MTV:n tiedot: Vartija avasi sellinoven puukottajalle Kylmäkosken vankilassa – uhri pelastui täpärästi

Vanginvartija avasi uhrin sellin oven puukottajalle Kylmäkosken suljetussa vankilassa, kertovat MTV Uutisten lähteet. Vierailu muuttui hetkessä raivoisaksi kamppailuksi, josta uhri selvisi vain täpärästi hengissä.

Vain hetkeä aiemmin molemmat miesvangit olivat olleet aamukahvilla yhdessä. MTV:n saamien tietojen mukaan miehet olivat hyvissä väleissä, eikä heillä ollut riitaa keskenään.

– Sitten osasto meni kiinni ja sellien ovet suljettiin. Puukottaja pyysi kuitenkin nuorta naisvartijaa avaamaan uhrin sellin oven, jotta hän voi käydä lainaamassa nikotiinipusseja, kertoo MTV:lle uhrin pitkäaikainen ystävä.

– Mieheni makoili sängyllä, kun vartija päästi tämän tekijän sisään. Tekijä hyökkäsi saman tien mieheni kimppuun huutaen ”mä tapan, mä tapan”, kuvailee uhrin naisystävä MTV:lle.

Uhrin ystävä ja naisystävä kertovat, että puukottaja iski omatekoisella teräaseella vankitoveriaan kaulaan ja jatkoi tämän jälkeen silmitöntä puukottamista. 

– Mieheni torjui lyöntejä käsillään ja taisteli itsensä pois sellistä. Vartija ei mennyt väliin auttaakseen häntä, uhrin naisystävä kuvailee järkyttyneenä.

– Vartija soitti apuvoimia paikalle ja vankilan henkilökunta joutui antamaan puukottajalle sähköä. Vielä tällöinkin tässäkin tilanteessa hän huusi tappouhkauksia, uhrin ystävä sanoo.

MTV:n haastattelemat uhrin läheiset eivät halua asian arkaluontoisuuden takia esiintyä jutussa nimillään.

Sisä-Suomen poliisi tutkii puukotusta tapon yrityksenä. MTV:n tietojen mukaan teosta epäillään 41-vuotiasta miestä ja uhri on 56-vuotias mies.

"Yksi vartijoista painoi mieheni kaulaa"

Suljetuissa vankiloissa vankien vierailu toistensa selleissä ei ole yleensä sallittua, kun vankiosasto on kiinni ja vangit ovat lukittuina selleihinsä. Turvallisuussyistä sellien ovien avauksessa pitäisi olla läsnä ainakin kaksi vartijaa, mutta henkilökuntapulan takia tästä joudutaan joustamaan monissa laitoksissa.

Kylmäkosken vankilan yksikönpäällikkö Katja Kirilov ei kiistä MTV:n tietoa siitä, että vartija päästi puukottajan sisälle toisen vangin selliin.

– Valitettavasti minulla ei ole kuitenkaan oikeutta kommentoida asiaa. Poliisilla on tiedotusvastuu asiasta, Kirilov muotoilee.

Uhrin asianajan Anu Koivun tietojen mukaan sellin ovi oli lukittu.

– Tämä on käsitykseni, että vartija avasi päämieheni sellin oven tekijälle, Koivu vahvistaa.

Läheiset kertovat, että puukotuksen uhriksi joutunut vanki oli vähällä kuolla tapahtumapaikalle. 

– Yksi vartijoista painoi mieheni kaulaa, se pelasti todennäköisesti mieheni hengen, uhrin naisystävä sanoo.

MTV:n tietojen mukaan paikalle tuli lääkärihelikopteri ja muuta ensihoitohenkilökuntaa. Uhrin naisystävä ja ystävä kertovat, että uhria hoidettiin pitkään ensin tapahtumapaikalla ennen kuin hänet voitiin siirtää turvallisesti Tampereen yliopistolliseen sairaalaan hätäleikkaukseen.

– Hän sai vakavat verisuonivammat kaulaansa ja lukuisia haavoja molempiin käsiinsä, uhrin naisystävä kertoo.

Tapaamiskielto ihmetyttää

Naisystävä ja ystävä kertovat, ettei vankila ilmoittanut naisystävälle tapahtuneesta missään vaiheessa. Vankilasta on myös kielletty häntä tapaamasta uhria. Puhelimessa naisystävä on saanut kuitenkin puhua miehensä kanssa.

– Olen hänen läheisin omaisensa, mutta minulle ei ilmoitettu tästä, vaikka hän meinasi kuolla. Mitään syytä siihen tai tapaamiskieltoon meille ei ole kerrottu, naisystävä sanoo.

Kylmäkosken vankila vetoaa poliisin tiedotusvastuuseen, eikä kommentoi MTV:lle uhrin läheisten kertomusta tapaamiskiellosta ja siitä, ettei vankila tiedottanut läheisiä vangin vakavasta loukkaantumisesta.

Väkivaltainen hyökkäys yllätti

Puukotustilanne Kylmäkosken vankilassa tapahtui MTV:n tietojen mukaan täysin yllättäen. Osapuolilla ei tiettävästi ollut riitaa keskenään.

Uhrin ystävän mukaan uhri ja tekijä tunsivat toisensa, sillä molemmilla on pitkä linnatausta.

– Hetkeä ennen puukotusta he olivat olleet aamukahvilla yhdessä ja (uhrin nimi) oli ihmetellyt, kun tämä toinen oli ollut hieman outo. Hän oli kysynyt, että onko kaikki kunnossa ja tekijä oli katsellut vain lattiaa, ystävä kuvailee.

MTV:n tietojen mukaan puukotuksesta epäilty 41-vuotias mies on tuomittu aiemmin muiden muassa törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä, törkeästä ampuma-aserikoksesta, useista ryöstöistä, kahdesta törkeästä ryöstöstä, lukuisista varkauksista ja petoksista, liikennerikoksista sekä huumausainerikoksista.

Vankilapuukotuksessa vakavia vammoja saaneella 56-vuotiaalla uhrilla on niin ikään pitkä liuta tuomioita, mutta lievemmistä rikoksista. Hänet on tuomittu muiden muassa rattijuopumuksista, kortitta ajamisesta, omaisuusrikoksista ja huumausainerikoksista.

– Hänen pitäisi päästä vapaaksi ensi talvena eli muutaman kuukauden päästä. Ei ole mitään tietoa, kuinka pitkään hänen on oltava sairaalahoidossa, naisystävä sanoo.

– Hän on itse hyvin järkyttynyt tapahtuneesta, eikä tiedä, uskaltaako enää palata suorittamaan lopputuomiotaan muiden vankien sekaan.

Vankila oli täpötäynnä

Kylmäkosken vankila on 113-paikkainen suljettu vankila, joka sijaitsee Akaan kunnassa Pirkanmaalla. 

Vankilassa työskentelee 85 henkilöä.

MTV on uutisoinut viime kuukausina siitä, että etenkin suljetut vankilat ovat täpötäynnä. Jatkuvat yliasutus lisää väkivallan sekä uhkatilanteiden riskiä vankiloissa.

Kylmäkosken vankilan yksikönpäällikön Katja Kirilovin mukaan Kylmäkosken vankila oli täynnä siellä tapahtuneen puukotuksen aikaan perjantaina.

– Meillä oli vankeja enemmän kuin vankipaikkoja, Kirilov sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat