Ulkomailla kuolee vuosittain satoja suomalaisia. Heistä joka neljännen kuolemansyy jää selvittämättä, kun Suomessa selvittämättä jää vain alle prosentti kuolemista.
Suomalaisia kuolee vuosittain ulkomailla noin 500, kertovat ulkoministeriön tilastot. Viime vuonna luku oli 519, kun vuonna 2006 kuolemantapauksia oli 501.
Jopa 24 prosenttia eli neljännes kaikista ulkomailla sattuneista kuolemantapauksista jää selvittämättä. Tilastoihin on merkitty vain, että kuolinsyy on tuntemattomasti tai epätäydellisesti määritetty.
Suomessa selvittämättä jää alle prosentti tapauksista.
Airi Pajunen Tilastokeskuksesta kertoo, että yksi selitys on viranomaisten yhteistyön puute.
– Maasta, jossa kuolema on tapahtunut, ei ole tullut papereita, joista kuolinsyy selviäisi, Pajunen sanoo.
Tapaturmat suhteessa yleisempiä kuin kotimaassa
Myös tapaturmaiset kuolemat ovat ulkomailla suhteessa yleisempiä kuin Suomessa.
14 prosenttia ulkomailla kuolleista suomalaisista menehtyy liikenteessä, hukkuen, kaatumisissa tai putoamisissa. Suomessa luku on vain kuusi prosenttia.
Tapaturmaisten kuolemien suhteellisen iso osuus näkyy myös ulkomailla kuolleiden ikäjakaumassa.
Vuonna 2016 Suomessa kuolleista 85 prosenttia oli yli 65-vuotiaita. Ulkomailla vastaava prosenttiosuus oli 42: suurin osa ulkomailla kuolleista oli 15–64-vuotiaita.
Espanja tilastojen kärjessä
Usein kuolinsyyt ovat samankaltaisia kuin kotimaassa. Sydän- ja verisuonitauteihin kuollaan ulkomailla samalla tavalla kuin Suomessakin. Näitä kuolemia on myös eniten niissä maissa, joissa suomalaisia liikkuu paljon.
Eniten kuolemantapauksia on tullut ulkoministeriön tietoon Espanjasta, jossa niitä oli 205, Ruotsista ja Thaimaasta.
Espanja ja Thaimaa johtavat myös tilastoa siitä, missä maissa suomalaiset joutuvat useimmin rikoksen uhriksi.
– Rikoksista puolet on omaisuusrikoksia eli joudutaan varkauden uhreiksi. Käsilaukku viedään ja sen mukana lähtee sitten myös passi, kertoo ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Antti Putkonen.