Upseeriliiton ja MTV Uutisten kysely kertoo Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on pysynyt korkealla upseerien keskuudessa. Sotilasliittoon liittymistä kannattaa nyt noin 65 prosenttia upseereista, kun esimerkiksi neljä vuotta sitten kannatusta oli 61 prosentin verran.
Sotilaallinen liittoutumattomuus on menettänyt vuosien saatossa upseerien silmissä kannatustaan.
Upseeriliiton kyselyissä Nato-jäsenyyden kannatus on noussut maanpuolustuksen ammattilaisten silmissä yli kymmenellä prosentilla vajaassa kymmenessä vuodessa.
Syitä voi olla monia.
– Yleensäkin turvallisuuspolitiikan kanssa työskentelevillä, sotilailla ja virkamieskunnalla, on ollut suurempaa Nato-jäsenyyden kannatusta kuin kansan keskuudessa. Ehkä viime vuosien kasvun selittää sotilaallisen yhteistyön määrän kasvu. Se näkyy sotilaiden työssä. Heillä on enemmän kansainvälisiä harjoituksia, pohtii Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.
Myös Venäjän toiminta Ukrainassa ja Itämerellä voi vaikuttaa näkemyksiin.
– Uskon, että toimintaympäristön muutokset viime vuosina heijastuvat upseereihin, mitä tulee tähän liittoutumiseen, sanoo Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.
Venäjä suurin uhka
Kysely kertoo myös siitä, että Venäjä on selkein uhka Suomen turvallisuudelle. Erimielisiä tästä on vain kaksi prosenttia vastaajista.
– Jos katsoo uhkakuvia ja sotilaallisia instrumentteja ja Suomen puolustuskykyä niin toki siinä Venäjä on ainoa uhka, jota varten Suomi varautuu, Pesu toteaa.
– Ei tällä hetkellä merkittävä uhka, mutta käytännössä muut uhkakuvat, kuten terrorismi eivät nouse samalle tasolle, eräs kyselyyn vastanneista toteaa avoimissa vastauksissa.
Euroopan unionin puolustusyhteistyön vaikutus Suomen turvallisuuteen jakaa selkeästi upseerien mielipiteet.
Noin 43 prosenttia vastaajista uskoo EU-yhteistyön parantavan turvallisuutta ja 31 prosenttia on eri mieltä. Jopa noin neljännes ei ottanut EU-kysymykseen suoraa kantaa.
Moni empii EU:n voimaa, koska suuri osa EU:sta kuuluu jo Natoon.
– Kaikki EU-puolustus, mitä saadaan, on hyvästä. On kuitenkin hyvä miettiä, tehdäänkö päällekkäisiä järjestelmiä Euroopaan. Tämä on keskusteluissa yksi tekijä, Viita miettii.