SDP tulkitsee kokoomuksen luopuneen 6 miljardista kynnyskysymyksenä, keskustalta jyrkkä ei Orpon hallitukselle – MTV seurasi hallitustunnusteluiden avausta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa hallitustunnusteluita.

Eduskuntaryhmät ovat vastanneet hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) kysymyksiin. Tunnustelijaksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja antoi nipun kysymyksiä ryhmille perjantaina. 

Kysymyspatteristossa on kaikkiaan 24 kohtaa ja 46 kysymystä, joissa painottuu erityisesti julkisen talouden tasapainottaminen.

Puolueilta saatujen vastausten ja niistä käytävien keskustelujen perusteella päätetään, mitkä puolueet etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.


MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa hallitustunnustelujen merkittävimpiä käänteitä ja hetkiä.

23.04: Politiikantoimittaja Ossi Rajala: Tällä aikataululla hallitus voisi syntyä

MTV:n politiikantoimittaja Ossi Rajala arvioi Kymmenen uutisissa, millä aikataululla Suomi voisi saada uuden hallituksen.

Vastaus on vaikea antaa, sillä se riippuu siitä, miten hyvin puolueet löytävät tulevissa hallitusneuvotteluissa yhteisen sävelen. 

20.32: Eeva Lehtimäki arvioi: Maahanmuutto ehkä Orpon hallitusneuvotteluiden haastavin kysymys

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kiinnittää erityistä huomiota siihen, että porvarihallitusta tavoitellessa ratkaistavana olisi erityisesti RKP:n ja perussuomalaisten maahanmuuttolinjat, jotka ovat kaukana toisistaan.

– Se on varmaan se Petteri Orpon kaikkein haastavin kysymys, Lehtimäki sanoo.

16.06: "Tämä voi olla vaikea kysymys"

Perussuomalaisilla kynnyskysymyksissä voi olla yksi vaikea pala kokoomukselle, arvioi MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija. Puolueen kynnyskysymyksinä ovat tuntuva Euroopan ulkopuolelta tuleva "haitallinen" maahanmuutto ja julkisen talouden kannalta kestävä talouspolitiikka.

Lisäksi perusuomalaiset edellyttää, että Suomi ei hyväksy tai edistä uusi EU:n yhteisvelkapaketteja.

– Tämä (EU:n yhteisvelka) voi olla vaikea kysymys. Tässä vaiheessa ei välttämättä tiedetä, onko tällaisia tulossa, mutta näitä hyvinkin saattaa tulla, Kaija pohtii.

15.38: SDP:n Lindtman kommentoi kokoomuksen sopeutushaaveita

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman mukaan eduskuntaryhmiltä saadut vastaukset osoittavat asetelmien nyt muuttuneen.

– Yksikään puolue pois lukien kristillisdemokraatit ja Harkimo, ei ollut valmis sellaisenaan kuittaamaan kuuden miljardin sopeutusta, ei myöskään SDP.

Hän tulkitsee, että kuuden miljardin sopeutustoimet eivät ole enää kokoomukselle kynnyskysymys hallituksen muodostamisessa.

– Eli kyllä tämä muuttaa asetelmaa ja tulee tarkoittamaan sitä, että tämän talouden sijaan tai ohella kysymykset esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnasta nousevat nyt entistäkin tärkeimmiksi, hän pohtii eduskunnassa antamansa haastattelun aikana.

14.49: PS:n Purra: Kynnyskysymykset eivät ole mielikuvien rakentamista

Perussuomalaisilla oli vastauksissaan listattuna kaikkiaan kolme kynnyskysymystä hallitusyhteistyöhön liittyen. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purran mukaan ne kaikki ovat konkreettisia – eivät toiveita tai mielikuvien rakentamista.

– Niitä ei myöskään voi toteuttaa siirtämällä veronmaksajan rahaa jollekin momentille ja vakuuttamalla, että nyt on sitouduttu/otettu vakavasti, hän kirjoittaa Twitterissä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.43: Kokoomuksen Kai Mykkänen kommentoi puolueiden vastauksia MTV Uutisille

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan huoli velkakierteen katkaisemisesta yhdistää ”pitkälti kaikkia” eduskuntaryhmiä.

– Nyt haemme toimivaa enemmistöhallitusta, joka pystyy kääntämään Suomen kestävän kasvun tielle ja katkaisemaan velkakierteen – se on ykkösasia, Mykkänen kommentoi MTV Uutisille.

