kokeilussamme eräänlaista ihannetilannetta minkä tahansa Android-sovelluksen käyttöön.
Supertarkalla 5,7-tuumaisella näytöllä (2560 x 1440 pikseliä) varustettu tehohirmu ei pettänyt MTV:n uutissovelluksenkaan käytössä:
Note 4 lepää mukavasti yhdellä kädellä samalla, kun uutissovellusta pystyy ohjaamaan toisella kädellä näppärästi pyyhkäisyelein ja klikkauksin.
Uutissisällöt näyttävät loistavilta kirkkaalta Amoled-näytöltä. Kaikki toiminnot tapahtuvat jouheasti, ilman minkäänlaista takkuilua.
Lisäksi Note 4 tarjoaa vielä kosketusnäyttökynän, jolla voi ohjata sovellusta tarkasti, mikäli sormet tuntuvat liian paksuilta.
Kokeilussamme kosketuskynän käyttöön ei kuitenkaan ollut käytännön tarvetta, sillä pelkät sormikosketukset toimivat kiitettävän tarkasti.
Kokeiluasetelmaa ajatellen ennakkosuosikin asemassa ollut Galaxy Note 4 nosti heti alkuun riman korkealle sovelluksen käyttötuntumassa.
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro - kuvaa suurelta ja vieläkin suuremmalta näytöltä
Seuraavaksi testiareenalle saapuikin Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, joka on tablettikoneeksi todella erikoinen uutuus.
Laite sisältää Galaxy Note 4:n tavoin tarkan 2560 x 1440 pikselin näytön, mutta näytön koko onkin nyt hulppeat 13,3 tuumaa. Tästä huolimatta näytön pikselimäärä riittää enemmän kuin hyvin. Näytön tarjoama kuva on erittäin terävä.
Mielenkiintoisena erikoisuutena tabletin kuoreen on integroitu pieni videoprojektori, jonka avulla seinälle voi heijastaa vaikka 50-tuumaisen kuvan.
Lisäksi Yoga Tablet 2 Prossa on käyttökelpoinen, runkoon saranoitu jalusta, joka on kiitettävän jämäkkä. Jalustan ansiosta tabletti on ihanteellinen valinta pöytäkäyttöä ajatellen.
Lenovon tabletin tapauksessa tuli kuitenkin vastaan eräs mobiilisovelluksen käyttöön liittyvä rajoitus: MTV Uutiset -sovellus on oletusarvoisesti tarkoitettu käytettäväksi kännyköiden tavoin pystysuuntaisessa asennossa. Tablettia taas pidetään usein myös vaakasuorassa asennossa.
Ongelma ratkesi asennettuamme tablettiin sovelluksen, joka "pakottaa" ohjelmat halutessa myös vaakasuoraan näkymään. MTV Uutiset -sovellus toimi tabletilla tämän jälkeen erittäin hyvin niin pysty- kuin vaaka-asennossa käytettynä.
Suuren näytön ja jalustan ansiosta Lenovo Yoga Tablet 2 Pro -tabletista muotoutui nopeasti laite, jolla uutissovellusta tuli vaimon "riemuksi" selailtua usein ruokapöydän ääressä. Sovellusta oli miellyttävä käyttää suurikokoiselta näytöltä myös sohvasurffailussa, mutta mobiilikäyttö kodin ulkopuolella jäi vähäiseksi laitteen suuren koon ja painon takia.
Tabletin reunaan sijoitettu videoprojektori on tarkoitettu lähinnä presentaatiotarkoituksiin ja elokuvien satunnaiseen katseluun tien päällä ollessa.
Videoprojektorin käyttö vaatii myös hyvin pimennetyn tilan, joten se ei ole ihanteellinen ratkaisu uutisfriikin aktiivikäyttöön.
Huomionarvoista videoprojektoria käytettäessä oli kuitenkin, että uutissovelluksen visuaalinen ilme näytti hyvältä myös suuressa koossa seinälle heijastettuna, vaikka sovellus onkin tarkoitettu mobiililaitekäyttöön.
Ja todettakoon vielä, että Lenovon laite sisältää JBL:n 2.1-kaiuttimet, jotka tarjoavat uutisvideoiden katseluun tabletiksi kovatasoisen äänenlaadun.
