Kimmo Kiljunen (sd.) haluaa laajentaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan matkakohteiden repertuaaria. Muissa kansanedustajissa ajatus on herättänyt MTV Uutisten tietojen mukaan myös huolia.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen haluaa, että valiokunta tekisi nykyistä enemmän matkoja globaalin etelän eli etenkin Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maihin.
– Suosisin sitä, että Euroopan pääkaupunkien ohella yritettäisiin avata tämä globaali etelä, Kiljunen sanoo.
– Meidän on pakko tutustua ihmiskuntaan vähän laajemmin. Emme voi sokeutua siihen, että käydään vain kavereilla, jotka ovat samaa mieltä asioista.
Valiokunnan jäsenistö ei ole MTV Uutisten tietojen mukaan ottanut ajatusta vastaan pelkästään riemumielin.
Ulkoasiainvaliokunnalla on ollut pitkä perinne matkata Yhdysvaltoihin aina 1990-luvulta alkaen lähestulkoon joka vuosi.
Kimmo Kiljunen on kuitenkin puheenjohtajana pitänyt esillä matkaa esimerkiksi Intiaan tai Kiinaan.
Osa valiokunnan edustajista pelkää, että pitkä Aasian-matka tarkoittaisi jo resurssisyistä sitä, ettei Yhdysvaltoihin ole varaa matkustaa.
Esimerkiksi vuoden 2019 matka Washingtoniin ja New Yorkiin maksoi IL:n mukaan 73 000 euroa.
Matkakohteella on väliä
Matkakohteiden valinnalla on hieman kokoaan suurempi merkitys. Ulkoasiainvaliokunnan matkat eivät ole mitä tahansa tiedonhankintareissuja.
Arvovaltaisen valiokunnan matkakohteiden voidaan tulkita antavan pieniä signaaleja Suomen ulkopolitiikasta ja sen painopisteistä.
Suomi on halunnut pitää yllä likeisiä välejä Yhdysvaltoihin.
Joidenkin mielestä USA-perinnettä olisi erittäin tärkeää pitää yllä nyt, kun Suomesta on tullut Naton jäsen. Toisaalta jotkut ajattelevat, että juuri Nato-jäsenyyden takia Yhdysvaltojen-matkalle ei enää olisi vuosittaista tarvetta.
Hyvin monesti matkalla on vierailtu myös YK:ssa.
– Ulkopolitiikka on pienten merkkien tulkintaa. Emme saa antaa vääriä signaaleja ulospäin, eräs kansanedustaja toteaa.
Kimmo Kiljusen mielestä on nurinkurista ajatella, että matka Intiaan tai Kiinaan estäisi perinteisen Yhdysvaltojen-matkan.
Asetelmaa pitää hänen mielestään katsoa toisinpäin: Yhdysvaltoihin matkaaminen ja majoittuminen on erittäin kallista, se siis pikemminkin syö resursseja kaikelta muulta matkailulta.
– Täytyy katsoa, menemmekö joka ikinen syksy Yhdysvaltoihin. Se on vähän tårta på tårta. Olemme olleet siellä kolme syksyä putkeen. Tapaamme New Yorkissa ja Washingtonissa ihan samoja ihmisiä, Kiljunen miettii.
Kiina rikkoo ihmisoikeuksia
Potentiaalisista kohteista etenkin Kiina on herättänyt keskustelua myös muista näkökulmista.
Miten matka olisi mahdollista tehdä niin, että uiguurivähemmistön kohteluun tai Tiibetin tilanteeseen liittyvät ihmisoikeusongelmat olisivat aidosti asialistalla, eivät vain sanahelinää?
– Täytyy olla todella tarkkana, ettemme yhtäkkiä löydä itseämme vallanpitäjien propagandasta, yksi kansanedustaja sanoo.
Samat pulmat toki koskevat kaikkia suomalaispoliitikkojen Kiinan-vierailuja ja ihmisoikeuksia loukkaavien valtioiden kanssa tehtävää ulkopolitiikkaa.
Kimmo Kiljunen muistuttaa, että isäntämaat kaikkialla maailmassa voivat aina viestiä Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan vierailuista omilla tarkoitusperillään.
– Ei ole sellaista vierailua mihinkään maahan, että isännät eivät käyttäisi sitä hyväksensä. Varsinkin jos maa on pieni tai keskisuuri, olemme otsakkeissa, Kiljunen toteaa.
– Se vain täytyy hyväksyä. Tämä on kansainvälistä toimintaa.
Venäjä on boikottilistalla
Ainakin tänä syksynä ulkoasiainvaliokunta matkustaa perinteiseen tapaan Yhdysvaltoihin.
Marraskuun presidentinvaalit eivät ainakaan vähennä tämän vuoden matkan kiinnostusarvoa.
Tulevien vuosien kaukomatkakohteet ovat vielä auki, ja niistä käydään valiokunnassa keskustelua.
Kiinan ja Intian lisäksi Kiljunen painottaa esimerkiksi Brasilian, Lähi-idän ja Afrikan maiden merkitystä. Myös niihin tutustuminen ja suhteiden luominen voisi olla ulkoasiainvaliokunnalle arvokasta.
– Ainoa maa, jossa emme käy, on naapurimaamme Venäjä. Se on ainoa maa, joka on nyt boikottilistoilla, Kiljunen linjaa.