MTV:n Venäjä-asiantuntija: Moldovan äänestystulos on EU:lle karmea epäonnistuminen

Moldovan EU-äänestyksen tulos on iso pettymys ja epäonnistuminen EU:lle, arvioi MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö ja Venäjä-asiantuntija Mirja Kivimäki.

Moldova on kallistumassa EU-jäsenyyden puolelle äärimmäisen tiukan kansanäänestyksen jälkeen: juuri ja juuri yli 50 prosenttia kansalaisista äänesti jäsenyyden hakemisen puolesta.

Äänestys on osa Moldovassa käynnissä olevaa kamppailua siitä, kääntyykö maa lännen vai Venäjän suuntaan.

MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikön Mirja Kivimäen mukaan Moldovan EU-äänestys on karmea epäonnistuminen EU:lle.

– Kun ottaa huomioon sen, miten paljon Moldovaan on kaadettu ja kaadetaan edelleen euroja – miljardeja euroja muutaman vuoden sisällä, ja on rakennettu yhteistä työmarkkinaa ja tämäntyyppistä – tuntuu, että näin niukka tulos on karmea pettymys myös Moldovan EU-myönteiselle johdolle.

Pelko turvallisuudesta

Kivimäen mukaan pohjimmiltaan on kyse turvallisuudesta. Hän viittaa tilanteeseen, jossa Suomi haki Naton jäsenyyttä.

– Ajateltiin, että tässä kohtaa me käännämme selkää Venäjälle ja tulee harmaa ajanjakso, jolloin emme voi olla täysin varmoja turvallisuustakuistamme.

– Eli vaikka tässä toimijat ovat erit – puhutaan Moldovasta ja puhutaan EU:sta – itse asiassa asetelma on erittäin samanlainen. Siellä mietitään, kuinka pontevasti Moldova ja toisaalta Georgia voivat tavoitella EU-jäsenyyttä, ilman että siitä tulee aidosti turvallisuusongelma, Kivimäki selvittää.

EU-äänestyksestä on raportoitu myös ennenäkemättömän paljon vaalivilppiyrityksiä. Moldovan EU-myönteisen presidentin Maia Sandun mukaan ulkomaiset voimat ovat yrittäneet ostaa ainakin 300 000 ääntä.

Lue myös:

    Uusimmat