Bluebiit Android tv-tikku - mobiilisovelluksella surffailua television kautta
Bluebiitin markkinoima Android-televisiotikku on puolestaan käytännössä pieni neliydinprosessorilla varustettu minitietokone, joka kytketään taulutelevisioon HDMI-liitännällä. Laitetta ohjataan näppäimistöllä varustetulla liikekaukosäätimellä.
Android-järjestelmän toimintojen ohjaaminen on yksinkertaista ja vaivatonta kaukosäädintä liikuttelemalla, tosin kaukosäätimen kantama saisi olla hieman parempi. Ohjaus alkoi harmittavasti tökkiä neljän metrin etäisyydeltä käytettynä.
Mutta varsinaista sovelluskäyttöä ajatellen televisiotikku oli positiivinen yllätys: MTV:n uutissovelluksen eri sisältökategorioiden selailu kaukosäätimen pyyhkäisyeleiden avulla oli yllättävän helppoa ja loogista.
Lisäksi mobiilisovelluksen tarjoamaa kuvanlaatua kelpasi katsella myös kirkkaalta 55-tuumaiselta teräväpiirtotelevisiolta.
Toisin kuin Lenovon tabletin tapauksessa, toimi uutissovellus tv-tikulla automaattisesti vaakasuuntaisena.
Televisiotikun testailu osoitti, että mobiilisovellus voi siis olla varsin käyttökelpoinen myös television kautta liikekaukosäätimellä käytettynä, vaikka sovellus olisikin pääasiassa tarkoitettu kännykän kosketusnäytöltä käytettäväksi.
Ongelmana Bluebiitin Android-tikun kanssa oli, että se ei suostunut pyörittämään uutissovelluksen yhteydessä olevia videoita: MTV Uutiset -sovelluksessa videot toistetaan automaattisesti erillisen Katsomo-sovelluksen kautta, mutta televisiotikun kanssa Katsomo ilmoittikin kyseisen laitteen olevan rootattu.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että televisiotikun ohjelmistolukitus on poistettu laajempien käyttäjäoikeuksien saamiseksi. Roottaus on tuttua monille mobiililaitteiden virittelijöille, mutta samalla kannattaa huomioida, että kaikki Android-sovellukset eivät tue rootattuja laitteita.
Mobiilisovellus käyttökelpoinen myös kännykkäkäytön ulkopuolella
Eri Android-laitteilla tapahtuneen kokeilun perusteella oli yllättävää huomata, kuinka yksi ja sama mobiilisovellus toimi varsin hyvin myös perinteisen kännykkäkäytön ulkopuolella.
Testialustana toiminut MTV Uutiset -sovellus toimi kitkattomasti ja loogisesti käytetyn näytön koosta riippumatta ja jopa liikekaukosäätimellä television ruudulta.
Eri laitteiden testailu uutissovelluksen avulla paljasti samalla selvästi, missä eri laitteet ovat parhaimmillaan:
Samsung Galaxy Note 4:n tapauksessa mobiilisovelluksen käyttö oli automaattisesti runsainta luonnollisesti sen takia, että kännykkä liikkuu taskussa mukana kaikkialla.
Kotona oleskellessa ja erityisesti ruokapöydän äärellä istuessa alkoi puolestaan Lenovon tabletti tuntua monesti ensisijaiselta vaihtoehdolta uutissovelluksen käyttöön.
Vähimmälle mobiilisovelluksen käyttö jäi Android-televisiotikun tapauksessa. Tämä ei johtunut siitä, että sovelluksen käyttö olisi ollut liian hankalaa liiketunnistimella. (Joskin on huomioitava, että kokonaisuudessaan Android-käyttöjärjestelmän käyttö suoraan kosketusnäytöltä onkin helpompaa).
Enemmänkin kyse on siitä, että uutisten lukeminen ja selailu on vähän kuin kirjan lukeminen: Se tuntuu luontevimmalta silloin, kun lukemiseen käytettävä väline on suoraan silmien alla, omissa hyppysissä.
MTV Uutiset Android-sovellus on ladattavissa Google Play -kaupasta.