14.42: Harkimo: RKP pelaa omituista peliä

Hjallis Harkimon mukaan "RKP pelaa omituista peliä". Hänen mukaansa puolueen linjaukset maahanmuutosta ja pakolaisista ovat "märkä rätti" tuleville hallitusneuvotteluille.

– Niin kaukana näkemykset ovat kokoomuksesta ja perussuomalaisista, että sattumasta ei ole kyse, Liike Nytin puheenjohtaja muotoilee Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.35: Näin keskustasta perustellaan vastausratkaisua

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum seuraa hallitustunnusteluja eduskunnasta käsin. Hän tiedusteli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Eeva Kallilta, miten vastausratkaisuun päädyttiin.

– Keskustan vastaus on vaalituloksen mukainen. Se vastaa siihen, mikä oli vaalien tulos. Vaalien voittajilla on vastuu ja velvollisuus muodostaa hallitus ja rakentaa yhteinen ohjelma, Kalli perustelee.

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen. 

13.19: Ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkemykset yhdistävät

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen pisti puolueiden vastauksista merkille, että ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset herättivät eduskuntapuolueissa yhteisymmärrystä. 

– Puolueiden vastausten perusteella ainakin ulko-, turvallisuus ja puolustuspolitiikan päälinjoista vallitsee melko selkeä yhteisymmärrys: Nato, puolustusmenot ja -teollisuuden kehittäminen, Venäjä, Ukrainan tuki.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.24: Vihreät vastasivat Orpon kysymyksiin

Vihreiden kynnys hallitukseen menolle on äärimmäisen korkea, todetaan puolueen hallitustunnustelijalle antamissa, puolueen verkkosivuillakin julkaistuissa, vastauksissa.

Kuten keskusta, myös Vihreät painottaa, että hallituksen muodostaminen on pääasiallisesti kevään eduskuntavaaleissa menestyneiden puolueiden vastuulla. 

– Vihreät osallistuu vain sellaiseen hallitukseen, joka edistää ilmasto- ja luontotoimia, vaalii koulutusta ja kulttuuria, uudistaa taloutta eikä heikennä kaikista köyhimpien toimeentuloa, vastauksessa todetaan. 

Puolueella on kaikkiaan kuusi kynnyskysymystä hallitusyhteistyön osalta. Odotetusti puolue haluaa varmistaa, että Suomi pitää kiinni hiilineutraliustavolitteesta ja EU-ilmastovelvoitteet.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.18: RKP:ltä vastaukset Orpolle

Nyt myös RKP on antanut vastauksensa julkisesti puolueen verkkosivuilla. Puolue kertoo olevansa valmis Orpon enemmistöhallitukseen, vaikkakin osallistuminen uuteen hallitukseen ratkaistaan hallitusohjelmakokonaisuuden perusteella. 

Siinä, missä hallitusta muodostama hallitus sopeuttaisi julkista taloutta vaalikauden aikana kuuden miljardin edestä, RKP tekisi kuuden miljardin sopeutustoimet kahden vaalikauden aikana. 

– Emme kuitenkaan saa leikata pois kasvun edellytyksiä, emmekä myöskään saa verottaa pois kilpailukykyämme.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.03: Keskusta jätti vastaamatta Orpon kysymyslistaan

Keskusta on antanut vastauksensa hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin verkkosivuillaan. Puolueen vastaus eroaa muista eduskuntapuolueista: siinä, missä muut puolueet ovat käyneet Orpon kysymykset kohta kohdalta läpi, keskusta on vastannut kysymyksiin lyhyehköllä tiedotteella. 

Tiedotteen mukaan puolue haluaa olla seuraavan vaalikauden vahvasti oppositiossa heikon eduskuntavaalituloksen jälkeen.

Puolue katsoo, että kevään eduskuntavaaleissa äänestäjät osoittivat haluavansa muut kuin keskustan hallitusvastuuseen. Puolueen paikka on oppositiossa, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko muotoilee Twitter-tilillään

– Vaalituloksen pohjalta Suomeen saadaan enemmistöhallitus kokoon useammallakin eri tavalla ilman Keskustaa.

