Suomen ylintä valtiojohtoa suojannut poliisi kolaroi kännissä ja sai potkut

Suomen ylintä valtiojohtoa ja valtiovieraita suojannut poliisi sai potkut törttöiltyään ratissa humalassa.

Ylikonstaapeli oli virkavapaalla ajanut 1,43 promillen humalassa törmäten neljään pysäköityyn autoon. Hänen epäiltiin syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Poliisi irtisanoi ylikonstaapelin. Sittemmin hän sai samoista rikosnimikkeistä myös käräjätuomion.

Poliisi valitti päätöksestä. Hänestä riittävä seuraus olisi ollut määräaikainen erottaminen virantoimituksesta. Hän myönsi tehneensä väärin ja kertoi katuvansa tekoaan, mutta piti seuraamusta liian ankarana hänen 20 vuoden moitteettomaan poliisiuraansa nähden.

– Irtisanominen johtaa asian erityisolosuhteet huomioiden kohtuuttomaan lopputulokseen, ja vaarantaa pitkän muuten nuhteettoman uran tehneen poliisimiehen loppuelämän, huomioiden myös työllistymisen vaikeus turvallisuusalalla rikostuomion jälkeen, poliisin vaatimuksessa perustellaan.

Palkittu poliisi

Ennen rattijuopumusta ylikonstaapeli oli työskennellyt ulkomaalaisyksikössä. Hän oli kuitenkin aiemmin työskennellyt pitkään esimerkiksi Suomen ylimmän valtiojohdon, suurlähettiläiden ja valtiovieraiden suojaamisen parissa. Siirtoa henkilösuojausyksiköstä ulkomaalaisvalvontaan hän luonnehti rangaistukseksi.

Mies on myös palkittu työstään ansiomerkillä.

Valittaja on ollut työyhteisössä arvostettu kollega ja kysymyksessä oleva tapahtuma on sinänsä ollut yksittäinen poikkeama valittajan muuten nuhteettomalla uralla, Helsingin hallinto-oikeus arvioi humalassa kolarointia.

Luottamus poliisiin vaarantui

Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että tämän asema poliisimiehenä ja epäillyn rikoksen vakavuus johtivat siihen, että hänen käyttäytymisensä oli omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Oikeus katsoi, ettei irtisanominen ollut liian raju toimenpide.

– Valittajan teon on katsottava vaarantaneen myös työnantajan luottamuksen valittajaan ja hänen kykyynsä toimia asemansa edellyttämällä tavalla.

Jutun kuvatekstiä päivitetty kello 12.59: Kuvassa oli poliisin virkamerkin sijaan virkamerkkikotelo.

Lue myös:

    Uusimmat