MTV:n toimittaja tapasi Venäjää vastaan taistelevia Ukrainan sotilaita rintamalla: "Tervehdimme heitä leivän sijaan pommeilla"

Venäjä kertoo vallanneensa viime vuorokausien aikana pieniä kyliä itäisen Ukrainan Donetskissa, ja myös Ukraina myöntää tämän. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi prikaatin sotilaita, jotka puolustavat Ukrainaa Donetskin paineistetuimmissa paikoissa.

Sotilaat seuraavat suoraa videokuvaa läheiseltä taistelukentältä usealta ruudulta. Ukraina napsii drooneillaan venäläissotilaita yhdestä kahteen kerrallaan – tällä hetkellä parikymmentä henkeä tunnissa.

Nurminenraportoi Donetskin alueella sijaitsevasta Niu-Yorkista, pienestä Toretskin kaupunkiin kuuluvasta kylästä. 

Ukraina joutui vetäytymään kylän laitamille, mutta sen puolustus jatkuu kiivaana. Venäläiset ovat likipitäen piirittäneet kylän.

Muun muassa Mariupolin taisteluissa kouliintuneet miehet puolustavat kylästä käsin Donetskin alueella sijaitsevia Toretskin ja Pokrovskin kaupunkeja.

Ukrainan 109. prikaatin lennokkitiimin Vitali toteaa, että venäläiset palaavat edellisten lyömisen jälkeen hetken päästä isomman joukon kanssa.

– Pakotamme senkin perääntymään. Tervehdimme heitä leivän ja suolan sijaan pommeilla ja sirpaleilla.

Prikaatin pataljoonan komentaja Sergey Salavatov uskoo, että he pystyvät puolustamaan kaistaansa.

– Olemme olleet kaksi viime vuotta puilla paljailla. Tilanne on siihen verrattuna enemmän tai vähemmän tasoittunut. Meillä on paljon töitä, mutta ei huutavaa kalustopulaa.

Venäjä lyö painetta Pokrovskiin

Nurminen kertoo, että Pokrovskin kaupungin ympärillä on kova maahyökkäyspaine ja että tilanteeseen on valmistauduttu asettamalla panssariesteitä.

Ukrainan 109. prikaatin kersantti Sergey Peretiatko miehineen on lähtemässä uusiin asemiin ampumaan uudesta suunnasta puolustuksen murtamista yrittäviä venäläisiä.

He käynnistelevät 50-vuotiasta panssarihaupitsiaan. Miehistö joutuu ampumaan säästeliäästi, sillä neuvostotykkiin on vaikeaa haalia sopivia ammuksia.

– Sopivan kaliiperin ammusten löytäminen on tuskallisen vaikeaa. Näin kauas rintamalle niitä tulee vain vähän.

He joutuvat myös toistuvasti pyytämään myös varaosia vanhaan tykkiin.

– Teemme kuitenkin tällä vähällä loistavaa tulosta.

Prikaatinkomentaja Oleh Shershukovin mukaan he tarvitsevat tällä hetkellä eniten lupaa länneltä käyttää pitkän kantaman aseita sekä enemmän ilmapuolustusta.

Hänen mukaansa he kärsivät tappioita Donetskin alueella, mutta saavat myös täydennysmiehistöä. Ukrainan hyökkäysoperaatio Kurskissa ei ole syönyt Donetskin puolustusvoimaa.

– Emme ole kärsineet Sumyn taistelusuunnan takia. Alueella on omat joukkoyksikkönsä, ja he pystyvät suorittamaan tehtävänsä. Siksi Donetskin puolustus ei ole heikentynyt.

Miehistömenetysten vuoksi Donetskissa on hänen mukaansa korvattu jotain yksiköitä uusilla.

Lue myös:

    Uusimmat