– Keskusta tekee seuraavat neljä vuotta tinkimättömästi työtä Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin, pärjäämisen ja turvallisuuden kehittämiseksi oppositiosta käsin.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.49: SDP antoi vastauksensa tunnustelukysymyksiin

Nyt myös SDP on antanut vastauksensa hallitustunnustelijalla. Puolue on valmis osallistumaan Petteri Orpon (kok.) enemmistöhallitukseen hallitukseen tietyin reunaehdoin. Puolueen mukaan hallitusohjelmasta on saavutettava neuvottelutulos, joka "vastaa keskeisiltä ja riittäviltä osin sosiaalidemokraattisia tavoitteita". 

– SDP on valmis osallistumaan hallitukseen, joka edistää sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävää politiikkaa ja joka ei kohdista leikkauksia hyvinvointivaltion perustehtäviin kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen tai sosiaaliturvaan, kirjoitetaan vastauksissa, jotka on välitetty median edustajille sähköpostitse. 

– Tämä tarkoittaa myös sitoutumista ihmisarvon kunnioitukseen sekä kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan.

Mitä tulee kokoomukselle tärkeään talouteen, SDP katsoo, että talouden kestävyys on varmistettava käynnissä olevalla vaalikaudella, mutta yksi kausi ei riitä: sopeuttamista tulee tehdä useamman vaalikauden mittaisella ohjelmalla. Puolue on valmis tavoittelemaan ainakin 2 prosentin vuotuista, kestävää kasvua. 

– Tähän päästään pitämällä kiinni sovitusta tavoitteesta nostaa panostukset tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatiotoimintaan 4 prosentin tasolle suhteutettuna bruttokansantuotteeseen, nostamalla koulutusastetta ja korkeakoulututtujen osuutta 60 prosenttiin sekä etenemällä kohti 80 prosentin työllisyystavoitetta, vastauksissa listataan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.47: Hallitustunnustelija Petteri Orpo on antanut vastausten takarajaksik kello 12. Osa puolueista ei ole ainakaan julkisesti ilmoittanut vastausten toimittamisesta. Aikaa on vielä noin 10 minuuttia vastausten toimittamiseksi.

11.38: Riikka Purra ilmoitti: PS toimitti vastauksensa Orpolle

Perussuomalaiset on jättänyt vastauksensa Orpon kysymyksiin, kertoo puolueen puheenjohtaja Riikka Purra Twitter-tilillään. 

– Niissä näkyy perussuomalainen johdonmukainen linja kynnyskysymyksineen, mutta myös hyvä valmius yhteistyön tekemiseen, hän avaa puolueen antamia vastauksia. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Perussuomalaisten osallistuminen Orpon enemmistöhallitukseen ei sekään ole läpihuutojuttu. Puolue kertoo verkkosivuillaan, että hallitusohjelmasta on löydyttävä riittävä ymmärrys. Kynnyskysymyksiä on hallitustunnustelijalle välitetyistä vastauksista päätellen kolme: 

  • Perussuomalaiset ei lähde hallitukseen, joka ei rajoita tuntuvasti Euroopan ulkopuolelta tulevaa sellaista maahanmuuttoa, joka on Suomelle taloudellisesti ja turvallisuuden kannalta haitallista. Perussuomalaiset tunnistaa Suomessa voimakkaana saman kehityksen, joka on syynä Ruotsin sisäisen turvallisuuden ja yhteiskuntarauhan monenlaiselle rikkoontumiselle vuosikymmeniä harjoitetun vääränlaisen maahanmuuttopolitiikan seurauksena.
  • Perussuomalaiset edellyttää sellaisen talouspolitiikan harjoittamista, joka varmistaa julkisen talouden kestävyyden ja vahvistaa kansalaisten ostovoimaa.
  • Perussuomalaiset edellyttää hallituksen noudattavan eduskunnan yhteisesti sopimaa kantaa siitä, että Suomi ei hyväksy eikä edistä EU:n uutta yhteisvelkaa ja tulonsiirtopaketteja.

11.27: Kristillisdemokraateilta vastaukset Orpolle

Nyt myös kristillisdemokraatit (KD) on antanut vastaukset Orpon kysymyksiin. Puolue peräänkuuluttaa vastauksissaan julkisen talouden "tervehdyttämistoimia" sekä välittömiä ja pitkäjänteisiä toimia velkaantumiskierteen taittamiseksi. 

– Kristillisdemokraattien näkökulmasta Suomen keskeinen ongelma on perheiden, lasten ja nuorten pahoinvointi ja syrjäytyminen sekä alhainen syntyvyys ja näistä seuraava yhä paheneva kestävyysvaje, medialle välitetyssä sähköpostissa todetaan. 

