Elämme maailmantalouden historiassa poikkeuksellisen pitkää nousukautta. Tässä nousukaudessa on kuitenkin jotain erilaista kuin aiemmissa: työttömyyttä on enemmän kuin edellisellä nousukaudella, yritykset eivät investoi ja tulevaisuus pelottaa. Suhdannehuipun hyvistä vaikutuksista syrjään jääneet Mika ja Anne* kertovat, miltä tämä kaikki näyttää yhteiskunnan pohjalta.
0:43
Olitko sinä se, joka käveli koulun pihaa Mustanmäentorilta ostetuissa kopioissa, kun kaikilla muilla oli merkkikengät? Onko sinun lapsesi se, joka ei saanut aloittaa harrastusta, kun ei ollut rahaa tai aikaa?
Ulkopuolelle jääneillä on aavistus siitä, miltä tuntuu, kun kaikki muut kuluttavat, mutta oma kutsu kulutusjuhlaan on jäänyt matkalle. Miltä tuntuu, kun puhutaan siitä, että elämme nyt suhdanteen huippua, mutta omalla elämällä ei olisi enää varaa kiristyä.
Elämme poikkeuksellisen pitkää nousukautta koko maailmantalouden historiassa. Pörssinousu on Yhdysvalloissa taloushistorian pisin ja reaalitalouden nousu on toiseksi pisin.
Nykypäivän suomalaiset kuluttavat kymmenkertaisesti sadan vuoden takaiseen verrattuna. Kulutus hiipui hetkeksi finanssikriisin jälkeen, mutta vuodesta 2016 kulutus on ollut jälleen kasvussa.
Sen huomaa vain puhelimen avaamalla: sosiaalinen media vilisee kuvia matkoista, kuohuviinistä ja luomuruokaravintoloista.
Kulutusjuhlan ulkopuolelle on tällä nousukaudella kuitenkin jäänyt moni. Poikkeuksellisen moni.
”Yhdeksän euroa päivässä on mun nousukausi”
– Saan yhdeksän euroa päivässä. Siinä on mun nousukausi, heittää Mika ja nauraa.
Mika on huumeidenkäyttäjä. Hän on tällä hetkellä korvaushoidossa, jossa hän saa päivittäin säännöstellyn annoksen metadoni-nimistä opioidia.
Hän on yksi yhä kasvavasta hyvinvoinnista paitsi jääneistä. Yhdeksän euroa on hänen päivittäinen palkkansa kuntouttavasta työtoiminnasta.
Ensimmäiset merkit siitä, että nyt 30-vuotiaalla Mikalla on taipumusta päihdeongelmiin, olivat nähtävissä jo yläkoulussa.
Alkoholia ja tupakkaa kului liikaa jo 17 vuotta sitten. Myös ensimmäiset kannabiskokeilut ajoittuivat aikaan ennen lukiota.
Pian kuvaan astuivat kovatkin huumeet.