MTV:n erikoislähetys: Tuhansille vammoja hakulaitteiden räjähdettyä – voiko iskun takana olla vielä jotain, mitä ei ole kerrottu?

Mitä maailmalla hämmentäneestä hakulaiteräjähdyksestä tiedetään nyt, miten hakulaite toimii ja voiko iskun taustalla olla jotain, mitä ei ole vielä kerrottu? Näihin polttaviin kysymyksiin vastaa kolme asiantuntijaa MTV:n erikoislähetyksessä kello 13.

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja noin 2800 loukkaantui, kun useat hakulaitteet räjähtivät yhtäaikaisesti tiistaina. Iskun laajuus ja järjestelmällisyys on hämmentänyt maailmalla.

New York Timesin viranomaislähteiden mukaan räjähteet oli piilotettu Taiwanista tulleisiin äärijärjestö Hizbollahin tilaamiin kannettaviin hakulaitteisiin. Räjähdemateriaali oli asennettu kunkin hakulaitteen akun viereen, minkä lisäksi laitteisiin oli asennettu kytkin.

Kuinka laaja ja pitkäkestoinen operaatio oli, kun se lähteiden mukaan vaati soluttautua hakulaitteiden tuotantoon? Voisiko samanlaisen iskun kohdistaa matkapuhelimiin? Onko hakulaitteita ylipäätään käytössä enää Suomessa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaavat MTV Uutiset Livessä kyberasiantuntija ja kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.), tietoturva-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen sekä Nokian entinen teknologiajohtaja Pertti Korhonen.

Päivitetty uhrilukua kello 14.41.

Korjaus 18.9 kello 14.45: Isku tapahtui tiistaina eikä maanantaina, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

    Uusimmat