Kristillisdemokraateilla ei ole hallituskokoonpanon suhteen kynnyskysymyksiä. 

– Kristillisdemokraatit on valmiita osallistumaan erilaisiin hallituskokoonpanoihin, kunhan hallituksen ohjelma on yhteensovitettavissa puolueen arvojen ja tavoitteiden kanssa

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

10.23: Liike nyt toimitti kysymykset mediankin tietoon

Liike nyt on antanut vastauksensa Orpon kysymyksiin. Vastaukset on välitetty medialle sähköpostitse. Odotetusti puheenjohtaja Harry Harkimo nostaa vastauksissaan esille erityisesti yrittäjät. 

– Yrittäjät ja työssä käyvät suomalaiset ovat Suomen talouden selkäranka ja heitä pitää pystyä tukemaan kaikin keinoin. Kaikki työikäiset ja työkykyiset pitää saada töihin. Työnteon pitää olla aina kannattavaa, Harkimo muotoilee sähköpostissaan. 

Harkimon mukaan puolueen tavolitteena on osallistua äänestäjien tahdon mukaiseen enemmistöhallitukseen. Kynnyskysymyksiä tosin löytyy.

– Kynnyskysymyksiä ovat julkisen talouden sopeuttaminen, yrityksiä tukeva kasvupolitiikka, kestävän siirtymän vauhdittaminen sekä talouskasvua edistävien rakenteellisten uudistusten tekeminen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

9.11: Vasemmistoliitto avasi pelin ja julkaisi vastaukset Orpon kysymyksiin

Vasemmistoliitto on julkaissut omat vastauksensa Orpon kysymyksiin puolueen verkkosivuilla. Erityinen kiinnostus vastauksissa kohdistuu talouspoliittisiin kysymyksiin.

Toisin kuin kokoomus, puolue ei ole sitoutunut valtiovarainministeriön esittämään kuuden miljardin sopeuttamiseen, sillä puolue katsoo yhden hallituskauden olevan lyhyt aikaikkuna niin massiivisille toimille.  

– Me olemme valmiita vahvistamaan Suomen julkista taloutta 3 miljardilla eurolla seuraavalla hallituskaudella, puolueen puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Vaikka puolue ei ole valmis kuuden miljardin sopeuttamiseen, puolue yhtyy Orpon ennen eduskuntavaaleja antamiin lupauksiin siitä, että ihmisten toimeentulosta tai koulutuksesta ei leikata tai että eläkkeensaajien indekseihin ei kosketa.

Puolue kohdistaisi sopeuttamisen ennen kaikkea uudistuksiin, joilla puolue lisäisi "verojärjestelmän oikeudenmukaisuutta".

– Rikkaimpia suosivat verotuksen porsaanreiät ja verovälttelykeinot on tukittava. Verotuksen on oltava oikeudenmukaista kaikille, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo.

Vasemmistoliitto kertoo olevansa valmis hallitusvastuuseen, mutta "vastausten lähtökohtien pohjalta". 

– Vasemmistoliitto on myös aina valmis tukemaan aidosti eriarvoisuutta vähentävää, sosiaalista oikeudenmukaisuutta sekä hyvinvointivaltiota vahvistavaa, reilua siirtymää vauhdittavaa ja luonnonsuojelua edistävää politiikkaa riippumatta puolueen asemasta tulevalla kaudella, vastauksessa todetaan.

Jos tviittiä ei näy, vooit katsoa sen täältä

Vastausten pohjalta kohti hallitusneuvotteluja

Hallitustunnusteluissa lähetettyihin kysymyksiin saatujen vastausten ja niistä käytävien keskustelujen perusteella päätetään, mitkä puolueet etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo käyvänsä eduskuntaryhmien kanssa virallisia kahdenvälisiä keskusteluja ensi viikon alussa.

– Sen jälkeen alkaa varmaan hahmottua se, miltä pohjalta varsinaista hallitusneuvottelua lähdetään käymään, hän sanoi perjantaina.

Eduskuntaryhmiltä odotetaan myös vastausta perinteiseen kysymykseen, ovatko ne valmiita osallistumaan Orpon kokoamaan enemmistöhallitukseen ja sitoutumaan ohjelman toimeenpanoon kokonaisuudessaan, jos ne saavat tavoitteitaan hallitusohjelmaan.

Tämä artikkeli päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat