MTV:n suosikkiankkuri Pirjo Nuotio siirtyy joulupäivänä kotikatsomoon: "Olen saanut enemmän kuin olen pystynyt antamaan"

Pirjo - pääkuva
MTV:n pidetty uutisankkuri Pirjo Nuotio lukee viimeiset uutisensa joulupäivänä. www.jannetorikka.fi
Julkaistu 21.12.2016 06:05
Toimittajan kuva

Ripsa Koskinen-Papunen

ripsa.koskinen-papunen@mtv.fi

@RipsaKP

MTV:n rakastettu uutisankkuri Pirjo Nuotio lopettaa 34 vuotta kestäneen ankkurointinsa joulupäivän Seitsemän uutisiin.

MTV ja lukuisat katsojat olisivat halunneet luottoankkurin vielä jatkavan, mutta 64-vuotias Pirjo Nuotio haluaa keskittyä nyt muun muassa läheistensä auttamiseen ja matkusteluun. Kalenteriinsa hän aikoo raivata vielä tilaa myös koulutus- ja juontokeikoille. 

– Olin asettanut itselleni ehdottomaksi takarajaksi sen, että lopetan uutisankkurin työt viimeistään 65-vuotiaana. Minulle tulikin jo hieman aikaisemmin tunne, että nyt on sopiva aika keskittyä muihin asioihin, Pirjo Nuotio kertoo lähtöratkaisustaan. 

– Lähden erittäin hyvillä mielin eläkkeelle. Koen, että olen saanut tästä työstä paljon enemmän kuin olen itse pystynyt antamaan, Pirjo sanoo.

Kuvaruudun kuopus

Pirjo Nuotion ura MTV:ssä alkoi 43 vuotta sitten tv-kuuluttajana. Pirjoa kutsuttiin TV:n uudeksi tähtisilmäksi.

Television kuopustyttö

Pirjo Nuotion ura Pöllölaaksossa alkoi jo 43 vuotta sitten. Nuotio oli opiskelemassa puheterapeutiksi Helsingin yliopistossa, kun puhetekniikkaa opettanut Esko Vierikko kertoi, että MTV etsii uutta kuuluttajaa. Myös MTV:ssä suunnittelupäällikkönä työskennellyt Vierikko kehotti 21-vuotiasta opiskelijaansa hakemaan työtä, johon Nuotio valittiinkin sadan hakijan joukosta. 

Nuori tv-kuuluttaja herätti paljon huomiota ja lehdistö nimesi Pirjon heti "television kuopustytöksi" ja "TV:n uudeksi tähtisilmäksi".  Pirjo Nuotion kasvot tulivat nopeasti tutuiksi koko kansalle. 

– Aluksi tv-ohjelmien kuuluttaminen oli minulle vain hyväpalkkainen harrastus. Samalla jatkoin opiskelujani ja toimin puheterapeuttina Kuulonhuoltoliitossa. Ja ettei aika olisi käynyt pitkäksi, aloitin vielä vuonna 1980 viestinnän opiskelut Helsingin yliopistossa, energinen Pirjo nauraa.

Nuori ankkuri

Uutisankkuri Pirjo Nuotio vuonna 1995.

Yliopiston kautta Pirjo Nuotiolle aukeni ura myös uutisankkurina. MTV Uutisten ensimmäinen päätoimittaja Jorma Miettinen opetti Nuotiolle yliopistolla yhteiskunnallista viestintää ja kehotti Maikkarilla jo työskentelevää Pirjoa hakemaan uutisankkurin paikkaa. Jälleen Pirjo tuli valituksi noin sadan hakijan joukosta. Tuolloin Pirjo Nuotio ei voinut edes kuvitella, että hän lukisi suomalaisille uutisia peräti 34 vuoden ajan. 

Uutisuransa alkuvuosina Pirjo Nuotio ankkuroi vain osa-aikaisesti. Hän toimi pitkään samaan aikaan myös koulutuspäällikkönä Mannerheimin lastensuojeluliitossa. Lisäksi hän veti puheviestinnän valmennuksia MTV:n koulutusstudiolla ja hoiti kaiken kiireen keskellä kahta lastaan.   

   Pirjon bändi

Pirjo Nuotio tienasi rahaa lukio-opiskeluun laulamalla 15-vuotiaana Heimo Mäntysen orkesterissa. Pirjo käytti solistinimeä Britte.

Pirjo on aina tienannut äänellään

Pirjo Nuotio on tienannut äänellään jo pienestä pitäen. Laulamista rakastava Pirjo keksi 11-vuotiaana, että hän voi ansaita taskurahaa esiintymällä rakennusmiehille, jotka tekivät töitä hänen kotinsa naapurissa.

