Voisiko Ukrainasta tulla EU:n jäsen? – Näistä syistä maa on erittäin huono jäsenkandidaatti

Euroopan komissio suosittelee, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema.

Komission suositus oli odotettu, sillä jo eilen Kiovassa vierailleet Ranskan, Saksan, Italian ja Romanian johtajat sanoivat kannattavansa Ukrainalle välitöntä jäsenehdokkaan asemaa. 

MTV Uutisten Maailma & kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki sanoo, että jäsenehdokkaan asema on lähinnä symbolinen.

– Se ei ole mikään tae siitä, että Ukrainasta koskaan tulisi EU:n jäsenmaa. Tässä on aika lailla symbolisen liikkeen leima.

"Etupiiriajattelu on mennyttä aikaa"

Jäsenehdokkaan asemalla on kuitenkin suuri symbolinen arvo ja sen viesti suunnatu erityisesti Venäjälle.

– Se on jopa enemmän kuin piikki Venäjälle. Se on läimäys Venäjän kasvoille, Kivimäki sanoo.

Kivimäki muistuttaa, että Ukrainan lähentymispyrkimykset Euroopan unioniin olivat yksi Ukrainan sodan laukaisseista tekijöistä.

Jo ennen Krimin valtausta 2014 Venäjän ja Ukrainan välit olivat kiristyneet, sillä Ukraina halusi käynnistää neuvottelut lähentymissopimuksesta EU:n kanssa. Venäjä vastusti lähentymistä kovasanaisesti.

– Komission tämänpäiväisessä päätöksessä on sellainen viesti Venäjälle, että vanhanmallinen etupiiriajattelu ei ole enää tätä päivää. Ei voida julistaa, että entiset Neuvostoliiton maat ovat tästä ikuisuuteen Venäjän etupiiriä.

Ukrainan talous on surkeassa kunnossa

Euroopan unioni määritteli Kööpenhaminan huippukokouksessaan vuonna 1993 liittymiskriteerit uusille jäsenmaille.

Vaatimuksiin kuuluu muun muassa vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian ja oikeusvaltion, toimiva markkinatalous sekä kyky hoitaa EU-jäsenyydestä syntyvät velvoitteet.

Lisäksi jäsenkandidaatin pitäisi pystyä täyttämään rahaliittoon kuulumisen edellytykset, vaikka ei itse euroalueeseen kuuluisikaan.

On ilmeistä, että Ukrainalla olisi näissä kaikissa suuria vaikeuksia.

– Ukrainan talous oli jo ennen nykyistä sotaa aivan kuralla. Esimerkiksi Valko-Venäjän talous on paljon paremmassa kunnossa. Ukraina on ollut myös äärimmäisen korruptoitunut maa jo ennen sotaa, Kivimäki sanoo.

Ukrainan mahdollisesta lopullisesta jäsenehdokuudesta päättää jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto.


Lue myös:

    Uusimmat