– Kahvitaukoa viettävät rakennusmiehet maksoivat minulle 10 penniä iskelmältä. Laulamalla muun muassa Laila Kinnusen hittejä tienasin itselleni tikkarirahoja. Meillä oli kotona aika tiukkaa taloudellisesti, joten tikkarirahoja ei muuten juuri irronut, Pirjo kertoo hymyillen.

2:58img

15-vuotiaana Pirjo pääsi solistiksi Heimo Mäntysen orkesteriin, joka kiersi tanssilavoja ja työväentaloja Hämeenlinnan ympäristössä. Keikkapalkkioilla Pirjo kustansi lukio-opintonsa. Laulukeikoilla yhdistyivät huvi ja hyöty.

1970-luvulla Pirjo haaveili oopperalaulajan urasta. Hän otti Helsingissä klassisen laulun tunteja ja haaveili esittävänsä Tosca-oopperaa setänsä, oopperalaulaja Pekka Nuotion kanssa Oopperatalon 100-vuotisjuhlissa. 

– Tajusin kuitenkin aika pian, että minulla ei ollut oopperaan riittävästi lahjoja eikä tarpeeksi rahaa laulutunteihin. Laulamista olen kuitenkin jatkanut siskojen ja lähipiirin kanssa koko ikäni ja aion tehdä niin jatkossakin, Pirjo kertoo nauraen. 

"Parhaiten muistan järkyttävimmät uutiset"

34 vuoden aikana Pirjo Nuotio on kertonut suomalaisille valtavan määrän sekä hyviä että huonoja uutisia. Vuosien jälkeen parhaiten mieleen palaavat kaikkein järkyttävimmät uutiset – erityisesti sellaiset, jotka liittyvät lapsiin. 

– Erityisen vaikeaa on ollut kertoa esimerkiksi Konginkankaan bussiturmasta, Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisista sekä Breivikin tekemästä joukkosurmasta Norjassa, kokenut ankkuri kertoo.

– Ankkurin pitää vaihtaa tunnetilaa aina uutisen mukaan, mutta liikaa tunteet eivät saa puskea pintaan. Kaikkein pahimpien uutisten kohdalla olen yrittänyt surra ennen lähetystä. Uutislähetyksen aikana en välttämättä ole katsonut kaikkien järkyttävimpiä juttuja, sillä muuten lähetyksen jatkaminen olisi ollut vaikeaa. 

Eläkkeelle jäävä Nuotio korostaakin, että huonoja uutisia hän ei todellakaan jää kaipaamaan. Eikä sitä, että työpäivän aikana ankkurinkin silmiin osuu paljon negatiivisia uutisia, vaikka niistä suurin osa ei lähetyksiin päätyisikään. 

Pitkän linjan ankkuri ei myöskään jää kaipaamaan minuuttiaikatauluja, viime hetken kiirettä eikä ruutuun sopivien esiintymisasujen miettimistä.

Pirjo ja Keke

Uutisankkuri Keijo Leppästä huvittaa kollegansa Pirjo Nuotion suorasanaisuus ja huumori. 

Katsojat jäävät kaipaamaan

Suosituimmaksi uutisankkuriksi valitun Pirjo Nuotion poistuminen ruudusta ei ole katsojien kannalta hyvä uutinen. Moni jää kaipaamaan paitsi Pirjon asiallista tyyliä kertoa vakavista asioista, myös hänen loppukevennyksissä paljastunutta huumorintajuaan ja suorapuheisuuttaan. Pirjon ankkuriparit ovatkin olleet vuosien varrella välillä "helisemässä" kollegansa yllättävien loppuheittojen kanssa.

– Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä. Minä en ole koskaan halunnut mielistellä enkä ole pelännyt mokata, Pirjo nauraa.

Eläkkeelle jäävä uutisankkuri myöntää, että hänen tulee ikävä paitsi ankkuriparejaan myös muita läheiseksi tulleita työkavereita. 

– Jään kaipaamaan sitä hyvää henkeä, joka meillä on Maikkarissa työkavereiden kesken. Olen kuitenkin iloinen, että kohta minulla on nykyistä enemmän aikaa läheisille ja ystäville. Aion myös tehdä vielä koulutus- ja juontokeikkoja, matkustaa entistä enemmän ja käydä konserteissa ja kaikenlaisissa kulttuuritapahtumissa.

– Lisäksi teen jatkossakin lastensuojeluun liittyvää hyväntekeväisyystyötä muun muassa Lastenklinikoiden Kummeissa. Ja lattaritanssejakin aion opetella, hän kuvailee kiireisiä eläkepäivään.

Uutisia Pirjo aikoo seurata eläkkeelläkin, mutta jatkossa hän aikoo tehdä sen valikoivasti.

3:24img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa